返回列表 發帖
思索左一陣, 最先諗起以下哩3首歌

1. 一二三三二一(321go演唱會版本) - 楊千嬅
雖然未到40歲果種心情, 未必可以消化得哂歌詞內容,
但現場聽好受感動, studio版搵唔返果種感覺
歌詞寫得好好, 特別鍾意"初心傷過重新再跳 願我真情性再大也改不了"
多謝千嬅提醒左我地必定要時刻記得自己既初心, 唔好因社會而改變自己本性
哩樣野真係好難做到, 自己都仲努力緊

2. 半天空檔 - 洪嘉豪
首歌真係好relax好好loop, 特別係收工果陣, 好多時第一首禁既歌就係佢
為自己忙碌既一日, 襯搭車返屋企果段車程好好放空一下自己
香港樂壇除左k歌外, 更需要多d哩d歌, 令大家係忙碌中得以從歌曲中喘息一下透一透氣

3. 天地一沙鷗 - Gin Lee
從來ginlee 都唔係我杯茶, 哩首歌都係無意中聽到,
點知就一聽就愛上, 好鍾意哩d 咁"大氣" (??) 歌
佢唱得好好, 自強不息飛翔於天空, 永不放棄既訊息
一首年度級既歌曲

評分人數

荒原
人妻的偽術
沉默的士高

評分人數

全世界暫停

奉愛之名

評分人數

天才兒童1985
體操(0鏗跳老舞印象太深刻

評分人數

Run Away - 陳蕾演繹得好正,希望佢年尾有獎
小問題 - AGA R&B曲風好有保證(反而慢歌無期同自由都麻麻地),詞其實都唔係大家講得咁爛啫,好鍾意講左成首話失戀係小問題之後,臨尾twist返話要歸家好好想半世
潛水 - 曲好好聽,啲詞認真聽好錐心,好有新一代嘅無力感

評分人數

人妻的偽術
小問題
荒原

評分人數

慢慢喜歡你
芭樂
漸漸

評分人數

寂寞就如 / 雲吞 / 當我迷失時聽著的歌

橙海 - 好搶
天地一沙鷗 - 詞100分, 歌曲意境大器
小問題 - 編曲100分, 詞扣D分外, 成首都好鍾意

三首都係一聽愛上

評分人數

【This is MC】澳門見

心之科學 容祖兒出嘅K歌有百分百信心保證 歌詞中哂最近嘅我
天才兒童1985
潛水

評分人數

潛水 哪兒 漸漸

評分人數

[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

一二三,三二一
天地一沙鷗
勇悍,17

評分人數

天地一沙鷗
一二三三二一
小問題

評分人數

舞來舞去 不日內開始錄音。

橙海
人妻的偽術
芭樂

評分人數

和好
慢慢喜歡你
當下的力量

評分人數

心之科學
芭樂
天地一沙鷗

評分人數

心之科學
花見小路
一二三三二一

評分人數

心之科學
重光紀念日
小問題

評分人數

心之科學
無期
絕望元年

評分人數

花見小路
123321 (LIVE)

Gfriend -         TIME FOR THE MOON NIGHT(밤)
Blackpink - Ddu-du Ddu-Du 뚜두뚜두
Mamamoo - Egotistic 너나 해

評分人數

原創:
心之科學 - JY
潛水 - Hins
千年如一日 - Mi

翻唱:
戀愛預告 - GIGI
黃色大門 - Hins
從缺

評分人數

梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

Let Us Go Then You And I - Serrini
天地一沙鷗 - 李幸倪
求生 - 關楚耀

風衣 - 孫燕姿
灰色 - 徐佳瑩
如果還有時間 - 盧凱彤

Love Scenario - iKON
Bboom Bboom - MOMOLAND
Kangaroo - Triple Position

評分人數

人妻的偽術
沉默的士高
漸漸

評分人數

守護我的獨家村

心之科學

很堅強

評分人數

重光紀念日 Mag很少唱的曲風, 第一次聽覺得無特別, 但vocal部份會另人忍唔住不停loop

慢慢喜歡你 愈聽愈有味道的一首歌, 氣氛一流

潛水 一個字爽, 成首歌流暢度一流, 唱嗰位唔洗講, 少D功力都唔掂

評分人數

怪獸一族

自我感覺還好 : 一個人唔開心既時候聽呢首歌,真係會有種覺得自己同自己對話既感覺
一二三三二一:覺得呢首比好不容易遇見愛更加有「時光隧道」feel,真係「也就成熟了」
Be With You : Kelly 4首主打入面我反而最鍾意呢首,感覺平淡得黎感情最真摰

評分人數

• 放空

龍鎮II
人妻的偽術
青春舞曲2000 (聖誕留一晚陪我 live)

RIP:
點解unfd me
荒原

評分人數

• 放空

心之科學
no tears left to cry
橙海

評分人數

• 放空

無期
漸漸
別再記起

評分人數

深化危機
人妻的偽術
勇悍.17

評分人數

芭樂
第三首 半天空檔/深化危機
揀唔到

評分人數

心之科學

深化危機
漸漸
青玉案

評分人數

思索左一陣, 最先諗起以下哩3首歌

1. 一二三三二一(321go演唱會版本) - 楊千嬅
雖然未到40歲果 ...
Kyle_ 發表於 2018-8-13 23:07

認同 個人覺得Gin Lee今年D歌好過上年好多 幾鍾意Bold & Beautiful

演員的自我修養
和好
Both of these songs carry me through busy times and make me reflect on what I want from my life, as well as what it means to be happy. Also extremely uplifting.

人妻的偽術
A pretty smart choice for her return. Catchy, but also artistic enough with excellent lyrics. If you consider the allegory, even better.

Other top 10 considerations:
無期 / 小問題
城市當代配樂團
心之科學
千年如一日
深化危機

評分人數

人妻的偽術
漸漸
小問題

評分人數

心之科學

評分人數

潛水
芭樂
心之科學

評分人數

barbarbar

勇悍17
無期
天才兒童1985

評分人數

人妻的偽術
漸漸
勇悍.17

評分人數

人妻的偽術
勇悍 17
絕望元年
人在野
無限大
一個女人和浴室
認真如初
初心
天才兒童1985

經得起變化
逆流之歌
月亮不代表我的心
潛水
求生

飢餓遊戲 - 關楚耀
停半分鍾聽一闕歌 - 許廷鏗
天地一沙鷗 - gin lee

千年如一日 Creo en Mi - Sammi

勇悍·17
騎膊馬
人妻的偽術

慢慢喜欢你

未來見
Creo en Mi
勇悍17

未來見

沉默的士高

忍        第一次聽便愛上了,Mag唱得好似講緊自己葛故事
和好     鐘意手風琴吹出來的感覺,尤其在樹下聽有d釋懷
很堅強  Gin lee既演繹以及睇完MV,覺得有d肉赤、心如刀割既感覺

(排名不分先後)
人妻的偽術
一個女人 和浴室
(一個男人)一個女人 和浴室
一早都知道門已鎖床已翻仍未慣
客廳極黯淡
也許轉身已太晚

未來見
浴室
困獸28
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手