返回列表 發帖
佢09年話自己錄緊忽然念舊,其實係咪講緊麥芽糖... 同歌詞都幾襯...
冇理由遊艇碟情願收首07年舊歌+remix版,都唔收多首新歌...

前兩日微博有人爆料話有首歌最後因為版權冇收錄到,係 化,萬語千言,我是羊,三首其中一首,但宜家刪咗...
有冇人知答案?

尖沙咀街頭已經癡曬poster,搞到我以為隻碟出左
stephybest 發表於 2018-7-28 01:09

其實如果撕低D POSTER,係咪犯法?

BTW 我有點懷念模擬城市陳輝雄下的少女楊千嬅
Make it simple.

佢09年話自己錄緊忽然念舊,其實係咪講緊麥芽糖... 同歌詞都幾襯...
冇理由遊艇碟情願收首07年舊歌+remix版 ...
btvfans 發表於 2018-7-28 05:15

佢之前一直系讲16首精选,现在得15首,肯定有一首被cut
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

最後四首“精選”唔知想點...
親  我係我Remix  新世紀福音戰士 ,呢幾首超冷門先啱出現係live cd, 宜家又出現係精選...
不如入出埃及記,花與愛麗絲 之類 好過...

其實精選係呢個世代真係無乜意思

你隨手係kkbox都可以自製n個playlist

佢而家咁既做法至少令到實體有意義,起碼會有興趣買黎睇下d故事係咩

咁你請得人地揀,就緊係好personal, 就算佢揀愛過,啦啦跨啦啦,你都吹佢唔賬

所以唔明點解對選曲有意見,我剩係覺得15首太少

你呢兩隻似係啲音樂網自己group隻Cd出來多過係真係出過呢隻碟!
因為yesasia個啲實體碟網都search唔到你 ...
膠膠 發表於 2018-7-27 23:05

可能係掛

超靚,今次係Simon C影架
三張相都可以做cover

如果真係,應該係我是羊掛,其餘個2首都唔存在版權問題?

BTW 我有點懷念模擬城市陳輝雄下的少女楊千嬅 ...
stone@stone 發表於 2018-7-28 05:45

超懷念,之前有個訪問係關於 楊千嬅 x 模擬城市 少女變形記
係訪問陳輝雄,佢話佢同阿于同美千會定期討論製作方向
由《直覺》開始到《Meridian》,所有碟既主題同構思都係呢三個人完成
咁多隻碟,佢唯一承認係一次創作經驗失敗既係《開年大典》同沒有特別想法既《Meridian》

同埋佢話華星時代既楊千嬅有很多幕後製作人參與
包括Evelyn,文念中,梁基爵,胡恩威,黎達達榮,黃大徽,Tomas Chan, Wing Shya...

回復  fifty1205

快樂與哀愁真係沒得輸  沒收錄系正式CD好可惜
steven891026 發表於 2018-7-27 23:32

收錄咗係Kiss Me Soft avep 1
nonkul

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐仁再度合作的作品,是首樂觀開朗的作品。而另一首新歌則叫《忽然念舊》,楊千嬅自言情懷接近《撈月亮的人》。而楊千嬅亦親口証實《麥芽糖》是Eric Kwok作曲。

忽然念舊最後黎明唱返,都係09年
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐 ...
KYC0347 發表於 2018-7-28 14:46

但係黎生09年好似冇出到新歌?

美嬋會唔會再plug 一二三,三二一 Studio Ver架?

美嬋會唔會再plug 一二三,三二一 Studio Ver架?
Jacz 發表於 2018-7-28 15:40

雖然我都好想佢plug,不過隔咗咁耐先plug會唔會odd咗d

雖然我都好想佢plug,不過隔咗咁耐先plug會唔會odd咗d
aussie2013 發表於 2018-7-28 16:18

反正佢今年應該都唔會再PLUG 其他歌plug 住呢首攝下期幾好, 又唔好晒左首高質歌

aussie2013 發表於 2018-7-28 16:18

plug左先算,話知人點講
不過都要睇下studio ver既編曲係點先

Jacz 發表於 2018-7-28 15:40

我一直都覺得會

我一直都覺得會
matthewyky 發表於 2018-7-28 16:40

其實幾夾,2018年都得返4個月,係時候倒數。

你不如問貼poster係咪犯法?
Light me up無版權問題卦,少左首都不用呢首補上 ...
iamsingingwong 發表於 2018-7-28 15:24

貼poster就擺明犯法,但都應該係千五蚊張的輕罪,
但撕POSTER唔知會唔會係盜竊/刑事毀壞,麻煩好多。

好,講返,其實佢講過新的3首歌係一個mini project of band sounds.

