返回列表 發帖

2018新人討論區

今年好似有大量新人湧現,仲少有地多左男新人添,唔知大家睇好邊幾個呢?

如果資料有錯漏歡迎提出

男新人

1. 洪嘉豪 (唱片公司:華納)

派台作品:半天空檔、表情符號、掉進海的眼淚

專輯:Curiosity

2. 劉卓軒 (唱片公司:Shuffle Music Production)

派台作品:太陽TaeYang、流水落花、有些夢太廉價、遇怪魔我急於變大個

專輯:Small Potato in the Town

3. 鄧思朗 (唱片公司:國王娛樂)

派台作品:苦情俠、狂迷

4. 李晧軒 (唱片公司:星娛樂)

派台作品:窮我一生、明明想抱緊

5. 莫家淦 (唱片公司:星娛樂)

派台作品:無可替代

6. 唐浩翔 (唱片公司:不明)

派台作品:初見花開

7. 吳淦軒 (唱片公司:L Music Production)

派台作品:親愛的

8. HeNriF (唱片公司:StreetVoice)

派台作品:我彷似沒存在過、You Are Now What I Want

9. 邱文超 (唱片公司:雷電娛樂)

派台作品:漩渦 (梁俊升合唱)

10. 梁俊升 (唱片公司:雷電娛樂)

派台作品:漩渦 (邱文超合唱)

11. 劉均 (獨立)

派台作品:呼吸

12. 薛德勇 (唱片公司:Monkey Music)

派台作品:一、結

13. 梁釗峰 (唱片公司:寰亞) (待定)

派台作品:月亮不代表我的心、閃亮的青春、若然冬天沒有花

專輯:閃亮的青春

女新人

1. 譚杏藍 (唱片公司:3721 Productions)

派台作品:HEY HEY 講到邊、傻大姐、不得了小姐、誰叫何里玉、痴癡黐

2. 陳嘉茵 (唱片公司:夢想沙龍)

派台作品:大肆慶祝、大肆慶祝 (Remix)、火熱動感La La La (蔚雨芯、馬天佑、劉敬雯、ReVe合唱)、啦啦小隊

3. 曾樂彤 (唱片公司:英皇娛樂)

派台作品:單身旅遊日誌、青春、戀愛和意外、永生花、我我

專輯:#meme

4. 戴祖儀 (唱片公司:星夢娛樂)

派台作品:未開始的故事、細看近年,那信念

5. 謝文欣 (唱片公司:星夢娛樂)

派台作品:其實我牽掛、若無其事

6. 黃妍 (唱片公司:Sony Music)

派台作品:如何從夏天活過來、笑容迷路了、笑容迷路了 (國語版)

7. 葉嘉儀 (唱片公司:巨星娛樂)

派台作品:大雅之堂

8. 張可盈 (唱片公司:Affinity Media Management Limited)

派台作品:記得你的名字、鐵牆

專輯:提及你 TAG YOU

9. 李昭賢 (唱片公司:不明)

派台作品:還未抱過的人

10. Kitty Wong黃紫藍 (唱片公司:musicnext) (TVB候選新人)

派台作品:可惜只是男朋友 (優秀選第二回候選歌)

專輯:He

11. 蘇菲 (唱片公司:星娛樂) (TVB候選新人)

派台作品:新角色、白羊

12. 陳穎 (唱片公司:不明)

派台作品:幸福夢

13. 許芯悅 (唱片公司:不明)

派台作品:給您的直播

14. 歐詠怡 (唱片公司:Hkmodelhouse Models Management)

派台作品:愛神箭、逆光

15. 倪辰 (唱片公司:Hkmodelhouse Models Management)

派台作品:忘憂草、愛像龍捲風

16. 郭泇妏 (唱片公司:一陽文化)

派台作品:捲土重來

17. 黎靜彤 (唱片公司:Firesonic Records)

派台作品:明知地厚天高

樂隊組合

1. LuvDat (唱片公司:環球)

派台作品:WHAT DO YOU SAY、飛行號(Unipolar Version)

2. SAGAS (獨立)

派台作品:黑羊、因你的名、沒有回程的旅途、仙境瀑布、88、與獸同行、傻氣不改

3. PsycLover (唱片公司:VoV Entertainment)

派台作品:當我們都不再流淚、Dear...親愛的

4. MIRROR (唱片公司:Viu TV)

派台作品:一秒間、ASAP

5. SENZA A Cappella (獨立)

派台作品:四分鐘

6. Cassette卡式帶樂團 (唱片公司:VoV Entertainment) (港台選新人)

專輯:Cassette

派台作品:染色體、染色體(DJ大福 EDM Ver)、星空之鏡

7.Pandora潘朵拉樂團 (唱片公司:G-Men Entertainment) (港台選新人)

