返回列表 發帖

[Aug/17/2018] Believe In Mi - 鄭秀文 (3CD)

歌手:鄭秀文
唱片名稱:Believe In Mi
唱片封面:

推出日期:2018/08/17
唱片類型:3CD

TrackList:
CD 1:
01. Creo En Mi (featuring Jackson Wang) new
02. 千年如一日 (new)
03. 思念
04. Friends
05. 衝動點唱
06. 苦戀
07. 給最傷心的人
08. 愛的輓歌
09. 加爾各答的天使 - 德蘭修女
10. 顏色...氣味
11. 唉聲嘆氣
12. 最後一次
13. 為何又是這樣錯
14. 忘記巴黎
15. 理想對象

CD 2:
01. 心血來潮
02. 宿命主義
03. 很愛很愛你
04. Arigatou
05. 寵物
06. 真命天子
07. 愛你是我一生中的理想
08. 知道的請告訴我 (國)
09. 兒童不宜
10. 如果我們不再見
11. 快樂不快樂 (國)
12. 蕭邦寫過的歌
13 .跳傘
14. 你愛我愛不起
15. 艷遇

CD 3:
01. 後遺症
02. 上一次流淚
03. 回來我身邊
04. 實不相瞞
05. 喜歡憎你
06. 世界之最 (你願意)
07. 傷
08. 馴悍記
09. 愛情萬歲
10. 愛 (國)
11. 火宅之人
12. 總有一個人
13. 我不是歌手
14. 浮雕
15. Creo En Mi (new)
16. Creo En Mi (Jackson Boytoy remix) new

附加資料:
沒有驚天動地 一樣很愛很愛
鄭秀文出道至今首張Side Track精選 兩首新歌包括:
Creo En Mi (featuring Jackson Wang) , 千年如一日.

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

版主果然快手
好正呀
即刻整歌單嚟loop
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

睇黎歌手同歌迷對side track 嘅定義存在好大分歧

Creo En Mi三次
失戀有根據好慘 愛是...收錄首派台
Stay With Me呢 更加愛你都落選

但係我all-time十大當中既三首side track都有就買啦
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

愛的輓歌
最後一次
為何又是這樣錯
理想對象
愛你是我一生中的理想
上一次流淚
回來我身邊
愛情萬歲

咁都叫side cut.... 有幾首直頭係hit song
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

sidetracks定義: 唔係演唱會唱爛嘅歌就係sidetracks

四台冠軍歌「上一次流淚」「跳傘」係sidetrack???入面咁多派過台嘅歌都叫sidetrack?其實有冇人統計下今次呢42首所謂sidetrack有幾多首係名副其實?

還以為有 "相信自己" "如果你有事"
無論歌List如何,都會支持一樣買。
多謝她對出實體唱片的堅持,讓歌迷們完全擁有。

Creo En Mi
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

睇黎歌手同歌迷對side track 嘅定義存在好大分歧
newguy 發表於 2018-8-11 01:26

GIGI第一首四台冠軍創作
便是寫給Mi的《跳傘》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

唔理咁多喇,買買買

根據記憶及維基資料 (有錯請指正):

CD 1:
03. 思念 (主打歌, 96有live)
04. Friends (有派過台)
05. 衝動點唱 (99有live)
06. 苦戀 (主打歌)
07. 給最傷心的人 (有派過台, 96有live)
08. 愛的輓歌 (主打歌) (96, 99有live)
09. 加爾各答的天使 - 德蘭修女 (96有live)
10. 顏色...氣味 (電影插曲, 97有live)
11. 唉聲嘆氣 (有KTV, 97/07有live)
12. 最後一次 (主打歌, 電影插曲, 97/16有live)
13. 為何又是這樣錯 (電影插曲, 有派過台)
14. 忘記巴黎 (主打歌, 有KTV)
15. 理想對象 (主打歌, 99有live)

