返回列表 發帖
始終挑戰唔倒背《觀世音》歌詞
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

竟然冇嘉賓

炒得好貴啊,但又好想睇……

令人呵欠的選曲,歌都唔洗練
mychart- 發表於 2018-12-16 01:29

預謀,假裝,冰雨,暗裡著迷,練習,你是我的女人,今天,開心的馬騮,再吻我吧,仍唱我的歌

都仲有的係好多年無係香港LIVE過,都可以的, 城城就真係次次都同批歌了.

27號睇, 好期待

聽講23:12結束,喺咪時間太短咗d?

乐坛风云 發表於 2018-12-16 23:23

50幾差唔多60歲,仲開到20場,早d 完場留力唔出奇呀

其實唱嘅歌單同尋晚一樣,應該只係講少咗嘢

真係懷舊金曲夜 =。=
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

尋晚早咗10分鐘開場, 所以23:12左右就完場~
我嫂睇第一場, 大約 20:40 - 23:24

真係懷舊金曲夜 =。=
風見志郎 發表於 2018-12-17 09:44

唔唱舊歌班fans就真係叫回水啦

今晚唱少左首心只有你,23:09完場

melodysa 發表於 2018-12-17 23:36

因為週一嗎

melodysa 發表於 2018-12-17 23:36
20:30 開場?

20:30 開場?
siudans 發表於 2018-12-18 18:03

around 20:27

尋晚睇左
我坐綠藍轉角位 有條大電纜阻住
原來佢中間無左四面大電視
擺左響四角最高既位置
其實坐得高都要靠睇電視
如果唔係當個歌手背住自己時都睇唔到做緊乜

講番個show, 今次第二次睇華仔(上次就係8年前)
今次聽番D上次無唱過既歌,
不過都同意大家所講唱既都係big hits
國語歌多係預左, 但我都以為佢會唱下D綠茶廣告歌, 但又無
仲有D想聽都無唱 (e.g. 心藍, 夏日fiesta, 倒轉地球, 一個人睡, 多愁善感, etc)
同其他歌手一樣, 對fans來講可能又係果堆歌, 但對街客如我都已經好滿意
係ending首歌安排得怪d, 完全無諗到咁就完

另外估唔到都有跳舞
我以為會好少甚至無喇
不過仲有十幾場...
希望華仔會繼續GOOD SHOW

星期二場勁早完場11點到完

尋晚睇左
我坐綠藍轉角位 有條大電纜阻住
原來佢中間無左四面大電視
擺左響四角最高既位置
其實坐 ...
masterdragon 發表於 2018-12-18 22:49

講起轉角位,如果坐紅藍同黃綠果兩邊就好正,佢好多時間喺果兩邊升起個台

話說係有冇live band...又唔見華仔逐個credit,
有一part先有班musician出黎表演,
其餘時間佢地係台底?!……我凝住係播mmo

有冇人知今晚有冇返心只有你?

話說係有冇live band...又唔見華仔逐個credit,
有一part先有班musician出黎表演,
其餘時間佢地係台底?! ...
stephybest 發表於 2018-12-19 01:12

佢上次演唱會隊band特燈係後台,因為想個台多啲位用我諗今次都係
「微笑之中 接受還未有 答案。」

吊起身黎唱,林峯喺2016嘅時候已經試過咖

佢上次演唱會隊band特燈係後台,因為想個台多啲位用我諗今次都係
misterben111 發表於 2018-12-19 02:19

隊band會唔會好無feel

有人請我去睇劉德華,唔知去唔去好,個show好唔好睇?

回復 122# Garfield

有人請,點解唔去,氣氛嗨到爆,當然現場觀眾講國語占咗八成以上就預咗嘅

隊band會唔會好無feel

有人請我去睇劉德華,唔知去唔去好,個show好唔好睇? ...
Garfield 發表於 2018-12-19 09:37

我1/1先睇

華仔老左好多
不過D人都係睇集體回憶
【This is MC】澳門見

今晚rundown冇變嗎?都喺23:00結束?

今晚其中一個大頭公仔出場無耐失足跌左落台,希望佢無事啦

今晚其中一個大頭公仔出場無耐失足跌左落台,希望佢無事啦
melodysa 發表於 2018-12-19 23:30

下係咪好似基仔上次咁失足

下係咪好似基仔上次咁失足
stephybest 發表於 2018-12-19 23:55

兩個大頭公仔打對角喺台邊出黎,其中一隻想行去台中間跳舞時,差錯跌返落台邊。華仔見到都呆一呆,但因為成part 係medley, 唔可以停,所以係華仔同另一隻大頭公仔繼續表演。跌落台果隻到尾都無出返黎

兩個大頭公仔打對角喺台邊出黎,其中一隻想行去台中間跳舞時,差錯跌返落台邊。華仔見到都呆一呆,但因為 ...
melodysa 發表於 2018-12-20 00:07