派台作品:你班友、鄰家的你

8. The Boogie Playboys (Toei Production Limited) (新城候選新人)

派台作品:去玩去癲、吊兒郎當、積遜往日夢、聖誕煎堆Bell

9. SUNSET OR RISE (獨立)

派台作品:YOU LOOK SO FINE、YOU NEVER KNOW

10. Mascara (唱片公司:皇者娛樂)

派台作品:Ladies Night、Warning

11. FreshLife (獨立)

派台作品:FreshLife、跑吧 ! 阿甘 !

12. 貝詩畢頓 (獨立)

派台作品:恨錯難返

13. Muffy (獨立)

派台作品:奮鬥、理想主義

14. Yusobeit (獨立)

派台作品:白雲的詩、唯有平淡

15. GTB (獨立)

派台作品:我份禮物呢

專輯:Die Heunggong Jingson 大香港精神、Die Heunggong X'mas 大香港X'mas

16. MissMrs (唱片公司:博克娛樂)

派台作品:美態度、美化學

17. PHOON (唱片公司:SEEAHOLE)

派台作品:不妙

18. ERROR (唱片公司:Viu TV)

派台作品:404

19. Kacey & Kaelyn (唱片公司:Bebop Music)

派台作品:愛生命

20. Hey Joe Trio (獨立)

派台作品:喜歌

Pandora 17年派咗《捉緊心跳》
Cassette 17年派咗《瞳》,今年出碟
Revery 16年派咗《惡性競爭》,17年派咗《確定論》,今年出碟

發覺今年有J嘅全部都差唔多樣
無J嘅好多都好垃圾特別播得最多嗰幾位
其他浪費時間金錢資源

Pandora 17年派咗《捉緊心跳》
Cassette 17年派咗《瞳》,今年出碟
Revery 16年派咗《惡性競爭》,17年派咗 ...
nicholashin 發表於 2018-8-5 23:30

已改,thanks!

以為洪嘉豪會好易跑出
點知第二PLUG 已經唔得

今年派左 7 首歌嘅 SAGAS 好似都係今年新人

以為洪嘉豪會好易跑出
點知第二PLUG 已經唔得
放空 發表於 2018-8-7 06:52

但好大堆仔連First Plug都唔得

唔只人新
好多連唱片公司都未聽過
乜而家樂壇咁好搵架咩

星娛樂2018新人
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

星娛樂2018新人
表妹保莉 發表於 2018-8-7 21:42

係咪林子博推薦

係咪林子博推薦
KITSTON 發表於 2018-8-7 22:57

可能係鄭世豪

今年派左 7 首歌嘅 SAGAS 好似都係今年新人
chanchan0909 發表於 2018-8-7 11:49

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%AD%8C%E6%89%8B%E5%88%97%E8%A1%A8#2010%E5%B9%B4%E4%BB%A3%E5%87%BA%E9%81%93
我見呢度話佢地2014年出道,唔知係咪之前派過歌,有無人知道

如果釗峰都當新人,佢根本就完勝,其他幾好都冇得比
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

星娛樂2018新人
表妹保莉 發表於 2018-8-7 21:42

除咗老到行唔郁同矮之外佢又係幾正嘅
好樣過今年班個個一樣樣新人

除咗老到行唔郁同矮佢又係幾正嘅
好樣過今年班個個一樣樣新人
Frankiekiekie 發表於 2018-8-8 11:11

係喎 靚佬一個 人夫
首歌都做得幾好

我見呢度話佢地2014年出道,唔知係咪之前派過歌,有無人知道
KITSTON 發表於 2018-8-7 23:07
之前應該無派過歌 , 但做好嘅歌就放上去平台
今年先將之前幾年做好嘅歌全部放曬去今年 plug , 照計都應該算係今年新人

係喎 靚佬一個 人夫
首歌都做得幾好
721AXA 發表於 2018-8-8 15:13

樣唔差啵佢人夫有市場既

之前應該無派過歌 , 但做好嘅歌就放上去平台
今年先將之前幾年做好嘅歌全部放曬去今年 plug , 照計都應該算 ...
chanchan0909 發表於 2018-8-8 17:32

好,咁我加番先,thanks!

