返回列表 發帖

唱片收藏及保養分享區

cm會員應該都買得多實體唱片
香港嘅唱片size可以好大大盒
係香港有限嘅居住空間下大家會點樣收藏咁多唱片?

而香港潮濕嘅天氣亦容易令唱片及其書類藏品發黃及發霉

呢啲係我生活中遇到嘅小問題,唔知可唔可以有呢個空間比大家討論下點樣收藏同保養cd呢?

當然亦歡迎大家分享藏品

評分人數

正正常常個D會放入架
奇奇怪怪好似cinema of love曲奇餅罐個d就真係鎖到絕谷下

正常收喺櫃桶或者買個專擺唱片嘅架都應該擺到嘅
擺陰涼地方、保持乾爽就應該冇問題?
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

美千D碟咁多年都塞唔哂落櫃

正正常常個D會放入架
奇奇怪怪好似cinema of love曲奇餅罐個d就真係鎖到絕谷下 ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-8-12 07:37

Cinema of Love個盒直頭想燒咗佢
而家sip咗喺個架一堆短CD嘅頂
見到又唔係好Likely咁囉

想知大家會點處理豔羨入面啲杯麵墊

最近既千嬅新碟同年頭JASON CONCERT 隻DVD真係大盒到唔知點搞

講開Cinema of Love
美之啲CD盒好多都有啲奇怪位
大部份都好似係長Size
Cinema of Love 曲奇餅罐
Read My Senses... 個套同個膠盒唔同size
Much feeling little thinging 甩金粉

btw重有邊個歌手啲碟多數唔係正常size

想知大家會點處理豔羨入面啲杯麵墊
bagfgfcde 發表於 2018-8-12 13:44

放喺個胸到

正常收喺櫃桶或者買個專擺唱片嘅架都應該擺到嘅
擺陰涼地方、保持乾爽就應該冇問題? ...
PenguinMusic 發表於 2018-8-12 10:31

我有堆2001-2006嘅碟擺左係密封櫃好耐無拎過出黎,最近發現入面發霉,隻碟可以抹返,但啲書仔唔知點救
Read My S ...
Frankiekiekie 發表於 2018-8-12 13:50

2002年容楊Gigi 都出過勁大盒嘅碟
環球出2R迎戰twins果期都勁大盒

Frankiekiekie 發表於 2018-8-12 13:50

仲有 infinity journey
大大個正方型 然後底個行字會突佐出黎 勁難擺

有d碟會自動變黃,例如2008美丁果隻Wonder Miriam

其實係咪擺喺陰涼位、避免陽光照射、放幾粒防潮珠, 已經算係妥善收藏唱片嘅方法?

聽講有人會特登買啲抽真空防潮架之類嘅嘢嚟擺唱片
不過都係嗰句 哪有錢
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

全部碟都用透明袋入好,由其淺色封面果啲一定要!
台灣啲文具雜貨店乜size既透明袋都有,仲好平
平時買野有透明袋包裝既都會儲起待用
袋有價錢貼紙既就用去膠跡水抹走,保持美觀,同樣台灣有售

其實而家啲碟都多左用透明袋入住
而唔係就咁一層膠包住

而對付就咁一層膠包住既最好用cutter開
介到岩岩好拎到裡面既野出黎
其餘地方就繼續比啲膠包住
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

同15樓的方法一樣,透明袋大陸淘寶都有售,好平
碟全部入儲物箱

我會用普通膠袋包好, 放在有門書櫃最底角落
除怕發黃同潮濕, 都怕書蟲, 咬爛d紙就慘

係淘寶買左唔同size既透明膠袋包住啲碟

我全部都係淘寶買袋入住...好似最穩陣...

不過有部份真係好煩...放邊都唔岩....
王菀之 CINEMA OF LOVE ==>勁想賣左佢
王菀之 Infinity journey==>已換第二版 正常CD盒SIZE
楊丞琳 雙丞戲==>好想換番普通版 超大隻....
楊丞琳 異想天開==>超大隻 完全保存唔到...
林宥嘉 神遊BLURAY==>同楊丞琳一樣咁大隻...
鄭希怡 七年滋養==>黑膠SIZE

有d碟會自動變黃,例如2008美丁果隻Wonder Miriam
阿mark 發表於 2018-8-12 15:07

何韻詩 梁祝第二三版 好易變黃....

我都會用透明袋入好先再放入櫃

點解close up要出咁大隻
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

帥小寶` 發表於 2018-10-1 17:27

2000年代好多都勁大隻咯,真係好難收藏,如果同一隻碟有兩個版本,通常都係收細版

twins 08年之前啲碟多數唔係正常size,我們的紀念冊同happy together第一版真係大隻到乜咁.....

帥小寶` 發表於 2018-10-1 17:27

因為太細close up唔到

因為太細close up唔到
hehehaha 發表於 2019-3-29 19:56

阿霏隻In Control 細細隻都勁close up 喎

阿霏隻In Control 細細隻都勁close up 喎
jasonng 發表於 2019-3-29 20:19

因為阿霏個樣無咁靚
所以in control 個CD size

因為阿霏個樣無咁靚
所以in control 個CD size
hehehaha 發表於 2019-3-29 20:27

我霏係偶像實力派

我有堆2001-2006嘅碟擺左係密封櫃好耐無拎過出黎,最近發現入面發霉,隻碟可以抹返,但啲書仔唔知點救{: ...
newguy 發表於 2018-8-12 14:22

我家GIGI除左《我住七樓A》外
仲有《Look》、《成長的短髮》

台版CD更另人艶羨
有紙包飲品size的卡帶、木盒
仲出過size如半張枱大的《新鮮》
旗艦版的《透明》、《魔幻季節》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

何韻詩 梁祝第二三版 好易變黃....
wewa1001 發表於 2018-8-24 15:21

我遇到同樣問題

除了梁祝,我隻GIGI<我想我唱>
Kelly<And Then>都泛黃

GiGi隻鐵盒版<魔幻季節>又生繡
救命
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown