返回列表 發帖

根據記憶及維基資料 (有錯請指正):

CD 1:
03. 思念 (主打歌, 96有live)
04. Friends (有派過台)
05. 衝動點唱 (99有live)
06. 苦戀 (主打歌)
07. 給最傷心的人 (有派過台, 96有live)
08. 愛的輓歌 (主打歌) (96, 99有live)
09. 加爾各答的天使 - 德蘭修女 (96有live)
10. 顏色...氣味 (電影插曲, 97有live)
11. 唉聲嘆氣 (有KTV, 97/07有live)
12. 最後一次 (主打歌, 電影插曲, 97/16有live)
13. 為何又是這樣錯 (電影插曲, 有派過台)
14. 忘記巴黎 (主打歌, 有KTV)
15. 理想對象 (主打歌, 99有live)

CD 2:
01. 心血來潮 (有KTV) (真side track)
02. 宿命主義 (主打歌, 99有live)
03. 很愛很愛你 (真side track)
04. Arigatou (主打歌, 01有live)
05. 寵物 (主打歌, 99有live)
06. 真命天子 (有派過台, 電視劇主題曲)  (真side track)
07. 愛你是我一生中的理想 (主打歌, 99有live)
08. 知道的請告訴我 (國)  (真side track)
09. 兒童不宜   (真side track)
10. 如果我們不再見 (有KTV, 電影插曲)
11. 快樂不快樂 (國) (有KTV, 電影插曲)
12. 蕭邦寫過的歌 (有派過台)
13 .跳傘 (主打歌, 電影插曲)
14. 你愛我愛不起 (主打歌, 有KTV)
15. 艷遇 (真side track)

CD 3:
01. 後遺症  (真side track)
02. 上一次流淚 (主打歌)
03. 回來我身邊 (有KTV, 電影插曲, 09有live)
04. 實不相瞞 (主打歌)
05. 喜歡憎你 (有派過台, 電影插曲)
06. 世界之最 (你願意) (主打歌)
07. 傷 (有派過台, 有KTV)  (真side track)
08. 馴悍記  (真side track)
09. 愛情萬歲 (主打歌)
10. 愛 (國) (有KTV)  (真side track)
11. 火宅之人  (真side track)
12. 總有一個人 (有派過台)
13. 我不是歌手 (有派過台)
14. 浮雕 (真side track)

按1: 有派過台只係派過某一兩個媒體
按2: live係計唱過完整全首先計, medley唔計

睇文案仲以為有相信自己, 驚天動地
另外唔知佢係咪好唔鐘意祝你快樂, 又再一次埋沒左
其實想佢收錄D以前再rare d 既歌, e.g. 迷城(black cat city), 不可一世, 如果你有事, 仙樂都etc

順住時間排真係好冇誠意囉
同埋實在揀得太少快/輕快歌
如果到時跟住個list唱真係會瞓著

Re樓上︰
心血來潮 ...
uran 發表於 2018-8-11 08:21

回復  masterdragon

忘記巴黎1997第四主打
long816 發表於 2018-8-11 10:02

最後一次有plug過,三台上榜添
fifty1205 發表於 2018-8-11 10:50

Thanks all
我都忘記晒

好想睇番忘記巴黎個MV, 好似係同sunny wong跳探戈

估唔到大家都幾鐘意失戀有根據

是是但但咁收錄,感覺上同d呃錢精選碟冇區別,而且起碼有1cd的歌唔係side track ...
阿mark 發表於 2018-8-11 09:39

同意
好多歌同以前D精選有重覆
如果一般只買佢精選既街客都可能會覺得有重覆而唔買喇

反而早兩年華納隻unforgettable disc 4就真係全side track

個TRACKLIST的確可以更好唔緊要啦, 真正中意佢既就會BELIEVE IN MI,
相信呢個亦係佢既最大 ...
oreo 發表於 2018-8-12 02:38

係囉
到17號我都係會第一時間衝去買

20. 戀上你的床
JasOh103 發表於 2018-8-12 11:44

完全忘記左呢首歌

咁多人中意失戀有根據,我都已經唔记得首歌嘅旋律了
Allen_ms 發表於 2018-8-12 15:36

當年我成日覺得首歌唔係作俾sammi
因為mark lui + 甄健強都只會諗起kelly

Sorry creo en mi其實有D悶
我聽番相信自己仲好

其實唱到顏色氣味把聲已經拆拆地
不過真係好盡力
同埋真係估到佢大部分只唱番精選碟有既歌

其實浮雕有d高音位有少少走音,不過唔緊要,呢兩隻難度確實大d,又係咁靠后唱,已經完成得唔錯。同埋我真 ...
Allen_ms 發表於 2018-8-19 19:41

都係既佢肯做呢次show肯唱番呢D歌已經好好
(做佢歌迷真係唔可以expect太多)

1. 世界之最同實不相瞞好聽到癲,唱得好輕鬆,遊刄有餘
2. 兒童不宜唱得夠放,不愧為四大淫娃之首
3. 總有 ...
uran 發表於 2018-8-19 19:47

係咪有人叫佢唱祝你快樂
我淨係聽到佢reject左一首話唔唱

Cantopop QUEEN ha impact
JasOh103 發表於 2018-8-19 21:05

其實係因為Jackson Wang先令到咁多人知道呢首歌
不過都好 等多D人聽及認識到美文既歌  

有冇人識戰俘 (Feel so good隻碟)
最愛既side track完全被忘記
wilson0091 發表於 2018-8-24 11:38

識
不過呢首反而最少聽
鐘意其他 有問題/愛~=0/記認/feel so good 多d

唔該明年紅館整返個華星快歌medley
唱返多啲華星時期作品
真系唱得太少
尤其大碟《其後》
一首都未唱過囉! ...
Qmen 發表於 2018-8-24 01:50

其實佢自己想唔想唱/記唔記得d歌都成問題

華星快歌medley要喇
唱幾句valentino都收貨

覺得《其後》較有機會唱既係"再見"
雖然我都想聽內心戲/折翼天使... 甚至i'd never let you go
INLYG同放不低又可以做個medley

睇返ig片段...
宿命主義頭幾粒音一響起 所有歌迷都立即歡呼
聽前奏就知係邊首歌證明左喺fans心目中究竟幾有 ...
JasOh103 發表於 2018-8-24 01:34

上兩次show (love mi/touch mi 1)浪費左好多機會再唱呢d N年無唱既所謂side track
不過都過左去 ....
唯有希望佢公司會睇下/反映下歌迷既留言

發現 今年Sammi好發力,年尾至少仲會有3首新歌

八個女人一台戲 (12月上)
主题曲 - 放下仇恨         曲: ...
wzx0825 發表於 2018-8-29 14:21

愛的同謀 好有國語歌feel

偶遇? 喂啊 佢記唔記得自己都唱過林志美首偶遇
我唔介意佢演唱會唱下架

揀歌果位真係失策
阿mark 發表於 2018-8-31 16:58

果班人根本唔熟佢啲舊歌
做多少少research喇好心