CD 2:
01. 心血來潮 (有KTV) (真side track)
02. 宿命主義 (主打歌, 99有live)
03. 很愛很愛你 (真side track)
04. Arigatou (主打歌, 01有live)
05. 寵物 (主打歌, 99有live)
06. 真命天子 (有派過台, 電視劇主題曲)  (真side track)
07. 愛你是我一生中的理想 (主打歌, 99有live)
08. 知道的請告訴我 (國)  (真side track)
09. 兒童不宜   (真side track)
10. 如果我們不再見 (有KTV, 電影插曲)
11. 快樂不快樂 (國) (有KTV, 電影插曲)
12. 蕭邦寫過的歌 (有派過台)
13 .跳傘 (主打歌, 電影插曲)
14. 你愛我愛不起 (主打歌, 有KTV)
15. 艷遇 (真side track)

CD 3:
01. 後遺症  (真side track)
02. 上一次流淚 (主打歌)
03. 回來我身邊 (有KTV, 電影插曲, 09有live)
04. 實不相瞞 (主打歌)
05. 喜歡憎你 (有派過台, 電影插曲)
06. 世界之最 (你願意) (主打歌)
07. 傷 (有派過台, 有KTV)  (真side track)
08. 馴悍記  (真side track)
09. 愛情萬歲 (主打歌)
10. 愛 (國) (有KTV)  (真side track)
11. 火宅之人  (真side track)
12. 總有一個人 (有派過台)
13. 我不是歌手 (有派過台)
14. 浮雕 (真side track)

按1: 有派過台只係派過某一兩個媒體
按2: live係計唱過完整全首先計, medley唔計

睇文案仲以為有相信自己, 驚天動地
另外唔知佢係咪好唔鐘意祝你快樂, 又再一次埋沒左
其實想佢收錄D以前再rare d 既歌, e.g. 迷城(black cat city), 不可一世, 如果你有事, 仙樂都etc

心血來潮堅正
可惜上次演唱會唱得半首

順住時間排真係好冇誠意囉
同埋實在揀得太少快/輕快歌
如果到時跟住個list唱真係會瞓著

Re樓上︰
心血來潮live過 (半首)
真命天子/蕭邦寫過的歌/世界之最(你願意)/傷/總有一個人/我不是歌手有派過
你愛我愛不起唔肯定有冇派到但當年通街廣告大力宣傳

Re樓上︰
心血來潮 ...
uran 發表於 2018-8-11 08:21

是是但但咁收錄,感覺上同d呃錢精選碟冇區別,而且起碼有1cd的歌唔係side track

Creo En Mi三次
失戀有根據好慘 愛是...收錄首派台
Stay With Me呢 更 ...
JasOh103 發表於 2018-8-11 01:34

好想收錄失戀有根據,其實d主打歌真係要收錄,可以收錄下remix版本都得

回復 11# masterdragon

忘記巴黎1997第四主打

應該每隻廣東碟選一首歌(剛好30隻廣東碟),咁排會好d咯

CD 1
1. Creo En Mi (featuring Jackson Wang) (new)
2. 千年如一日 (new)
3. 思念
4. Friends
5. 娃娃愛天下
6. 衝動點唱
7. 給最傷心的人
8. 愛的輓歌
9. 加爾各答的天使 - 德蘭修女
10. 顏色...氣味
11. 最後一次
12. 忘記巴黎
13. 大報復
14. 折翼天使
15. 十誡(禁忌的遊戲)
16. 心血來潮
17. 宿命主義

CD 2
1. 失戀有根據
2. 真命天子  
3. 兒童不宜
4. 蕭邦寫過的歌
5. 醫生與我
6. 你愛我愛不起
7. 上一次流淚
8. 喜歡憎你
9. 仙樂都
10. 傷
11. 愛情萬歲
12. 火宅之人
13. 上帝早已預備
14. 總有一個人
15. 我不是歌手
16. Creo En Mi (new)
17. Creo En Mi (Jackson Boytoy remix) (new)

