返回列表 發帖
個post好多音樂人出聲
Ted lo, 金培達, 禇鎮東, 歐陽業俊
Johnny yim會點回應呢

似就的確有d似 但係冇佢所講咁樣抄喎我覺得
HeithWong 發表於 2018-7-14 19:54

聽左一次
除左key唔一樣 基本都90%一樣
Intro outro都係

正常黎講, 最大責任應該係johnnyyim然後就係蔡德才
編同監就係base on demo黎做歌架嘛
至於sammi, 我諗佢都唔知咩事, 除非佢非常細心

不過又有可能係佢公司/a&r要求編曲要貼近demo
所以都係睇佢地點回應先知

Jim話:「阿正都有同我講過,首歌搵咗Johnny Yim編曲,但Sammi聽完後都想要番本來編曲多啲,佢話佢都有提意Sammi,搵番我修改,但Sammi同Johnny合作開。」Jim話本來佢都唔介意,但近日就發現咗呢首歌嘅編曲,同佢個極為相似,佢又話已經好多行內人聽過,都覺得佢可以追討!

距自己之前話唔介意
但聽咗人哋話可以追討就轉態
擺明搞事啦
咁你之前講咩唔介意?
明明就好介意囉
扮曬蟹 ...
Qmen 發表於 2018-7-14 23:18

Jim Ling
昨天下午7:43 ·
我唔介意呢首歌最後無搵我編曲,但係點解要抄我個編曲而唔搵我編呢?!#鄭秀文 #千年如一日

人哋唔介意呢首歌最後無搵佢編曲ja wor
人哋好介意點解唔直接用佢編曲/落番佢個名喎, 你唔好扭曲人哋嘅意思

高主教repost左某娛樂公司聲明
話高主教男版係jim ling編曲
鄭秀文女版係johnny yim編曲

都係睇唱片公司/johnny/Jason/sammi點講好啲

Sammi都有責任囉, 唔可以話唔關佢事
佢聽過demo, 高皓正又建議過佢搵原編曲者執(新聞咁講)
佢亦都上過電台宣傳咁多, 點會唔知編曲欄淨係寫johnny yim
敏感度太低太低

覺得東亞句回應:你係咪決定要咁做

然後無其他回應,好令人心寒
如果係深宮, Jim Ling 應該消失左 ...
lemontea1069 發表於 2018-7-15 19:11

好似仲話東亞有啲人即刻facebook unfd左jim ling

一句到尾咪又係因為冇落credit冇錢收 最緊要係有錢收有獎攞嘅話自己都有份啫 ...
long816 發表於 2018-7-15 20:27

係又點?有咩問題?

sorry啊,你可唔可以話俾我知,高生俾佢嘅錢系乜嘢黎噶,我真系唔知,我以為係果首demo嘅版權,咁高生賣 ...
Allen_ms 發表於 2018-7-15 20:54

高皓正係俾錢jimling叫佢幫手做demo既編曲
你話呢筆錢係咪當買左個版權,我唔清楚,但我就覺得唔係

long816 發表於 2018-7-16 13:57

嘩 咩"音樂"page黎架, 冇版權就代表抄得既咩
佢宜家咪據理力爭咁加自己個名, 唔係出左街佢又點知冇自己個名
所以佢已經第一時間爭取, 但俾呢篇野講到佢因為sammi用左先出黎炒作咁

好懷疑個page既背後動機 係咪東亞啲人黎
成篇嘢提都冇提過音樂製作人, 淨係不斷質疑/針對Jim ling

成篇野充滿歪理
lemontea1069 發表於 2018-7-16 14:26

睇到o哂咀 仲寫得專業似層層咁, 唔了解既隨時信左篇野
好彩個page得百幾個like
想幫sammi/製作團隊護航都唔係咁黎

Jim Ling
18 hrs ·
從此以後我編曲都會抄襲其它編得好嘅歌,因為編曲冇版權嗎,好嘢!

#lookwhatyoumade ...
JasOh103 發表於 2018-7-17 15:25

有啲發晦氣

其實宜家各音樂人/唱片公司總結大概就係
一向做法都係照抄/參考demo既編曲 而且係唔會落credit架
擺明係用你既野 係冇權益架啦 個個都係咁 點解你要多口出聲?

佢fb都講過想改變呢個陋習
不過單憑佢一個好難幫編曲呢項工作爭取到啲乜