返回列表 發帖

沉默的士高 - 王菀之

單選投票, 共有 114 人參與投票
78.95% (90)
6.14% (7)
2.63% (3)
1.75% (2)
10.53% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 沉默的士高
主唱: 王菀之

派台日期: 2018-7-9

曲: 王菀之
詞: 黃偉文
編/監: 馮翰銘

暗角玩樂
誰亦 不必 察覺
橫豎我 手機有天國

約了寂寞
嘈雜 中走 鋼索              
忘掉我 聲音已乾涸                        

Ah~
Ah~
Ah~

沉默的光也好
沉默的影也好~
都能起舞

沉默的歌也好
沉默的酒也好~
不用擁抱

是誰用聲帶
去換兩腿?

吃冷漠大
隨地 展開 結界
無謂社交 只惹不快

沉默的光也好
沉默的影也好~
都能起舞

沉默的歌也好
沉默的酒也好~
不用擁抱

沉默的街也好
沉默的家也好~
只剩單數

沉默的生也好
沉默的死也好~

沉默的光也好
沉默的影也好~
都能起舞

沉默的歌也好
沉默的酒也好~
不用擁抱

沉默的街也好
沉默的家也好~
只剩單數

人類消失也好
時代崩解也好~
都可起舞

終於等到出post
個人心目中已經係今年至尊歌

Oh
Look What You Made Me Do

好難聽下~

5分, 成首歌連MV會覺得係個artwork而唔只係一首流行曲
FIGHT for 陳柏宇

Oh
nicholashin 發表於 2018-7-16 20:48

一首commercial到爆一首experimental到爆
唔係拎黎比嘛……
雖然句hookline真係有d似

好難聽下~
cathay1996 發表於 2018-7-16 20:56

我都覺

好有以前英倫地下電子style
e.g. goldfrapp/moloko/telepopmusik既feel
500分

孤芳自賞系列 愛美之
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

即刻沖入嚟俾1分先得!!

難聽程度僅次於《留白》!!
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

一隻就足以KO曬其他嗰堆同時plug歌嘅乜乜天后
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

唔識欣賞美之既人就永遠唔識欣賞,講完

5fun 唔駛諗
【This is MC】澳門見

偏愛菀之風格, 5分
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

副歌旋律好似stephy 一首舊歌......金光燦爛
https://youtu.be/eDRQJK3HDqY

繼續毫無疑問地高質 5 分

份詞就…… 使唔使用「好」押咁多句
《低科技之歌》都好過呢份
不過歌名幾得意

個feel好正,狂loop,5分 for sure!

副歌旋律好似stephy 一首舊歌......金光燦爛
gstar 發表於 2018-7-16 23:42

第一次聽都覺
【This is MC】澳門見

唔識欣賞美之既人就永遠唔識欣賞,講完

5fun 唔駛諗
lemontea1069 發表於 2018-7-16 23:05

X2

有點80年代英倫組合pet shop boys 味道, 中段都幾好loop. 5 fun

第一段PRE-CHORUS個堆AH 簡直係神來之筆

歌已經值5分啦,mv爆埋分

如果無冠真係天地不容
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

歌真係好正,MV仲更加加埋分
無力將天氣逆轉。

正到核爆
話難聽嗰班人係咪冇聽過其他music genre?
講真呢類音樂係外國已經唔係咩新野,
而家香港有人肯做已經係好事

正到核爆
而家香 ...
stephybest 發表於 2018-7-17 13:11

認同
呢首其實已經好易接受

有得輸麼
呢啲咪百變天后

美巨 the who? 美瑞 the who? 美key the who?

正到核爆
而家香 ...
stephybest 發表於 2018-7-17 13:11

簡直係年度之歌

話難聽嗰幾個不嬲都淨係識得吹奏mk歌/唯恐天下不亂,真係理都無謂

正!alex fung仲會有幾多編曲上嘅可能?係J-POP已經好有新鮮感

好正
继 留白 之后 我大爱的 玩味编曲

歌真係好正,MV仲更加加埋分
moxy 發表於 2018-7-17 13:06

是啊 很多mv都是瞎搭...不知所云
但这首mv 好合歌意...加分不少

如果無冠真係天地不容
帥小寶` 發表於 2018-7-17 12:47

支持10大...希望时隔6年 ivana再拿10大

簡直係年度之歌

話難聽嗰幾個不嬲都淨係識得吹奏mk歌/唯恐天下不亂,真係理都無謂 ...
aussie2013 發表於 2018-7-17 14:08

同感

首歌唔算偏鋒喎
我反而覺得幾王菀之
佢玩得起呢啲風格

個曲風係外國都唔算少有

好唔好聽就見仁見智啦

真係好難聽
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

對於IVANA 黎講真係唔算新風格, 但依然5 分
其實我覺得該死的快樂已經應該要10 大, POP 少少

對於IVANA 黎講真係唔算新風格, 但依然5 分
其實我覺得該死的快樂已經應該要10 大, POP 少少 ...
快劍俠 發表於 2018-7-18 16:59

10大?903連冠軍都唔比該死的快樂啊

首歌咁食編曲
就會覺得歌手冇咩值得讚許 (我知 作曲丫嘛。。
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

好耐冇見過903 咁樣熱播IVANA 法..

美之就是值5分

啲eyeh eyeh eyeh eyeh真係好正
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

呢首歌愈聽愈鍾意, 至尊歌pls

呢隻歌曲詞編唱都好
成隻歌得好少詞,但光頭Y都精簡地描述了內向沉默人士的心理狀況,最鍾意果句吃冷漠大

啲eyeh eyeh eyeh eyeh真係好正
JasOh103 發表於 2018-7-22 12:46

正過個首yeah yeah yeah yeah多多聲

其實我鍾意留白多d
但都照5分
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

正到核爆
而家香 ...

笑左 有無聽其他genre同覺得呢首歌好唔好聽有咩關係?你講野比少少邏輯好唔好

王菀之 D曲 永遠都係咁悶

不停喺度好~好~好~

好~好~好~我都係聽返大肆慶祝、美麗新世界、Don't you know算啦 好~好~好~
寧願聽Don't you know it ~Don't you know it~Don't you know it~Don't you know it

都唔想聽:
好~好~好~
好~好~好~
好~好~好~
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

Very good vibe
barbarbar

就算最終沒有得獎,這也是我的年度之歌。
音樂是很個人的事。