返回列表 發帖

鄭融歷年10首慢歌代表作

上次講完快歌(http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13725&;extra=page%3D3),

今次到市場競爭更為激烈的慢歌

幸運的是,鄭融一路以來都有不同食糊慢歌扶持,令其成功在樂壇站穩陣腳

以下10首,你記得嗎?

2003 : 終生學習

"未如願相戀 便學習單戀"

經典的洗腦K歌。即使youtube最高點撃的MV被刪除了仍改變不到是hit歌的事實

2006 : 紅綠燈

"明明綠燈 轉眼變成紅燈"

大熱金曲鄭融到目前為止唯一一首四台冠軍歌

2007 : 東京百貨

"謝謝這涉谷中心 潮流百貨的密林"

悅耳旋律加上當年氣勢,成功打造出另一首優質慢歌。

2008 : 健康教育

"拿太多滿分 可惜相戀課程像比深海更深"

十分搶耳入腦的旋律,令人一聽即愛

2009 :

"傳聞說你正與她吵架 不見面了"

鄭融強勢前的最後一首大熱慢歌。十分耐聽

2011 : 四季

"當春季又再次被愛 當秋季又再次悲哀"

側田的作曲配搭鄭融的聲線,一定好聽吧

2012 : 漸漸

"從抱著來熱吻 到不想走近"

畫面感極強的一首悲傷慢歌。特別適合黃昏聽

2013 :

"但你在記憶的每層開展 我又能怎麼去剪"

快歌歌名的掩飾下竟是另一首擁有搶耳旋律的神級慢歌

2013 : 非凡人生

"這是我的非凡人生嗎"

出道十周年的食糊作品。派台後大受歡迎

2016 : 親熱

"任何地方都要擁吻"

曲風前衛的一首情人節限定派台。鄭融在新歌路上的代表作
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

13樓的大笨象正過非凡人生lo 但最正係紅綠燈

其實 非凡人生 同 13樓的大笨象 都好正
點解 13樓的大笨象 的 認可程度 無 非凡人生 咁高
一息間 多洶湧的人群
花火過後散落像微塵
獨個上路再做 撇脫的自由人

鄭融真心應該更紅
我愛廣東歌

樂壇欠鄭融幾個膠袋

唔知隻象今年有無機會十大第十位

其實點解佢會唔het ?
chanho 發表於 2019-11-26 22:14

*hit

其實點解佢會唔het ?

東京百貨同紅綠燈仲聽緊
今年新歌都好給力

聽住佢嘅歌大,記得細個聽東京百貨仲係用緊mp3機聽。

中意興趣班

现在老歌都是付费的,想下载也下载不了了
[url=http://pf.39.net/bdfyy/]全国治疗白癜风最好专科医院[/url]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

取代親熱啦
你老闆 發表於 2019-8-8 18:30

個人認為親熱正D

其實佢真心高質...希望佢有機會再拎十大
daniel1136 發表於 2018-8-15 12:33

因為莊冬昕
事業開始走下坡
梁詠琪接棒三台冠軍主打《平安夜》(打打氣版)- 林家謙 x 林若寧合力打造 // 2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

簽名被屏蔽

今年加多一首大笨象

鄭融真的是能唱能跳

繼續努力
chitomoi

紅綠燈 同非凡人生都好正

簽名被屏蔽

最感動歌詞:我每次吃飯也都先洗手

有借冇還?
風見志郎 發表於 2018-8-15 08:34

你想聽有借有還咪搵陳偉霆囉

最感動人心歌詞:
一天喝八杯水 但我這天看來真的很快樂麼
SSN Chart (27 Mar)
1. 孤 獨 的 對 岸 (1 Week No.1) - 林 奕 匡
2. 水 刑 物 語 - 柳 應 廷
3. will (not) see you soon - 莊 正

Super Girl隻碟最正
受夠 愛的紋身 一生中一分鐘
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

我都覺得係佢轉公司轉得太密,
每次轉親公司都會消失一排,
再加上新公司愈嚟愈細間 ...
Pure. 發表於 2018-8-15 15:19

唔明點解佢要係咁轉公司
叱咤樂壇女歌手銀獎 - 鄧小巧 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 13
1. 未知道 2. 你可能未必不喜歡我 3. 阿茲與海默

東京百貨真心正!!!

其實佢啲歌真係幾正,佢本身唱歌都有感染力
支那必須亡國

點少得《自來水》
WEEK 13 / 凡星人 / The Hertz

呢個Bitch啲歌其實高質

佢有好多side track 都好好聽... 《成就感》...
快歌有《你諗左去邊》.........

我相信佢都幾麻煩...係環球一開始紅紅地...轉會去東亞

紅綠燈大熱 玩左一年~又轉會去星娛樂

星娛樂都算 ...
wewa1001 發表於 2018-8-15 14:36

我都覺得係佢轉公司轉得太密,
每次轉親公司都會消失一排,
再加上新公司愈嚟愈細間

daniel1136 發表於 2018-8-15 12:33

我相信佢都幾麻煩...係環球一開始紅紅地...轉會去東亞

紅綠燈大熱 玩左一年~又轉會去星娛樂

星娛樂都算好比心機捧佢 又買哂版權幫佢開演唱會出DVD
做左一首大熱既非凡人生比佢

又轉會去棋人...跟住開始就一落千丈

某程度上係佢自己搞到宜家咁霉....

spring/summer 2011真係佢最高質大碟
叱咤樂壇女歌手銀獎 - 鄧小巧 !

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 13
1. 未知道 2. 你可能未必不喜歡我 3. 阿茲與海默

真心好想知點解鄭融會霉到而家咁

最紅 紅綠燈 東京百貨既時候佢先廿歲頭 r爆頭

最鍾意還, 四季, 非凡人生

佢真係好勤力,年年有派歌

有借冇還?
Week 10 ERadio 華語榜
1. 正式開始 - 陳卓賢  |  2. 莫名哀傷 - 陳慧敏  |  3. 本能寺 - 陳柏宇  |  4. 善良 - 謝霆鋒  |  5. 阿茲與海默 - 黎曉陽

美醜紅歌唔紅人