返回列表 發帖
佢寫  2018 Remastered Version
KYC0347 發表於 2018-7-31 00:19

Remaster唔係解重新錄音

我外行人唔識解釋 有冇啲熟啲嘅人解釋到

點解2018又要重錄多一個版?

remasterd唔係重錄既意思,係將母帶重新進行處理
將唔同專輯入面既歌執到好似同一隻專輯咁統一

我外行人唔識解釋 有冇啲熟啲嘅人解釋到 ...
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:22

Google  翻譯係翻唱
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

OT一下
岩岩聽番Leon首歌
一邊腦補美千唱會係點
感覺會好正, 但應該會淪為另一首side track

同埋首 ...
masterdragon 發表於 2018-7-29 12:27

好似黎生唱正d
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

remasterd唔係重錄既意思,係將母帶重新進行處理
將唔同專輯入面既歌執到好似同一隻專輯咁統一 ...
Jacz 發表於 2018-7-31 00:23

音質靚靚版
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

舊版編曲太豐富太唔清佢地尾音

Bare Mix完全係用佢vocal做主導 好感動 ...
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:18

好好奇呢首係華星個時錄好定係買版權重新mix定係點呢?

honestly我覺得 123321 concert版好聽d感動d
可能唔慣聽cd版, 聽多幾次先

WONDER WOMAN好似再編過

kenvincy.cn 發表於 2018-7-31 00:26

似係舊版,個vocal似係華星vocal

kenvincy.cn 發表於 2018-7-31 00:26

Kiss me soft 個首重新mix過

remasted唔係重錄既意思,係將母帶重新進行處理
將唔同專輯入面既歌執到好似同一隻專輯咁統一 ...
Jacz 發表於 2018-7-31 00:23

咁有幾隻有咁做呢?

似係舊版,個vocal似係華星vocal
Jacz 發表於 2018-7-31 00:28

係咯,首歌既唱腔都好華星時期

咁有幾隻有咁做呢?
kenneth 發表於 2018-7-31 00:28

聽緊,但淨係得十首可以聽

係咯,首歌既唱腔都好華星時期
kenvincy.cn 發表於 2018-7-31 00:30

應該係舊華星果個版既聲, 配新編曲

Wonder Woman好似好聽左

咁有幾隻有咁做呢?
kenneth 發表於 2018-7-31 00:28

全部都remaster過

一二三三二一個vocal 我覺得好災難
係咪無呀于幫手聽
佢做咩要唱到咁高音

深息Bare mix 才是當中的大驚喜
...
stone@stone 發表於 2018-7-31 00:21

本身Live已經覺得首歌係太高音
同埋而家首歌個節奏好似比起live慢咗好多咁

本身Live已經覺得首歌係太高音
同埋而家首歌個節奏好似比起live慢咗好多 好似係youtube教咗慢速咁{:4 ...
721AXA 發表於 2018-7-31 00:34

我覺得編返正係歌,千嬅唱返中低音,成首歌會好好多。
Make it simple.

一二三,三二一係專登整到咁慢,demo係快啲架

點解只限專輯  

點解只限專輯
Jacz 發表於 2018-7-31 00:51

版權:環球,華納
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

全部都remaster過
PP(alex+miriam) 發表於 2018-7-31 00:33

不如全部MIX過晒佢啦~~

不如全部MIX過晒佢啦~~
kenny1102 發表於 2018-7-31 01:08

支持amusic出隻全mix精選

PP(alex+miriam) 發表於 2018-7-31 00:41

邊度有得聽demo?

Jacz 發表於 2018-7-31 01:14

不認不認還需認moov ilve ver

不認不認還需認moov ilve ver
gooloo 發表於 2018-7-31 01:16

一葉舟 moov live ver

一葉舟 moov live ver
Jacz 發表於 2018-7-31 01:17

明日再會 爆喊版

MIX 返MOOV LIVE版都夠做, 陌路個MOOV LIVE版真係好聽到顛

原本以為深息係2012版,點知原來係重新remix,真係正到爆!
其實321GO live用深息replace 翅膀下的風應該會更正!亦岩theme

MIX 返MOOV LIVE版都夠做, 陌路個MOOV LIVE版真係好聽到顛
Kyle_ 發表於 2018-7-31 01:42

好想嗰啲歌可以Mix 返出蒞

Wonder Woman d 細位好似唔同左
123321 聽唔慣無fans叫

PP(alex+miriam) 發表於 2018-7-31 00:41

佢自己话,去完旅行,放松自己,先唱到呢个tone
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

好似無live咁感動。
想同瘋癲靚仔睇千嬅.只要你有一張飛,我可比手續費.仲等?即刻PM啦!26/170/126

123321 聽完好唔知點講
聽得出美千唱得好投入,把聲仍然好有感染力
高音我覺得同live 差唔多
不過真係聽慣左live version
深息就算拎返嚟plug 都冇問題 bare mix 完首歌真係聽到喊

Kyle_ 發表於 2018-7-31 01:42

聽完陌路個moov live版,呢首歌就成為我既千嬅10大

我外行人唔識解釋 有冇啲熟啲嘅人解釋到 ...
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:22

mastering係後期處理,令歌聲樂器聲更有層次更有立體感
千嬅舊歌唔知冇做mastering定以前D mastering比較粗糙, 而家聽落聲效質素係唔得

Bare Mix 好正
kingsfacheung 發表於 2018-7-31 00:11

BARE MIX 真係正到要痛哭

可能即刻升呢晒

「每個人,都各自收藏了一個屬於自己和楊千嬅的故事。」

應該要有 背後女人

好想知道,里面有没有歌词本,有没有小故事?

有冇人買咗?有冇海報送呢?

原來深息bare mix即係抽左原曲個acapella再做一個acoustic version, 我老土D, 都係覺得原版最好

Btw之前有無收錄過?

原來深息bare mix即係抽左原曲個acapella再做一個acoustic version, 我老土D, 都係覺得原版最好

Btw之前有 ...
masterdragon 發表於 2018-7-31 13:28

冇,首次曝光

覺得今次輯相好fashion,好型

Boxset盒咁不過入面本野好薄

剛剛先知原來出左呢隻碟, 見到moov有即刻DL黎聽, 123321可能先入為主, 硬係覺得LIVE版感動D

另外MOOV得10首, 唔知點解冇左幾首

Boxset盒咁不過入面本野好薄
721AXA 發表於 2018-7-31 14:23

有无一首歌一个故事?

剛剛先知原來出左呢隻碟, 見到moov有即刻DL黎聽, 123321可能先入為主, 硬係覺得LIVE版感動D

另外MOOV得10 ...
klemen1212 發表於 2018-7-31 15:24

版权问题,实体和itunes才有

有无一首歌一个故事?
kenny211 發表於 2018-7-31 15:40

唔係故事,係選歌嘅原因