返回列表 發帖
經過前幾年啲驚嚇live
今次真係唱得算好好, 呢首唱得好好聽
下年開show唱多啲呢啲唔係大熱但都 ...
721AXA 發表於 2018-8-21 15:32

咁首先16年病真係冇辦法
睇早期彩排把聲仲係好靚 14年就開咁多場越唱越爛
覺得大概8場就剛剛好 同埋少啲跳舞就perfect

講返呢首
16年第一次live! 真係等得好辛苦呀
聽完更加覺得呢首應該要上紅館 由轉key開始真係好正 越黎越震撼
再加上願意麼~~呢句可以拉高音 已經幻想12000人既歡呼聲
好想有一part係講分手心痛: 實不相瞞-宿命主義-你愛我愛不起-不拖不欠
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

期待eason嘅演唱會 始終有五六年冇開紅館
timc524 發表於 2018-8-21 20:33

上次13年  我看了尾场 感觉没多久的事 结果都五年了

上次13年  我看了尾场 感觉没多久的事 结果都五年了
youfuqi 發表於 2018-8-21 20:45

可惜演唱會dvd 冇晒wyman 啲歌

呢隻碟有啲所謂“side tracks"都好紅喎

Creo en Mi 個MV 好靚呀!
同千年如一日個MV 有得fight.
隻Birthday Gig DVD 可唔可以加埋呢2首MV 落去。
16:9 真係返唔到轉頭黎睇無線果D 爛鬼MV
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

淋紅油果下都幾震憾

Cantopop QUEEN ha impact
JasOh103 發表於 2018-8-19 21:05

其實係因為Jackson Wang先令到咁多人知道呢首歌
不過都好 等多D人聽及認識到美文既歌  

不過都好 等多D人聽及認識到美文既歌  {:1_ ...
masterdragon 發表於 2018-8-21 23:34

當然知啦
但係今次廣東歌reach到咁多人 好開心

不過都好 等多D人聽及認識到美文既歌  {:1_ ...
masterdragon 發表於 2018-8-21 23:34

d人d focus好似去哂jackson到咁 :(
但mv真心好正呀

嗰MV真係好正
代表Jackson Wang嘅W手勢舞又好有心思.
希望可以學Jolin咁,出多一個純舞蹈版嘅MV。
因為見佢IG po嗰啲排舞片段,覺得只舞都幾好睇。

當然知啦
但係今次廣東歌reach到咁多人 好開心
JasOh103 發表於 2018-8-21 23:36

if only Jackson was in the MV imagine the views count....

CD Warehouse銷量榜
銷售日期[12-08-2018至18-08-2018]
十大中文唱片

1 鄭秀文 【BELIEVE IN MI】
2 陳潔麗 【15演唱會】
3 SUKIE石詠莉 【MOVING FORWARD】
4 黎瑞恩 【V TOUCH感動】
5 李麗珊 【ONCE AGAIN】
6 楊千嬅 【ONE ON ONE COLLECTION】
7 KITTY WONG 【HE】
8 AT17 【EVERYBODY SING】
9 小塵埃 【RECALL A LITTLE BIT】
10 鄧麗君 【君天籟之音101】

十大外語唱片

1 RED VELVET 【SUMMER MAGIC(LTD) 】
2 JASON MRAZ 【KNOW】
3 SUPER JUNIOR D&E 【BOUT YOU】
4 ARIANA GRANDE 【SWEETENER】
5 RED VELVET 【SUMMER MAGIC】
6 TWICE 【SUMMER NIGHT】
7 IKON 【NEWS KIDS:CONTINUE】
8 GFRIEND 【SUNNY SUMMER】
9 BLACKPINK 【SQUARE UP】
10 OST 【MAMMA MIA!HERE WE GO AGAIN】

十大電影

1 與神同行
2 末日困獸戰
3 棟篤特工
4 挑戰者一號
5 打死不離歌星夢
6 贖金獵殺
7 逃亡大計2
8 洩密者們
9 紅海行動
10 喪屍出籠:屍殺血路

隻碟17號出,已經No. 1了
我們都是這樣長大的

睇behind the scenes覺得好心痛
Mi+一眾dancers都好投入 淋血後繼續roll機

好有replay value!
犀利已經夠型 今次又再一次戰勝自己
我已經睇左7-8次

有冇人聽得出個remix版有咩分別??

