返回列表 發帖
一陣叫人上天家,一陣又叫人落地獄,仲要到sammi嘅fb專頁下咒佢,果d人係真心想搞清楚版權呢單野定係搵藉口抹黑sammi啫?

回復 45# iamsingingwong

咁你問佢地喇!早知Sammi應該直接搵Jim編就冇咁多野烦,但係Johnny又系“不要驚動愛情”嘅編曲人,佢地之前果張Faith已經合作紧,Sammi信任佢都系理所當然,宜家仲好,歌都未出几日负面新闻先出街,sammi仲要俾人插,你话佢系咩好黑仔?

呢個就好常見,成日都係咁添,司空見慣
我覺得會唔會係買左版權同無買版權既分別?
Jim Ling 覺得J ...
~蛋撻~ 發表於 2018-7-15 14:58

有問題wor,果首歌嘅词曲分明系高生自己,Jim编好后高生已经买咗呢首歌嘅版权,Jim亲口话已经俾钱佢(報導),咁高生花钱买嘅唔系编曲同整首demo嘅处置权咩?

一句到尾咪又係因為冇落credit冇錢收 最緊要係有錢收有獎攞嘅話自己都有份啫 ...
long816 發表於 2018-7-15 20:27

佢唔系已經收咗錢咩?仲有呢個不過係fans po上网個野又唔系官方說辭,佢系同邊個計??

係又點?有咩問題?
721AXA 發表於 2018-7-15 20:35

sorry啊,你可唔可以話俾我知,高生俾佢嘅錢系乜嘢黎噶,我真系唔知,我以為係果首demo嘅版權,咁高生賣咗版權俾唱片公司,佢地唔系可以使用咩,Jim唔系已經收咗錢咩??剩低嘅唔係祇有credit嘅問題咩?仲有,褚生話佢改韓國音樂編曲近似原版,公司都系只屬佢,即係最終編曲人嘅名wor,呢個唔系唱片公司嘅慣例咩

仲有,論追究第一個也冇可能系追究sammi,佢系幕前俾人狂插就算,成班作曲音樂都未討論出結果,點可以怪到sammi唔夠敏感??唱片公司花錢買左个版權,宜家系使用範圍存在爭議,金培達都系話爭議系高生是否買斷个demo版權(包括編曲),如果真系有權合法使用,咁凭乜嘢上黎就話Johnny“抄襲”呢?

高皓正係俾錢jimling叫佢幫手做demo既編曲
你話呢筆錢係咪當買左個版權,我唔清楚,但我就覺得唔係 ...
721AXA 發表於 2018-7-15 21:01

咁高生自己已經系填詞同埋作曲,Jim只不過系編曲,然後做好成只demo高生俾佢錢,話以後會賣即係佢有權處置果首demo,咁錢唔系買編曲系買乜嘢??

我覺得問題从高生同Jim兩人就冇溝通好,高生直接把demo賣俾唱片公司,唱片公司就以為有權使用成只demo好似褚講改韓國音樂一樣處理緊,嚴生也都編咗一個版喇,咁sammi覺得原版好d佢地就按照原版改喇,我霖佢地系以為有權成隻demo使用先至會咁,跟住同褚生講嘅一樣按照慣例屬上最終編曲人嘅名。my opinion

Demo同正式出街版稅應該係兩舊錢嚟正如Spotify播到咁上下一路都有分幾蚊畀credit嘅人一樣 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-7-16 11:09

咁不如下架成隻歌,咁就唔使分錢喇,俾翻前幾日嘅分紅佢,鄭天后快哋派第二首好過

我想參加今次
   魚蛋論:因版權風波問題未解決,是次birthday gig演唱會取消 ...
wzx0825 發表於 2018-7-16 12:00

買碟睇喇,其實一百幾蚊下次唔使買黃牛咪幾好,你哋估下佢三十週年開幾場,佢好似已經入紙紅館申請明年嘅跨年場wor

已經問過黃牛,今次st嘅飛又要兩千蚊啊,唔知一個會員可以買幾張飛呢

“而對於Jim Ling指出他的編曲被抄襲,在此也要強調一點,據瞭解在香港任何歌曲被買斷版權之後,唱片公司是可以自由選擇是用原來的編曲人或是新委任編曲人對歌曲進行重編,另外,對於編曲的版本的運用,唱片公司也是有權是沿用原來的編曲或是再編一個版本的。因此,這個中間是不是有什麼誤會,那就需要唱片公司去了解之後再作說明了。”一一睇到樂評人寫嘅片段。

唔系幇唱片公司講,但系蔡德才嚴勵行的確都系有聲譽嘅優秀音樂人黎嘅,呢單野我霖唱片公司都要權衡再三先出面回應。仲有香港嘅版權制度幾時有好清楚咩,改咗咁多年日韓嘅音樂仲未署人哋嘅編曲名(接近原版嘅仲有好多)呢個唔係常態咩,唔單單係千年如一日wor,唔系話呢种處理方式正確與否,呢個衹是乐壇一個縮影,希望透過呢件事香港嘅創作人同埋版權管理部門都可以重視下

嘩,最新消息!高皓正先生delete咗果個聲明wor!佢系咩自己都覺得冇眼睇

比較全面分析
gapgipgap 發表於 2018-7-17 00:09

睇完呢篇周杰倫即刻決定起訴思歪江“抄襲”佢嘅編曲

有啲發晦氣

其實宜家各音樂人/唱片公司總結大概就係
一向做法都係照抄/參考demo既編曲 而且係 ...
721AXA 發表於 2018-7-17 15:51

系,成個行業都系咁,點解周杰倫冇話cy抄襲呢?唱片公司只不過按照慣例做野,呢個慣例从上個世紀就有咗,之前大家都系咁處理,宜家佢提出呢個“慣例”嘅不合理之處,我霖系整個音樂編曲行業版權整改問題。咁宜家唱片公司都好難做,唔單單係佢一個credit嘅問題,仲關係到以後所有demo編曲嘅處理,仲有個intro系“不要惊动爱情”嘅intro来的wor,咁作曲人嘅部分系咩真要落返欧阳业俊個名啫?