返回列表 發帖

TVB主持人余德丞踢波暈倒 送院時昏迷 現於ICU留醫

TVB主持人余德丞踢波暈倒 送院時昏迷 現於ICU留醫

男子踢波昏迷送院。晚上10時15分,一名男子於西營盤中山紀念公園內踢足球後不適,之後於場邊長椅暈倒,由救護車送往瑪麗醫院治理。警方經初步調查後相信事件沒可疑。

消息稱,昏迷的男子為TVB「大隻」男主持余德丞(洋名:Dickson),經搶救後已於轉到深切治療部留醫。其家人得悉事件後,立即趕到病房外守候,憂心忡忡。其中余的表哥向《香港01》表示,暫仍未得知Dickson的情況,正由醫生治理,「多謝大家關心」。警方指,事主姓余(29歲),送院時昏迷,案件列作「有人暈倒」,警方經初步調查後相信事件沒可疑。

余德丞為體育評述員,於2013年加入TVB,任職體育台外景主持,隨後轉為做節目主持。至2016年更轉任演員,其中在《誇世代》一劇中飾演「Ocean尚浩洋」一角,獲觀眾深刻印象。而他外貌俊朗,加上有「六舊腹肌」等令人注目的身型,成為TVB「男神」之一。
https://www.hk01.com/article/220532

希望快啲醒返!吉人天相
God bless

【突發】無綫男神余德丞踢波昏迷入ICU(不斷更新)

【0300】余德丞母親由余德丞經理人陪同步入深切治療病房,逗留約10分鐘,面容憔悴,未有回應現場記者提問。

【0200】現場消息指余德丞暫無生命危險。好友藝人蕊蕊、譚永浩與徐玟晴於深夜亦到達醫院,顯得憂心忡忡,余德丞經理人安撫在場人士情緒,並着眾人離開。蕊蕊回應東網指與余德丞係朋友,見到報導所以與徐玟晴前去探望,未知余德丞情況,正在場等候進一步消息。

現年28歲的無綫電視藝員余德丞(Dickson),昨晚10時許在西營盤中山紀念公園球場踢波,疑身體不適在場外一張長椅休息,期間突然暈倒昏迷,27歲姓黃波友見狀即時報警,余期後由救護車送往瑪麗醫院搶救。警方經初步調查後相信事件沒可疑,列作有人暈倒案。余德丞至凌晨仍在深切治療部,大批親友在醫院等候。據知,無綫藝員科亦即派同事到醫院了解情況。余德丞現時正拍《鐵探》,之後會開拍《殺手》。
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

啲報紙佬出新聞就係鍾意安插一啲無謂字眼譁眾取寵有失公正,主持人就主持人,咩無綫男神,好心啦

個記者話係無線男神
某屋企人話:吓 咁都做到男神
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

不停諗係邊個Dickson...原來係佢…開頭以為黃得生…
希望佢冇事啦

好似話冇事了

早日康復!
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

阿豬阿狗都男神
Sosad
利申:唔係鏡粉

佢係tvb後生個輩黎講算靚仔 仲有身材
上緊位 係爭啲知名度姐
叫"男神"都唔過份既

好似話冇事了
阿mark 發表於 2018-8-9 08:45

邊到講?
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好似話冇事了

生果報仲講緊危殆喎

簽名被屏蔽

好似話冇事了

7 點半時新聞話危殆 (即最嚴重級別)
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

【07:30】余德丞目前情況危殆,留醫瑪麗醫院深切治療部。
Hanson 發表於 2018-8-9 09:19

希望快啲冇事 咁後生 仲上緊位

早日康復

7 點半時新聞話危殆 (即最嚴重級別)
星勤 發表於 2018-8-9 09:19

好似係tvb官方微博留言睇到
最新消息說蔡思貝到醫院探望後得知無大礙
不過睇翻時間係凌晨3點

簽名被屏蔽

都OK余德丞,希望冇事

好似係tvb官方微博留言睇到
最新消息說蔡思貝到醫院探望後得知無大礙
不過睇翻時間係凌晨3點 ...
阿mark 發表於 2018-8-9 09:24

蔡思貝都去探佢,關係好似唔錯?(兩個都幾襯)

蔡思貝都去探佢,關係好似唔錯?(兩個都幾襯
數彩虹 發表於 2018-8-9 09:37

蔡思貝 余德丞 一齊做完 旅遊節目 緬甸奇幻旅程
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

咁後生 做做下運動都可以入ICU 希望無事啦

經理人話情況穩定
好彩

個記者話係無線男神
JasOh103 發表於 2018-8-9 07:02

呢個年代 男神女神仲多過宅男宅女
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

使唔使咁mean
人哋入曬icu 你哋喺度討論緊係唔係男神?

