返回列表 發帖
個cover有D似台灣D唱片cover,幾新鮮

親 同埋 飽滿愛
好似都算首次入碟(飽滿愛好似有入過D奇怪雜錦碟)
wewa1001 發表於 2018-7-25 14:03

親 入過 《寰亞時代》
飽滿愛 入過 《林狗十大傑青》《Softhard Refill》

我要色惑~~~~
yanchapahsuk 發表於 2018-7-25 21:50

冇買隻Single?

仲有首  有你在我愛 都好似冇收錄過係佢自己任何個人大碟

我記得有呢堆未收錄個人專輯或未出過CD

有你在愛我 (收錄係飛天少女豬事丁原聲大碟)
繼續努力 (普普樂團Remix)
(收錄係12夜12首)
智多多動物奧運會
(收錄係流行兒歌)
智多多知多多
(收錄係流行兒歌)
萬語千言 (與古天樂合唱)
小小夢想
展翅計劃
我很需要你 (與梁朝偉合唱)
(收錄係風沙)
怪乖 (與森美/小儀/方力申/李彩樺合唱)
(收錄係After The Rain)
我們的答案
停不了的愛 (與蘇永康合唱)
(收錄係香港廣播75年金曲銀禧紀念)
一生中最愛 (與鄭伊健合唱)
愛有枯榮時節
(收錄係大衛營原聲大碟)
寫給城市的詩
(收錄係閉上眼睛去旅行 2)
What We Want (與李彩樺/方皓文合唱)
(收錄係True Music Karaoke Hits Vol.2)
星之碎片
(與梁朝偉合唱) (收錄係地下鐵電影音樂原聲大碟)
迷宮 (與梁朝偉合唱) (收錄係地下鐵電影音樂原聲大碟)
火紅火熱  (Asian Dub Remix) (與梁漢文/鄭中基/何韻詩合唱) [收錄係唔該,救救我 (火紅火熱版)]
唯有愛隨身
(收錄係Love 05 情歌集)
千杯不醉
只為了你醉

小城大事 (女子十二樂坊合奏版)
半邊天
堅強女人心
天生註定 (與任賢齊合唱)
(收錄係情意結)
世界真細小 (與光良/Nikki/TWO合唱)
給香港小姐
(收錄係主題曲101)
人人愛愉快
(收錄係卡通王國)
不信愛有罪
(收錄係歷久嚐新)
請將它放下
初見 (與林峯合唱版)
未完的歌 (與林峯合唱版)
友誼萬歲  (與香港兒童音樂劇團合唱)
那一天還未到
平行 (與丁子高合唱)
無雙

飽滿愛第一次收錄係楊千嬅精選碟
SA弟林 發表於 2018-7-26 18:10

仲有
Namasga你好嗎? (with陳奕迅&何超儀&海俊傑) (收錄係 12夜12首)
我們不哭了  (收錄係 我們不哭了)
直覺 (Piano Mix) (收錄係華星最優秀17首)
心仍是冷 (with林峯) (收錄係 tribute to...anitamui)
不信愛有罪 (收錄係 tribute to...anitamui)
什麼都不怕 (收錄係 U Love)
堅強女人心 (收錄係 武十郎電視原聲)
星星・同學

邊有出過武十郎原聲大碟啊?-.-

什麼都不怕本身咪收錄左係揚眉咯,仲係第二主打添啵 ...
膠膠 發表於 2018-7-26 20:58

出過呀,有兩首歌
一首係 堅強女人心,另一首係 在我心中

打漏左,係Remix

在我心中係乜黎?我睇完成套武十郎都冇印象既?
你有冇呢隻碟既detail?我成日mon住千嬅啲鬼祟碟都冇見過 ...
膠膠 發表於 2018-7-26 22:42

在我心中係 許頌唱隻碟得兩首歌,好似係

我有digital file

痴線, 我唔敢講自己係真嬅粉
wchild 發表於 2018-7-26 22:36

你淨係熟五月天就夠喇

京都念慈庵廣告歌呢(非夏天的故事ver)
gooloo 發表於 2018-7-26 22:48

我一直唔知個首個叫乜名
另外仲有一首 印象 (with 梁詠琪 & 鄭伊健 & 陳小春) (收錄係 仲夏夜狂想曲音樂覺原聲)
致未來的你 (收錄係 單身男女電影原聲帶)
萬語千言 (with 古天樂) (收錄係 'World Sight Day' Single) (2000年國際獅子會世界視覺日主題曲)

收錄埋小小夢想
wchild 發表於 2018-7-27 00:10

飲酒思源 (Original Ver) 好似都冇收錄過係任何專輯?