CD 1:
05. 衝動 ...
masterdragon 發表於 2018-8-11 08:02

最後一次有plug過,三台上榜添
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Ig透露過birthday gig會出碟
咁即係呢堆歌都幾大機會出現 既然買左
預告過有艷遇 你愛我愛不起 之前開會聽到有世界之最 自己話最鍾意隔著玻璃
anyway都唔期望佢係全部真side track
總之演唱會唱過一次或以下就當ST既都收貨啦

其實太偏吸引唔到街客買 點都要加返啲四台冠

失戀有根據, 情變, 心事, 都無. 有的遺憾
同埋BECOMING 咩精選都放, 有的過份, 收都收更加愛你, 輸得漂亮好過啦
02. 上一次流淚
03. 回來我身邊

Re樓上︰
心血來潮 ...
uran 發表於 2018-8-11 08:21

回復  masterdragon

忘記巴黎1997第四主打
long816 發表於 2018-8-11 10:02

最後一次有plug過,三台上榜添
fifty1205 發表於 2018-8-11 10:50

Thanks all
我都忘記晒

好想睇番忘記巴黎個MV, 好似係同sunny wong跳探戈

估唔到大家都幾鐘意失戀有根據

是是但但咁收錄,感覺上同d呃錢精選碟冇區別,而且起碼有1cd的歌唔係side track ...
阿mark 發表於 2018-8-11 09:39

同意
好多歌同以前D精選有重覆
如果一般只買佢精選既街客都可能會覺得有重覆而唔買喇

反而早兩年華納隻unforgettable disc 4就真係全side track

CD 1:
05. 衝動 ...
masterdragon 發表於 2018-8-11 08:02

你愛我愛不起印象中好似都係派台歌

簽名被屏蔽

3CD其實都算包左好多side track,始終要照顧班街客,唔能夠90%都偏門歌

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

個cover其實幾sexy

個cover其實幾sexy
newguy 發表於 2018-8-11 17:57

46歲都咁fit

46歲都咁fit
JasOh103 發表於 2018-8-11 18:09

個封面幾靚
但件阿婆泳衣係敗筆
咁多歌肯定賣得好

是是但但咁收錄,感覺上同d呃錢精選碟冇區別,而且起碼有1cd的歌唔係side track ...
阿mark 發表於 2018-8-11 09:39

我覺得啲歌揀得唔係太精,明明佢事業高峰期嗰四隻碟《放不低》、《濃情》、《我們的主題曲》、《生活語言》咁多正歌都可以係side track,但居然揀咁少?反而《聽聞》都揀到三隻歌,仲要其實係派過台的...

上YouTube search Creo En Mi就有得聽

Casual fan 要聽side track聽返Unforgettable disc 4算啦

呢隻真係買嚟收藏算

唔係下話? 咁叫sidetrack?

Casual fan 要聽side track聽返Unforgettable disc 4算啦

呢隻真係買嚟收藏算
30rock 發表於 2018-8-12 01:19

都係嘅,不過如果可以介紹啲遺忘咗嘅歌俾街客都係好事。
我自己好鍾意嘅真side tracks〈空間〉〈意見不合〉〈不過〉〈猶豫〉〈心事〉〈一夜成名〉等等都冇收錄。其實〈跳傘〉〈上一次流淚〉〈思念〉〈苦戀〉呢啲冇理由放。

好中意給最傷的人,
派台個陣未聽過, 只係幾年前係美FULL行到太夜蕩失路
上的士個陣聽左一次就覺得好好聽, 於是愛上了
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

CD 1:
05. 衝動 ...

個TRACKLIST的確可以更好唔緊要啦, 真正中意佢既就會BELIEVE IN MI,
相信呢個亦係佢既最大理想
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

原來失戀有根據有派過 傷都有派不過四台都冇上
所以我會咁排: (都叫有啲flow)

CD1
01. 千年如一日
02. 很愛很愛你 03. 唯獨你一個 04. 愛上一個人 05. 更加愛你
06. 艷遇 07. 忘記不起 08. Touch! 09. 唉聲嘆氣 10. 心血來潮
11. 禁果花 12. 意見不合 13. 不過… 14. 你愛我愛不起 15. 兩個只能愛一個
16. 如果我們不再見 17. 來到這裡 18. Stay With Me 19. 回來我身邊 20. 時間之光

