返回列表 發帖
如懿傳好似話8月14號開播
到時就精彩了
616.1314 發表於 2018-7-27 10:44

始終都要2套同撼
Tvb就醒買哂兩套, 不過唔知後者會唔會又特快批核
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

睇到十八集,節奏幾好,好多忠奸難分。但係如懿好似卡士好過呢套,呢套妃子好多但係唔夠靚。 ...
黃家正 發表於 2018-7-27 18:30

如懿妃咪仲多, 不過唔知電視劇cut剩幾多

如懿係想喺服裝場景上面好過甄嬛
然後用呢個做其中一個賣點
延禧宮略想打如懿傳
所以呢方面又好過如懿
點 ...
616.1314 發表於 2018-7-27 20:10

甄嬛傳d服飾其實唔差, 特別華妃個幾套都幾好

tvb cut到得番56集, 我都係睇原版算...

回復  kevinlai1621

TVB星期日可能兩集連播當一集
黃家正 發表於 2018-7-28 17:41

係, 睇漏左

有冇人覺得成班演員既妝扮有點顯老= =
stephybest 發表於 2018-7-24 22:38

我媽狂話佢搵個咁老嘅做貴妃, 又做唔到妖艷
   講真, 作為一個霸氣又靚嘅貴妃, 除左華妃同如妃真係無幾多個

高貴妃好q老……真人34歲咋?
呀蛇43歲都冇佢個look咁老………Btw 佢個黑眼線妝我至少記得佢,其餘太多妃 ...
stephybest 發表於 2018-8-6 21:59

其實係選角問題, d演員唔標青

于媽好少可搵啲咁老既演員嫁,之前御用既楊蓉袁珊珊之類既又冇影既
stephybest 發表於 2018-8-6 22:41

呢兩個就真係好啱做古裝

其實呢套已經唔算多妃嬪,甄嬛如懿仲多
616.1314 發表於 2018-8-8 10:20

我到而家都仲用緊如懿角色代入去 雖然暫時怡嬪都係慘死

接受唔到金玉妍變到咁廢
明明如懿入面係大 boss
616.1314 發表於 2018-8-8 10:25

如懿傳黎講佢都算係大配角, 一步一步變輸家

呢到睇怕都只係過客一名

睇黎真係剪過, 今日突然接得好快

快得幾好啦 呢種劇情唔需要拖 雖然本身都已經好快
一集ko兩個 下集就ko玲瓏 lol ...
721AXA 發表於 2018-8-10 21:38

但係有時cut左, 會令人唔知miss左d咩Lol, 仲要好似好明顯咁

我估阿佘係大陸台灣都紅到
勁多佢既表情包二次圖
721AXA 發表於 2018-8-10 21:42

有樣, 有演技, 又識搞笑, 呢d明星邊到搵

話說呢套嘢令我鍾意翻一堆畀如懿傳搞到我好憎嘅乾隆妃嬪
616.1314 發表於 2018-8-19 15:34

因為根本就係就住對家黎做反差

《延禧攻略》原本有94集,但因送審時被評過長,才刪剪到只剩70集。還翻24集黎!! ...
stephybest 發表於 2018-8-30 13:12

仲cut得多過如懿  唔知個24集係關於咩

睇到28集
皇后對皇上段獨白真心感動

好多枝節cut曬,例如裕太妃死既原因,純妃點樣俾阿蛇殺死,
阿滿同高貴妃既關係,順嬪少數民族情節,
爾 ...
stephybest 發表於 2018-9-7 23:39

裕太妃唔係俾雷劈咩

好似cut左瓔珞係啲野入面做左手腳既情節
stephybest 發表於 2018-9-7 23:47

都係, wiki寫係佢整過個窗紗, 但畫面上都無明確交代

好似話會出番外篇, 應該會有返其中一啲嘅情節
721AXA 發表於 2018-9-8 00:14

不過就咁睇cut左嘅情節有部份都過唔到廣管局, 仲有得出街咩

希望dvd有足本版
stephybest 發表於 2018-9-9 00:36

Dvd咪都係要過廣管局

除非賣出埠

今次個劇本其實寫得幾好, 高貴妃死個幕竟然對佢有一絲可憐...
阿佘同高貴妃攤牌個幕好有當年爾淳嘅感覺

冷靜咁諗翻轉頭
其實《延禧》嘅抄襲成分好重
于正依然係一隻 copycat
壹、主線劇情抄網絡小說《令妃傳》
貳 ...
616.1314 發表於 2018-9-10 23:16

一句慧賢皇貴妃喪禮照敦肅皇貴妃舊樣辦理就知咩事

純貴妃同阿佘攤牌又係演技大爆發, 不過唔知係咪入冷左冷宮, 睇個樣都覺得老左
同時阿佘真係好演技, 眼神堅定, 冷笑又好到位, 可惜配音唔啱口音避鏡頭, 唔係真係100分
(香港演員成日要避口形搞到d分鏡斬得唔靚, 真係好出戲, 當年皇后蔡少芬攤牌個場又係咁)

上個禮拜收視已經到34.3
10號風球嗰日38.8
暫時2018冠軍
721AXA 發表於 2018-9-24 22:01

叫tvb自家製劇情何以堪
如果阿佘有得角逐視后就一定贏哂

揾阿佘演繼后好 守尾門
moXYZ 發表於 2018-10-5 10:50

但係最後感覺有d趕收工, 鋪排唔靚搞到阿佘最後變到成個怨婦咁

回復  kevinlai1621

cut左后面集數多d? 變得頭重...
moXYZ 發表於 2018-10-6 11:14

其實係有可能對撼如懿而要阿佘都斷髮

但人地用成世去鋪排, 阿佘係延禧其實只係大配角

今日先開始睇呢套, 暫時睇咗10集,
感覺套劇bug超多的,
e.g. 皇后弟弟對皇后講 "賢弟告退", 呢個笑死我.
女 ...
Pure. 發表於 2018-10-6 21:26

女主光環應該係呢套劇特色 根本上無衰過
阿佘被摑, 呢d跟紅頂白同埋明玉恃住主子作威作風都唔係咩大問題

後面查案係咩

至於劇情應該都算近年推進得最快嘅劇, 應該無咩拖位, 後期個d談情說案位你仲想飛