BTW 我有點懷念模擬城市陳輝雄下的少女楊千嬅 ...
stone@stone 發表於 2018-7-28 05:45

你呢個問題咁好笑既?
你想去撕走啲poster呀?XD
其實好多歌手出碟開騷都有請人周街貼海報宣傳
係千嬅少咁做,大家先好奇啫

呢次輯相真係高汁!讚!

但係黎生09年好似冇出到新歌?
Jacz 發表於 2018-7-28 15:37

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/烟火_(黎明專輯)

2010年出
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

2010年出
KYC0347 發表於 2018-7-28 17:41

係咪突然念舊個首?

係咪突然念舊個首?
Jacz 發表於 2018-7-28 17:48

係啊
又係叫突然念舊
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

你呢個問題咁好笑既?
你想去撕走啲poster呀?XD
其實好多歌手出碟開騷都有請人周街貼海報宣傳
係千嬅少 ...
膠膠 發表於 2018-7-28 17:31

應該好難撕,我上次經過條街今次啲海報唔係貼膠紙係用膠水,攞唔到落嚟。

今年美千派歌策略,难以费解

出碟周谷合唱歌系榜尾

收录歌早就落榜,今年d歌质素唔差,派台成绩比新人仲差

佢之前一直系讲16首精选,现在得15首,肯定有一首被cut
kenny211 發表於 2018-7-28 07:06

可能佢連自己講過都唔記得

回復 178# 阿mark

肯定记得啊……之前903访问都系强调16首,而且之前有cm会员都话有一首被cut

回復  阿mark

肯定记得啊……之前903访问都系强调16首,而且之前有cm会员都话有一首被cut ...
kenny211 發表於 2018-7-29 08:56

背後女人?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

回復 180# l00540

精选呀,佢话有16首,现在只有15首

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐 ...
KYC0347 發表於 2018-7-28 14:46

OT一下
岩岩聽番Leon首歌
一邊腦補美千唱會係點
感覺會好正, 但應該會淪為另一首side track

同埋首歌有D似Janice首錯過你

听日终于听到 123321 studio version

听日终于听到 123321 studio version
kenny211 發表於 2018-7-30 18:58

唔知會唔會半夜上線

唔知會唔會半夜上線
aussie2013 發表於 2018-7-30 20:17

itunes會

唔知會唔會半夜上線
aussie2013 發表於 2018-7-30 20:17

我都订咗一只啦

倒數50分鐘
準備失禁

最後一分鐘,奇袋

同LIVE版有D似,似係live版既piano version

深息 (Bare Mix)唔係2012 version, 好正

Bare Mix 好正

Bare Mix 好正
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:11

不如PLUG呢首啦~

係未重錄?
分唔到
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

係未重錄?
分唔到
KYC0347 發表於 2018-7-31 00:14

bare mix?

係未重錄?
分唔到
KYC0347 發表於 2018-7-31 00:14

邊首

Bare Mix 好正
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:11

正到咩咁

一二三,三二一 CD版同Live版編曲差唔多,CD版冇咗啲好好聽嘅和音同埋把聲有啲緊
One On One喺Apple music淨係聽到寰亞華星啲歌,舊公司嘅歌要喺Itunes成只買先有得聽
啲舊歌重新數碼編制,成只碟聽起身好統一

正到咩咁
kenvincy.cn 發表於 2018-7-31 00:17

舊版編曲太豐富太唔清佢地尾音

Bare Mix完全係用佢vocal做主導 好感動

邊首
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:16

佢寫  2018 Remastered Version
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.
</strong>

一二三三二一個vocal 我覺得好災難
係咪無呀于幫手聽
佢做咩要唱到咁高音

深息Bare mix 才是當中的大驚喜
好懷念這個唱腔的千fa