夏天的故事(世紀末暑假Mix)
艾石仔 發表於 2018-7-27 00:38

邊度有得聽

我想講 2.0真係好難頂 仲要次次開show都唱呢個版本
fifty1205 發表於 2018-7-27 00:43

完全唔岩feel囉

好彩321Go唔再唱咋

係呢個真係冤案
kenneth 發表於 2018-7-27 00:40

我之後下載既聽唔到有走音,仲好好聽

烈女國語版以前Newsy 播廣告聽過但最後無影

千嬅05年係吹自己準備翻唱自己經典歌做國語碟

又話金牌已買 ...
kenneth 發表於 2018-7-27 00:43

我都記得
佢個陣講到要出第三隻國語大碟咁
等左好耐都唔見出,之後就冇左件事
再之後就到第二年既 又過去的女人,跟住就到大傻,我的生存之道,再到12月既Unlimited

萬語千言仲有獨唱版
mychart- 發表於 2018-7-27 00:47

邊度有得聽

堅强女人心係咪full version?我想要啊
PP(alex+miriam) 發表於 2018-7-27 11:22

yap! 不過音質嘛嘛!

你呢兩隻似係啲音樂網自己group隻Cd出來多過係真係出過呢隻碟!
因為yesasia個啲實體碟網都search唔到你 ...
膠膠 發表於 2018-7-27 23:05

可能係掛

超靚,今次係Simon C影架
三張相都可以做cover

佢09年話自己錄緊忽然念舊,其實係咪講緊麥芽糖... 同歌詞都幾襯...
冇理由遊艇碟情願收首07年舊歌+remix版 ...
btvfans 發表於 2018-7-28 05:15

如果真係,應該係我是羊掛,其餘個2首都唔存在版權問題?

其實如果撕低D POSTER,係咪犯法?

BTW 我有點懷念模擬城市陳輝雄下的少女楊千嬅 ...
stone@stone 發表於 2018-7-28 05:45

超懷念,之前有個訪問係關於 楊千嬅 x 模擬城市 少女變形記
係訪問陳輝雄,佢話佢同阿于同美千會定期討論製作方向
由《直覺》開始到《Meridian》,所有碟既主題同構思都係呢三個人完成
咁多隻碟,佢唯一承認係一次創作經驗失敗既係《開年大典》同沒有特別想法既《Meridian》

同埋佢話華星時代既楊千嬅有很多幕後製作人參與
包括Evelyn,文念中,梁基爵,胡恩威,黎達達榮,黃大徽,Tomas Chan, Wing Shya...

剛被揭穿婚訊的楊千嬅最新大碟還在製作中,而最近有消息指她大碟中有一首叫《你幸福嗎?》是與陳奐 ...
KYC0347 發表於 2018-7-28 14:46

但係黎生09年好似冇出到新歌?

美嬋會唔會再plug 一二三,三二一 Studio Ver架?

雖然我都好想佢plug,不過隔咗咁耐先plug會唔會odd咗d
aussie2013 發表於 2018-7-28 16:18

plug左先算,話知人點講
不過都要睇下studio ver既編曲係點先

2010年出
KYC0347 發表於 2018-7-28 17:41

係咪突然念舊個首?

唔知會唔會半夜上線
aussie2013 發表於 2018-7-30 20:17

itunes會

最後一分鐘,奇袋

同LIVE版有D似,似係live版既piano version

深息 (Bare Mix)唔係2012 version, 好正

係未重錄?
分唔到
KYC0347 發表於 2018-7-31 00:14

bare mix?

佢寫  2018 Remastered Version
KYC0347 發表於 2018-7-31 00:19

remasterd唔係重錄既意思,係將母帶重新進行處理
將唔同專輯入面既歌執到好似同一隻專輯咁統一

好好奇呢首係華星個時錄好定係買版權重新mix定係點呢?
kenvincy.cn 發表於 2018-7-31 00:26

似係舊版,個vocal似係華星vocal

咁有幾隻有咁做呢?
kenneth 發表於 2018-7-31 00:28

聽緊,但淨係得十首可以聽

Wonder Woman好似好聽左

點解只限專輯  

不如全部MIX過晒佢啦~~
kenny1102 發表於 2018-7-31 01:08

支持amusic出隻全mix精選

一二三,三二一係專登整到咁慢,demo係快啲架
PP(alex+miriam) 發表於 2018-7-31 00:41

邊度有得聽demo?

不認不認還需認moov ilve ver
gooloo 發表於 2018-7-31 01:16

一葉舟 moov live ver

原來飽滿愛唔係林海峰揀既

版权问题,实体和itunes才有
kenny211 發表於 2018-7-31 15:42

iTunes都冇,得實體專輯先有

原來細so都有份揀

反白
狼來了 節目主持 細So
如果東京不快樂 節目主持 鄭家輝
再見二丁目 唱片批發行家 偉哥
假如讓我說下 ...