我尋晚嗰場都有睇呀,華仔所講既特別嘉賓嘛,不過個公仔頭又真係大得濟,頭大身細好容易失平衡囉。。

紅磡火車站尋晚發生打架鬥毆事件嗎

紅磡火車站尋晚發生打架鬥毆事件嗎
lightupmylight 發表於 2018-12-20 09:15

血流成河

今晚8:25pm 開場,11:10pm 完場
有個觀眾想跳上台,點知爭d 差錯腳跌左落台底,嚇親華仔,真驚果種

今晚8:25pm 開場,11:10pm 完場
有個觀眾想跳上台,點知爭d 差錯腳跌左落台底,嚇親華仔,真驚果種 ...
melodysa 發表於 2018-12-20 23:31

好瘋狂,終於明白點解大陸演唱會嘅舞台要離第一排成條河咁遠

今晚Kelly 去睇
Kelly 真係只睇四大天王既演唱會

尋晚睇佐,歌單rundown應該都喺固定唔變咖啦,後面場次應該都唔會變,如果你喺以前睇過華仔演唱會嘅話,你會覺得今次喺冇以前甘勁爆,快歌數量少佐,跳舞力度都冇以前甘勁,最後唱完medley之後個幾首,每唱完一首就飲一淡水,真系老咗唔夠氣喇。同埋國語歌真系太多,香港站冇必要唱甘多國語歌。尋晚天地會嘅粉絲開始國語尖叫:劉德華,我愛你!同埋見到紅區嘅燈牌都喺簡體字寫。《一起走過的日子》記得頭幾場喺紅藍小舞臺昇起來唱,但尋晚變佐系綠黃小舞臺昇起來唱。22/12rundown翻白
1.opening+忘情水(清唱几句)
2.預謀
3.中國人
換衫
4.笨小孩
5.謝謝你的愛
6.獨自去偷歡
7.如果有一天
換衫
8.假裝
9.冰雨
10.愛你一萬年
11.暗裡著迷
12.練習
13.17歲
換衫
14.你是我的夢
15.男人哭吧不是罪
16.你是我的女人
17.My Love
換衫:encore
18.今天
19.Medley:開心的馬騮(前奏)/我恨我痴心/忘情水/再吻我吧/無間道/不需要愛情/末世天使/沒有人可以像你/愛不完/我恨我痴心
20.一起走过的日子
21.情深的一句
22. 如果我有事
23. 仍唱我的歌
24. 真永遠

今晚有人請我去睇
個舞台設計得幾好喎,靚又多變化
好似無encore環節咁,話最後一首歌之後果堆歌都有曬dancers同燈光設計

尋晚睇佐,歌單rundown應該都喺固定唔變咖啦,後面場次應該都唔會變,如果你喺以前睇過華仔演唱會嘅話,你 ...
乐坛风云 發表於 2018-12-23 22:43

情深的一句同一起走過的日子同前幾場比,兩首歌個次序調轉左

情深的一句同一起走過的日子同前幾場比,兩首歌個次序調轉左
melodysa 發表於 2018-12-24 18:07

咁假裝這首歌出場嘅時候,有冇調轉過黎?假裝喺紅藍小舞台升起,一直都喺?

舞台嘅style有點抄襲學友個,假裝這首歌嘅表演都喺有點似學友個野貓之戀同埋餓狼傳說嘅表演。仲有medley個part真係好大陸化個種disco,好難頂

今晚Kelly 去睇
lemontea1069 發表於 2018-12-22 01:48

N年前睇過Sammi

咁假裝這首歌出場嘅時候,有冇調轉過黎?假裝喺紅藍小舞台升起,一直都喺? ...
lightupmylight 發表於 2018-12-24 18:40

我之前睇果2場都係,之後睇再留意下

今晚Kelly 去睇
lemontea1069 發表於 2018-12-22 01:48

有看郭富城吗

N年前睇過Sammi
阿mark 發表於 2018-12-24 19:15

是的呢 2004年的  SAMMI VS  SAMMI 那次

有看郭富城吗
youfuqi 發表於 2018-12-24 22:58

N年前睇過一次

舞台嘅style有點抄襲學友個,假裝這首歌嘅表演都喺有點似學友個野貓之戀同埋餓狼傳說嘅表演。仲有medley個p ...
lightupmylight 發表於 2018-12-24 18:48

個medley ... 好有8,90年代TVB台慶式串燒歌feel

其實同上次unforgettable個medley都有D似
都係disco beat
唔知點解硬係有種說不出的MK感
不過我覺得都ok 既熱熱鬧鬧咁囉

舞台嘅style有點抄襲學友個,假裝這首歌嘅表演都喺有點似學友個野貓之戀同埋餓狼傳說嘅表演。仲有medley個p ...
lightupmylight 發表於 2018-12-24 18:48

劉華係4大中最唔進步果個,但勝在fans base 強
佢無論音樂同舞台表演都係停滯不前

劉華係4大中最唔進步果個,但勝在fans base 強
佢無論音樂同舞台表演都係停滯不前 ...
lemontea1069 發表於 2018-12-25 21:04

雖然喺停滯不前,但佢都算喺敬業賣力吖,好過黎明幾百倍,睇下黎明而家連保養自己身材都懶得保養

回復 136# lemontea1069

kelly 好似去過千嬅演唱會
舞來舞去 不日內開始錄音。