anyway mv真係好正

CD Warehouse銷量榜
銷售日期[12-08-2018至18-08-2018]
十大中文唱片

1 鄭秀文 【BELIEVE IN MI】
2 陳潔 ...
dom 發表於 2018-8-22 17:53

第一日葵芳已經賣斷,要再翻貨
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

Creo en Mi 勁好聽!
本身唔鍾意jackson
但佢d rap 又真係幾正

放空 發表於 2018-8-23 08:08

佢把聲好磁性
開頭覺得合唱版好煩
聽慣左又都幾好聽
有佢feat. 首歌立體左

https://www.facebook.com/mavis.leung.73/posts/10216340765459981

係咪唱開咗把聲
Creo En Mi都可以升key
以後唔好再話佢把聲沉

睇返ig片段...
宿命主義頭幾粒音一響起 所有歌迷都立即歡呼
聽前奏就知係邊首歌證明左喺fans心目中究竟幾有地位
佢仲好意思問: 夠唔夠side呀? 先開始唱
而全場就開始同佢一齊大合唱

其實搞成咁咪都係自己一手造成
主打變side已經係錯 仲要19年來都唔唱
搞到歌迷好似啲飢民 餓足咁多年 終於有得聽live就好似睇到美食當前咁尖叫
當中有幾多個等不到? 有幾多位因為偶像和團隊的膽小而錯過了聽自己的最愛?
成日掛口邊話呢堆歌唔適合紅館 正正會令到明明好聽/高質既大熱作品都變成最憎睇到既歌名

如果下次tour再唔唱返呢啲偽side
咁呢個歌手真係冇得救

想聽纏綿

唔該明年紅館整返個華星快歌medley
唱返多啲華星時期作品
真系唱得太少
尤其大碟《其後》
一首都未唱過囉!!!
0存在感
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

唱返多啲華星時期作品
真系唱得太少
尤其大碟《其後》
一首都未唱過囉! ...
Qmen 發表於 2018-8-24 01:50

其後隻碟差唔多壓到佢轉華納先出,估計當年都係0宣傳,所以唔唱都唔出奇啦,可能佢自己都當苦戀果隻係華星最後一隻碟

有冇人識戰俘 (Feel so good隻碟)
最愛既side track完全被忘記

放空 發表於 2018-8-23 08:08

但Jackson勁靚仔囉
【This is MC】澳門見

wilson0091 發表於 2018-8-24 11:38

第10 track,仲有記認

01 真命天子
02 心血來潮
03 豔遇
04 宿命主義
05 Creo en Mi
06 Medley: 808/至理名言/半空中/總算為情認 ...
Allen_ms 發表於 2018-8-19 19:51

Mi當晚應該用靚聲重新演繹side-track 精選內的《愛情萬歲》~~

Btw, Mi之前上浪花透露了會出DVD
但暫無在香港re-run的打算 (但亦唔介意re-run
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

Mi當晚應該用靚聲重新演繹side-track 精選內的《愛情萬歲》~~

Btw, Mi之前上浪花透露了會出DVD
但暫無 ...
l00540 發表於 2018-8-24 13:57

真係冇CD啊?

宜家好中意remix版啊,好聽到癲。“creo creo creo en~”過渡到“從來人人也有價值,生存全憑我的方式”自然流暢,而且果段中文詞填得好啱音,跟住到“yeah~”伴奏停止只得半句人聲,power即刻出黎,去掉粵語+英文合唱不分主次嘅部分,用男聲獨唱來銜接,仲有rap部分增強beats更有節奏感。呢個版本嘅編排層次好清晰,而且非常流暢,真係好好聼我宜家最中意兩個版本就係live獨唱版同埋Remix版喇

2018 香港唱片商會銷量榜第34週 2018/8/24

TW LW NW
01 NE 01 Believe In Mi / 鄭秀文
02 03 02 Moving Forward / Sukie S  
03 02 03 V Touch / 黎瑞恩
04 04 02 Touching / 歌莉雅
05 NE 01 15 Concert / 陳潔麗
06 01 03 One on One Collection / 楊千嬅
07 06 37 Reputation / Taylor Swift
08 RE 03 Everybody Sings at17 新曲+精選 / at17
09 NE 01 Mamma Mia! Here We Go Again / OST
10 05 08 初戀 / 宇多田光

OUT
XX 07 03 君天籟之音101 / 鄧麗君
XX 08 02 Live Goes On演唱會2017 / 草蜢
XX 09 03 He / 黃紫藍
XX 10 03 Once Again 可一.可再 / 李麗珊

天后一出,誰與爭鋒

恭喜Mi

回復 219# JasOh103

咁可能有好多首主打佢自己都唔鍾意
聽佢訪問 佢話佢咁耐以黎市場既野全權交俾公司

咁正如祖兒唔鍾意分身術咁

題外話 有幸現場睇 LIVE表現真係好好
仍然有好多舊野想聽  很愛很愛你  不過   情變  etc.