PP(alex+miriam) 發表於 2018-7-31 16:33

除左我係我,全部估錯晒

估唔到有細so
印象中佢唔算撐千千既903dj
MiRi 發表於 2018-7-31 16:46

應該係同上年合作拉闊有關

CM一眾美會員大可以一人寫一首文案INBOX瑞瑞
gooloo 發表於 2018-8-1 09:46

一定好過丁子高,黃淑蔓,唱片發行家偉哥,音樂小編WES,梁漢文,唱片公司宣傳部總監John Ng之流

比我揀我一定揀晒堆文字人
唔係所有人都識用文字表達

林二汶藍奕邦wasabi健吾
填詞人林夕黃偉文周耀輝何秀 ...
mychart- 發表於 2018-8-1 03:25

咪係
宜家揀堆唔相關既人,冇人想知佢地點解揀個首歌呀

丁生還好,寰亞點解肯比其他廢文出街
gooloo 發表於 2018-8-1 12:26

丁生最廢,希望佢以後唔好再搞亂檔

寫得最好係唔係細so同親?
treee 發表於 2018-8-1 14:58

no, 可有可無,亦都唔係好多人想知

KKBOX音樂小編WES 寫d野hea到... 唔寫好過寫
fifty1205 發表於 2018-8-1 15:11

好多俾人感覺都係湊數

2018 香港唱片商會銷量榜第32週 2018/8/10

TW LW NW
01 NE 01 One ON One Collection / 楊千嬅
02 NE 01 V Touch / 黎瑞恩
03 02 06 初戀 / 宇多田光
04 07 02 君天籟之音101 / 鄧麗君
05 03 35 Reputation / Taylor Swift
06 08 02 He / 黃紫藍
07 NE 01 舊夢如歌2 / 如夢
08 RE 04 Shawn Mendes / Shawn Mendes
09 NE 01 Primary / 顏卓靈
10 06 06 Recall A Little Bit / 小塵埃

OUT
XX 01 10 dahlia II / 張敬軒
XX 04 02 Once Again 可一.可再 / 李麗珊
XX 05 10 三二一GO! 演唱會2017 Live / 楊千嬅
XX 09 06 Bold & Beautiful / Gin Lee
XX 10 16 Luna / AGA

SKY MUSIC天空銷量榜
銷售日期[30-07-2018至05-08-2018]

1)  楊千嬅 Miriam Yeung – One on One Collection (2CD)
2)  李麗珊 Lisa Lee - ONCE AGAIN
3)  吳青峰個人solo首張EP【Everybody Woohoo】
4)  小塵埃 - Recall A Little Bit
5)  楊千嬅 #三二一GO ! 演唱會2017 Live (Blu-ray)
6)  張敬軒 – dahlia II (SACD)
7)  莫文蔚Karen Mok|我們在中場相遇HALF TIME (限定版)
8)  張敬軒 – dahlia II (德國版)
9)  草蜢 Grasshopper Live Goes On 世界巡迴演唱會 2017 Live (2DVD+2CD)
10) Gin Lee李幸倪2018全新廣東歌EP – “Bold & Beautiful”

HMV Chart
TW LW
01 NE  One on One Collection / 楊千嬅
02 NE  初戀 / 宇多田光
03 02  2ND Special Album: Summer Night / Twice
04 07  Reputation / Taylor Swift
05 03  Dahlia II / 張敬軒
06 08  Now 100 (2CD)(UK Ver) / VA
07 NE  楊千嬅 三二一GO! 演唱會2017/ 楊千嬅
08 RE  1÷χ=1 (UNDIVIDED) / Wanna One
09 NE  5TH MINI ALBUM: YOU MAKE MY DAY / SEVENTEEN
10 06  Recall A Little Bit / 小塵埃

2018 香港唱片商會銷量榜第35週 2018/8/31

TW LW NW
01 01 02 Believe In Mi / 鄭秀文
02 02 03 Moving Forward / Sukie S  
03 06 04 One on One Collection / 楊千嬅
04 09 02 Mamma Mia! Here We Go Again / OST  
05 03 04 V Touch / 黎瑞恩  
06 07 38 Reputation / Taylor Swift  
07 05 02 15 Concert / 陳潔麗
08 NE 01 Know. / Jason Mraz
09 10 09 初戀 / 宇多田光  
10 RE 04 君天籟之音101 / 鄧麗君

OUT
XX 04 02 Touching / 歌莉雅
XX 08 03 Everybody Sings at17 新曲+精選 / at17