返回列表 發帖
老實說,我係因為Sammi揾Jackson Wang合唱我先至識Jackson. 好多人一聽到尤其是他的fans聽到就會好氣憤,又話首歌是因為Jackson才咁多人識,又話他ig有一千萬個followers等等,但其實呢個世界好多人仍未有ig, 有ig也不等於識佢。大家好似在平行時空裡生活一樣。

同埋我想問下點解一個香港人姓王但英文串法是Wang而不是Wong?

但都要講Jackson係幾talented既,但我覺得大家唔駛讚到天上有地下無囉,講到佢係國際巨星一樣,真係唔係好明

係咪因為佢經理人李進挪用Madonna 《Ray of light》華納宣傳費來宣傳Sammi呢單?
當年D報紙話佢係用金錢 ...
Jacz 發表於 2018-8-25 12:55

你堅係Sammi fan wo, 呢單當年算幾爆,因為李進是香港華納總經理,又是鄭秀文經理人,所以搞到幾大單,連同門的郭富城經理人小美都睇唔過眼。所以你地可以睇返Sammi 1996年第一次攞叱咤我最喜歡的女歌手的時候,李進在台上講好多謝上天給他和小美的默契,其實係有所指,同時tag埋首歌。

後來又唔知點解李進唔再做Sammi經理人? 所98-99年係跌得好勁,好在2000年有孤男寡女,如果唔係都差不多玩完。

講返隻碟,其實我好想佢放<其後>的歌入去,但我估呢隻碟對Sammi嚟講係一條刺,因為個仆街華星雪左Sammi 9個月,之後還要出其後來打<捨不得你>大碟,所以算是一個不快經歷,我記得1995年尾明周封面封問鄭秀文過去9個月做左d乜,聽到都覺得慘,明明事業在當時係up and coming, 但偏偏被雪藏,她當時只有22歲,你諗下幾慘!封面頭條好似係話$1000萬簽華納三年,這等待都算值得,嗰三年係天時地利人和的時間,王菲去左生仔,同期的能唱能跳的女歌手不多,後起之秀又未成氣候,加上佢d Panasonic discman廣告宣傳真係好勁,拍得住現在的travago頻率,日播夜播想唔hit都難。

後來華星還出了幾張新舊對照精選,入面有一首叫到此為止係堅好聽,在華納年代係唔會再聽到佢揀呢d歌,華納的歌都係比較穩陣唔會太難唱。

其實當年 sammi 比96 97少左hit song
但銷量仍最高
903 rthk 997 突然喪捧Faye Amei
但我唔覺得Amei 19 ...
joey2009 發表於 2018-8-21 14:25

當年阿妹一曲原來你什麼都不要,加一曲牽手,一曲聽海,全亞洲女歌手都收哂皮咁濟,以新人姿態攞亞太區最受歡迎女歌手、叱咤女金。再加上王菲生完BB復出,而鄭秀文個經理人又換左,無哂靠山,所以98年對Sammi來講係個小低潮嚟㗎

其實當年銷量五强係四大天皇 and Sammi
joey2009 發表於 2018-9-2 00:50

當然啦,當時Sammi一年出幾多碟? 總銷量一定好過其他女歌手,本身鉄粉多。

如果你計亞太區銷量又係另一回事,雖然Sammi都唔差。

講返side track, 我其實好想佢唱壞習慣、黑盒子和我不快樂,呢隻國語碟好聽到癲,歌又唔係改篇自廣東歌,全部新作,曲風又多,好正。

都唔係整係佢, 其實當年每個香港一線歌手都每年出兩隻廣東專輯+國語專輯. Kelly 出碟量仲勁, 郁啲就新曲 ...
30rock 發表於 2018-9-2 10:39

98年Kelly都未登基,個年佢都跌watt, 風花雪、星夢情真無以為繼,真感覺好像徊響不大

唔使計總銷量,fell so good都是單張年冠,不過佢確實係突然間陷入低潮期,經理人事件過後冇咗聲勢 ...
Allen_ms 發表於 2018-9-2 10:52

不可能吧!check返港台的ifpi全年最高銷量唱片是蘇永康《不想獨自快樂》

講開李進,當年離開華納加盟英皇,做起左謝霆鋒、容祖兒,同一條formula去做星,一樣銀彈攻勢。Frankie係有d料到,不過之後跟左小小超的大國文化就失敗左,之後都唔知佢去左邊。

早幾個月聽佢老婆李敏訪問Sammi, 講到當年X空間演唱會的巨型廣告版,話要用人手畫,好誇張。

1998年香港唱片市場出現明顯下滑。全年只有四張唱片銷量堅挺突破十萬張。
1998年上半年發行的唱片中,僅黎 ...
Allen_ms 發表於 2018-9-3 03:23

3張都有買,果然最高銷量