老實說,我係因為Sammi揾Jackson Wang合唱我先至識Jackson. 好多人一聽到尤其是他的fans聽到就會好氣憤,又話首歌是因為Jackson才咁多人識,又話他ig有一千萬個followers等等,但其實呢個世界好多人仍未有ig, 有ig也不等於識佢。大家好似在平行時空裡生活一樣。

同埋我想問下點解一個香港人姓王但英文串法是Wang而不是Wong?

但都要講Jackson係幾talented既,但我覺得大家唔駛讚到天上有地下無囉,講到佢係國際巨星一樣,真係唔係好明

老實說,我係因為Sammi揾Jackson Wang合唱我先至識Jackson. 好多人一聽到尤其是他的fans聽到就會好氣憤,又 ...
aus 發表於 2018-8-24 23:24

人地係韓國同大陸都係堅紅架
好似外國都唔差添(呢個我唔肯定)
算international掛

人地係韓國同大陸都係堅紅架
好似外國都唔差添(呢個我唔肯定)
算international掛 ...
721AXA 發表於 2018-8-24 23:41

佢係堅紅呀 ...
又talented 又靚仔 又有星味 ...
不過ig 有幾多人follow 真係唔等如d 咩
大部份鐘意mi 個批 都未必有ig 啦

有點擔心演唱會碟嘅銷量,個show又係st又冇咩宣傳,唔知路人有冇興趣買碟睇

回復 234# Allen_ms

你應該唔使擔心

wilson0091 發表於 2018-8-24 11:38

識
不過呢首反而最少聽
鐘意其他 有問題/愛~=0/記認/feel so good 多d

有點擔心演唱會碟嘅銷量,個show又係st又冇咩宣傳,唔知路人有冇興趣買碟睇 ...
Allen_ms 發表於 2018-8-25 06:38

不要當銷量冠軍天后美mi是流的  差極都會好賣過好多人

唱返多啲華星時期作品
真系唱得太少
尤其大碟《其後》
一首都未唱過囉! ...
Qmen 發表於 2018-8-24 01:50

其實佢自己想唔想唱/記唔記得d歌都成問題

華星快歌medley要喇
唱幾句valentino都收貨

覺得《其後》較有機會唱既係"再見"
雖然我都想聽內心戲/折翼天使... 甚至i'd never let you go
INLYG同放不低又可以做個medley

睇返ig片段...
宿命主義頭幾粒音一響起 所有歌迷都立即歡呼
聽前奏就知係邊首歌證明左喺fans心目中究竟幾有 ...
JasOh103 發表於 2018-8-24 01:34

上兩次show (love mi/touch mi 1)浪費左好多機會再唱呢d N年無唱既所謂side track
不過都過左去 ....
唯有希望佢公司會睇下/反映下歌迷既留言

低潮期?果年俾王菲同張惠妹吊打幾十條街。
風見志郎 發表於 2018-8-20 10:58

係咪因為佢經理人李進挪用Madonna 《Ray of light》華納宣傳費來宣傳Sammi呢單?
當年D報紙話佢係用金錢堆砌起來既天后,幾乎所有報章都唱衰佢,又幾乎所有報章都唱好Kelly

係咪因為佢經理人李進挪用Madonna 《Ray of light》華納宣傳費來宣傳Sammi呢單?
當年D報紙話佢係用金錢 ...
Jacz 發表於 2018-8-25 12:55

Sammi = original queen of payola

有點擔心演唱會碟嘅銷量,個show又係st又冇咩宣傳,唔知路人有冇興趣買碟睇 ...
Allen_ms 發表於 2018-8-25 06:38

個人覺得呢個rundown 似普通音樂會rundown,我諗街客都未必覺得係好sidetrack
上次touch mi 唱 doremi 長恨歌 一追再追 呢d,我諗街客都係當sidetrack