BTW
雖然唔算咩靚仔
但起碼人哋又代表隊 又有運動員身材
就算叫男神我都ok接受嘅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

鍛鍊都可以出事,仲要咁後生

鍛鍊都可以出事,仲要咁後生
阿mark 發表於 2018-8-9 12:07

其實呢啲真係冇得避
就算黃金年齡嘅職業足球運動員
有曬頂級嘅醫療團隊都一樣會發生呢啲嘢 無對抗就突然倒地去咗
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

見過真人兩次
唔差的
幾高大 皮膚又好
唔好咁mean 啦
【This is MC】澳門見

不如鬧個記者好過 有心無意都好 男神女神呢d tags不嬲好易stir up controversy

【突發】無綫男神余德丞踢波昏迷入ICU(不斷更新)

【0300】余德丞母親由余德丞經理人陪同步入深切治療病 ...
Qmen 發表於 2018-8-9 04:54

蕊蕊、譚永浩與徐玟晴一班暗星出晒嚟

使唔使咁mean
人哋入曬icu 你哋喺度討論緊係唔係男神?

BTW
雖然唔算咩靚仔
但起碼人哋又代表隊 又有運動 ...
JayantL 發表於 2018-8-9 12:03

好笑既係你最後都討論佢係咪男神

不如鬧個記者好過 有心無意都好 男神女神呢d tags不嬲好易stir up controversy
HOTMAN 發表於 2018-8-9 12:45

男神女神呢d標題引到人討論, 好似係

個記者話係無線男神
JasOh103 發表於 2018-8-9 07:02

係咪男神...Who cares?但我可以

關記者咩事?不認同男神ok,但都唔係呢個時候黎討論呢d無聊野。
唔通音樂才女你地又可以彈人地係咪才女咩 ...
iamsingingwong 發表於 2018-8-9 12:57

認同
場合問題

Anyway 希望佢冇事 快啲好翻
不過我對呢個人冇乜印象...

今朝碌ig嚇一嚇 希望佢冇事

有記者朋友話情況不妙
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

簽名被屏蔽

TVB
43 分鐘 ·
【余德丞醫院最新情況】東張西望現場直擊
而家余德丞仍然喺醫院留醫當中,大家都好擔心佢,所以我地會盡量為大家更新佢最新嘅情況。亦有傳過佢一度甦醒,但係都未經證實。所以希望大家可以為Dickson祝福。希望佢快啲無事。
#余德丞 #醫院

點擊睇更多詳細報導:
余德丞醫院最新情況
http://bit.ly/2M7zcik
立即下載 big big channel:
iOS 版本:https://goo.gl/mKdpgY
Android版本: https://goo.gl/koAb9o

呢個時候都要宣傳bigbigchannel
tvb好嘢

TVB
43 分鐘 ·
【余德丞醫院最新情況】東張西望現場直擊
而家余德丞仍然喺醫院留醫當中,大家都好擔心佢 ...
721AXA 發表於 2018-8-9 13:55

tvb真係cls 咁都好消費 仲要hashtag醫院 係咪發癲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好似好嚴重,希望大步攬過,冇事嘅

有記者朋友話情況不妙
星勤 發表於 2018-8-9 13:42

唔出奇啦...醫院突然又叫屋企人去醫院...都應該好大件事

有記者朋友話情況不妙
星勤 發表於 2018-8-9 13:42

希望佢冇事啦

除了游泳,Dickson同樣喜歡足球和跑步,今年更加入了,傳媒朋友組成的足球隊「Hartiend F.C.」(夏體硬),參加香港記者協會舉辦的記協盃足球賽。
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

希望Dickson BB 快D醒喇

Dickson
快D起身啦, 好多人等緊你

唔出奇啦...醫院突然又叫屋企人去醫院...都應該好大件事
表妹保莉 發表於 2018-8-9 14:02

通常叫得屋企人去,都係差唔多....
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

呢排發生咩事...

希望有奇蹟出現

好擔心Dickson!!!
一定要無事啊!!!!

通常叫得屋企人去,都係差唔多....
fifty1205 發表於 2018-8-9 14:28

當然最希望都係Dickson 冇事喇!