KITSTON 發表於 2018-8-7 23:07

SAGAS今年派啲歌好多舊歌黎,首88幾年前係熊仔頭某段片主題曲,都hit過一排

C ALLSTAR果個都算係新人?
今年D新人,除左聽過KAHO之外
其他一個都唔識
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

見到黃妍上榜先開始聽下
覺得係好聽版Hana Tam
又有d似謝安琪, 純聽個陣覺得, 都唔知點解

見到黃妍上榜先開始聽下
覺得係好聽版Hana Tam
又有d似謝安琪, 純聽個陣覺得, 都唔知點解 ...
s0m3bodii 發表於 2018-8-24 11:35

黃妍好過另外個堆女新人

釗鋒都算?
barbarbar

釗鋒都算?
chitomo 發表於 2018-8-30 10:48

佢好似訪問話睇唱片公司報唔報名,所以寫住待定先

多謝詳細的資料。請問歌手系如何排序?

多謝詳細的資料。請問歌手系如何排序?
xteve 發表於 2018-8-31 16:28

排序無特別意思,不過排前面主要都係知名度較高/派歌數量較多,待定者放最後

黃妍好過另外個堆女新人
WZA111 發表於 2018-8-24 11:55

都係 始終唱作人 印象不錯

佢好似訪問話睇唱片公司報唔報名,所以寫住待定先
KITSTON 發表於 2018-8-30 20:39

聽講好似唔玩新人

釗鋒都算?
chitomo 發表於 2018-8-30 10:48

佢之前係組合嗎,依家單飛咪變新人囉~
早幾年阿Sa都係咁...

會有誰是Mi的接班嗎?

強帖,竟然keep住update,響google search都搵到
FIGHT for 陳柏宇

更新:根據港台頒獎禮候選名單,釗鋒同吳嘉熙唔計新人,Pandora同Cassette計

Confirmed釗
會候選新人

From C AllStar Facebook
第四十一屆十大中文金曲頒獎禮
大家除咗要留意釗峰有無新人獎攞之餘,仲要留意一下首主題曲「為全世界歌唱」
因為今次釗峰有份參與演出㗎

https://www.facebook.com/0809callstar/posts/2283303878366127?__xts__

如果分開男女組合頒,
組合會唔夠人,
睇嚟呢個月叱咤會狂派入場卷畀新組合

其實成名咗㗎組合單飛就扮新人對其他真正㗎新人好唔公平囉

如果分開男女組合頒,
組合會唔夠人,
睇嚟呢個月叱咤會狂派入場卷畀新組合 ...
Pure. 發表於 2018-11-9 11:20

The Boogie Playboys 會否當新人?2018年先出第一張專輯

The Boogie Playboys 會否當新人?2018年先出第一張專輯
1d14 發表於 2018-11-9 11:27

佢哋第一隻碟推出係舊年12月8日,
第一plug都係舊年年尾出

照舊有規則嚟講,
新人係計first plug嗰年,
但舊年王嘉儀都計新人,
所以最後都係睇903點計

其實成名咗㗎組合單飛就扮新人對其他真正㗎新人好唔公平囉
54320笨 發表於 2018-11-9 11:26

係... 釗峰食晒C AllStar嘅quota

之前發過帖好似被刪掉唯有喺度加返冇樣新人,仲未知咩事,叫yue

行行重行行
https://youtu.be/CW0X3B0JhHk
Take a Leap

之前發過帖好似被刪掉唯有喺度加返冇樣新人,仲未知咩事,叫yue

行行重行行
...
takealeap 發表於 2018-12-18 22:29

無plug上4台暫時唔計算在內

無plug上4台暫時唔計算在內
KITSTON 發表於 2018-12-18 22:31

我估未必會上.. 國語歌同已經上咗數碼平台。如果玩四台就未必會呢個時間出
Take a Leap

點解陳嘉茵計但梁釗峰吳嘉熙唔計
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

支持曾樂彤,以前KOL 變歌手

回復 41# 洗衣王國130

譚杏藍都係
舞來舞去 不日內開始錄音。

e..GTB計唔計:)
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

e..GTB計唔計:)
hictons 發表於 2018-12-28 11:33
G T B 今年首次派歌 + 首張專輯喺今年推出 , 可以計係 2018 新人
前排仲出埋第二張專輯 , 一年兩碟 , 夠曬勤力

我只係知道釗鋒冇報名角逐新人獎,因佢話CAllStar只係「休團」,唔係解散,好有原則,讚!

最有人氣,梗係MIRROR同ERROR啦!唱得好,黃妍都唔錯。

仲有,杜小喬都出單曲啦!或者放眼2019年都未頂。

可以介紹埋海島小輪同江逸天呢

可以介紹埋海島小輪同江逸天呢
powerful 發表於 2018-12-30 18:17

只係plug左英文歌o既因為唔當四台新人,所以無介紹