01 真命天子
02 心血來潮
03 豔遇
04 宿命主義
05 Creo en Mi
06 Medley: 808/至理名言/半空中/總算為情認真過
07 蕭邦寫過的歌
08 知道的請告訴我
09 愛的輓歌 (伴唱)
10 你愛我愛不起
11 喜歡憎你
12 兒童不宜
13 實不相瞞
14 快樂不快樂
15 苦戀
16 世界之最(你願意)
17 總有一個人
18 顏色...氣味
19 浮雕
20 傷
21 千年如一日
22 Friends
23 衝動點唱
24 arigatou
25 愛你是我一生中理想
26 每天愛你少一些

咁首先16年病真係冇辦法
睇早期彩排把聲仲係好靚 14年就開咁多場越唱越爛
覺得大概8場就剛剛好 同 ...
JasOh103 發表於 2018-8-21 20:40

之前睇佢近年唱終身美麗 當你知己才是「虛」偽同信者得愛 「將」那黑色世代 全部上唔到,以為佢就咁玩完
唔知係咪touch mi2 爛聲後,而家會養下把聲,所以靚聲左咁多

上次TM2得兩次chorus
今次多左1st verse+bridge
希望呢首佢自己近期最愛既side track你愛我愛不起 明年紅館有全首聽啦

不要當銷量冠軍天后美mi是流的  差極都會好賣過好多人
mc) 發表於 2018-8-25 12:34

希望佢可以出DVD,Blu-ray,4k-UHD同埋CD live,仲希望圖冊厚點,精選碟入面嘅圖好少

我反而唔驚。呢堆歌未收錄過DVD 反而吸引
而且只唱一場Live, 聲唔會太差太爛。
睇返D 片段大合唱"千年如一日"真係好warm 好正,
睇到感動到喊出黎。
仲要係生日與歌迷演唱會值得買碟支持。希望佢加埋2隻新歌MV 就好啦,始終用左咁多錢拍攝。
BELIEVE IN MI 聽聞好多地方都斷貨要補貨
証明其實仲有好多人支持實體碟
我們都是這樣長大的

當年D報紙話佢係用金錢 ...
Jacz 發表於 2018-8-25 12:55

你堅係Sammi fan wo, 呢單當年算幾爆,因為李進是香港華納總經理,又是鄭秀文經理人,所以搞到幾大單,連同門的郭富城經理人小美都睇唔過眼。所以你地可以睇返Sammi 1996年第一次攞叱咤我最喜歡的女歌手的時候,李進在台上講好多謝上天給他和小美的默契,其實係有所指,同時tag埋首歌。

後來又唔知點解李進唔再做Sammi經理人? 所98-99年係跌得好勁,好在2000年有孤男寡女,如果唔係都差不多玩完。

講返隻碟,其實我好想佢放<其後>的歌入去,但我估呢隻碟對Sammi嚟講係一條刺,因為個仆街華星雪左Sammi 9個月,之後還要出其後來打<捨不得你>大碟,所以算是一個不快經歷,我記得1995年尾明周封面封問鄭秀文過去9個月做左d乜,聽到都覺得慘,明明事業在當時係up and coming, 但偏偏被雪藏,她當時只有22歲,你諗下幾慘!封面頭條好似係話$1000萬簽華納三年,這等待都算值得,嗰三年係天時地利人和的時間,王菲去左生仔,同期的能唱能跳的女歌手不多,後起之秀又未成氣候,加上佢d Panasonic discman廣告宣傳真係好勁,拍得住現在的travago頻率,日播夜播想唔hit都難。

後來華星還出了幾張新舊對照精選,入面有一首叫到此為止係堅好聽,在華納年代係唔會再聽到佢揀呢d歌,華納的歌都係比較穩陣唔會太難唱。

你堅係Sammi fan wo, 呢單當年算幾爆,因為李進是香港華納總經理,又是鄭秀文經理人,所以搞到幾大單, ...
aus 發表於 2018-8-26 12:27

轉會雪藏是常識吧
有咩仆唔仆街
只係隻碟變左遺珠
情況=安仔男人的感慨
【This is MC】澳門見

Creo en Mi remix真係好聽到癲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

今次兩隻新歌都高質