CD2
01. Creo En Mi
02. Try Again 03. She's A Lady 04. 女人本色 05. 孤男寡女
06. 今晚不可以 07. 兒童不宜 08. 顔色…氣味 09. 灰色 10. 愛有什麼用
11. 祝大家好過
12. 無限 13. 神化 14. 偷聽器 15. 地下室
16. 旋風 17. 起哄 18. 衝動點唱

CD3

01. 記認 02. 結果 03. 月亮星座 04. 六字箴言 05. 那天你愉快嗎?
06. 環遊世界 07. 就是為了 08. 請付入場費 09. 激安百貨 10. 寂寞年華
11. 滴著眼淚 12. 隔著玻璃 13. 浮雕 14. 心事 15. 情變
16. 我也有那個需要 17. 甜 18. 纏綿 19. 守望相愛 20. 戀上你的床

個TRACKLIST的確可以更好唔緊要啦, 真正中意佢既就會BELIEVE IN MI,
相信呢個亦係佢既最大 ...
oreo 發表於 2018-8-12 02:38

係囉
到17號我都係會第一時間衝去買

原來失戀有根據有派過 傷都有派不過四台都冇上
所以我會咁排: (都叫有啲flow)

CD1
0 ...
JasOh103 發表於 2018-8-12 11:44

嘩你個list 好掂!!
失戀有根據梗係有派,當年精選碟得兩隻新歌梗係派晒。

睇黎我最愛既 不經不覺 都唔會有機會唱

咁多人中意失戀有根據,我都已經唔记得首歌嘅旋律了

Allen_ms 發表於 2018-8-12 15:36

MV song title = 失戀根據

會唔會19號系演唱會結束后賣呢,睇黎我17號買過之後,19號肯定忍唔住又再買

Mi wish list with real sidetracks as follows:

CD 1
1. Creo En Mi (featuring Jackson Wang) (new)
2. 千年如一日 (new)
3. 迷情
4. Valentino
5. 如愛我
6. 總算為情認真過
7. 從開始那天
8. 失戀多一次
9. 可愛可恨
10. 被愛所困
11. 獨個在傷感的角落
12. 到此為止
13. 最終還是剩低我
14. 世界還未末日
15. 只要為你活一晚
16. 心事
17. 不過…
18. 隔著玻璃

CD 2
1. Feel So Good
2. 無藥可救
3. 很愛很愛你
4. 失戀有根據
5. 如果我們不再見
6. 禁果花
7. She's A Lady
8. 你愛我愛不起
9. 輸得漂亮
10. 時間之光
11. 仙樂都
12. 馴悍記
13. 喜歡戀愛
14. 與神對話
15. 總有一個人
16. 浮雕
17. Creo En Mi (new)
18. Creo En Mi (Jackson Boytoy remix) (new)

當年覺得呢首好聽過 Arigatou,不過失戀有根據好似一台冠都冇,好快已經石沉大海

當年覺得呢首好聽過 Arigatou,不過失戀有根據好似一台冠都冇,好快已經石沉大海 ...
阿mark 發表於 2018-8-12 16:46

According to wiki, 失戀有根據有一台冠 (TVB), not sure whether it's reliable.

其實有好多就算派過/有KTV但冇唱live都好好聽
砌埋夠開一個演唱會rundown
折翼天使 / 陀槍4首主題曲 / 神化 / 大暴走 / 大報復
苦戀 / 給最傷心的人 (唔知要降幾多個8度 )
喜歡憎你 / 實不相瞞 / 艷遇
祝你快樂 / 愛你是我一生中的理想 / 真命天子
心血來潮 / 記認 / 不過 / 情變 / 到此為止

20. 戀上你的床
JasOh103 發表於 2018-8-12 11:44

完全忘記左呢首歌

當年我成日覺得首歌唔係作俾sammi
因為mark lui + 甄健強都只會諗起kelly