返回列表 發帖

鄭融歷年10首慢歌代表作

上次講完快歌(http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13725&;extra=page%3D3),

今次到市場競爭更為激烈的慢歌

幸運的是,鄭融一路以來都有不同食糊慢歌扶持,令其成功在樂壇站穩陣腳

以下10首,你記得嗎?

2003 : 終生學習

"未如願相戀 便學習單戀"

經典的洗腦K歌。即使youtube最高點撃的MV被刪除了仍改變不到是hit歌的事實

2006 : 紅綠燈

"明明綠燈 轉眼變成紅燈"

大熱金曲鄭融到目前為止唯一一首四台冠軍歌

2007 : 東京百貨

"謝謝這涉谷中心 潮流百貨的密林"

悅耳旋律加上當年氣勢,成功打造出另一首優質慢歌。

2008 : 健康教育

"拿太多滿分 可惜相戀課程像比深海更深"

十分搶耳入腦的旋律,令人一聽即愛

2009 :

"傳聞說你正與她吵架 不見面了"

鄭融強勢前的最後一首大熱慢歌。十分耐聽

2011 : 四季

"當春季又再次被愛 當秋季又再次悲哀"

側田的作曲配搭鄭融的聲線,一定好聽吧

2012 : 漸漸

"從抱著來熱吻 到不想走近"

畫面感極強的一首悲傷慢歌。特別適合黃昏聽

2013 :

"但你在記憶的每層開展 我又能怎麼去剪"

快歌歌名的掩飾下竟是另一首擁有搶耳旋律的神級慢歌

2013 : 非凡人生

"這是我的非凡人生嗎"

出道十周年的食糊作品。派台後大受歡迎

2016 : 親熱

"任何地方都要擁吻"

曲風前衛的一首情人節限定派台。鄭融在新歌路上的代表作
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

美醜紅歌唔紅人

有借冇還?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

佢真係好勤力,年年有派歌

最鍾意還, 四季, 非凡人生

真心好想知點解鄭融會霉到而家咁

最紅 紅綠燈 東京百貨既時候佢先廿歲頭 r爆頭

spring/summer 2011真係佢最高質大碟
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

其實佢真心高質...希望佢有機會再拎十大

daniel1136 發表於 2018-8-15 12:33

我相信佢都幾麻煩...係環球一開始紅紅地...轉會去東亞

紅綠燈大熱 玩左一年~又轉會去星娛樂

星娛樂都算好比心機捧佢 又買哂版權幫佢開演唱會出DVD
做左一首大熱既非凡人生比佢

又轉會去棋人...跟住開始就一落千丈

某程度上係佢自己搞到宜家咁霉....

我相信佢都幾麻煩...係環球一開始紅紅地...轉會去東亞

紅綠燈大熱 玩左一年~又轉會去星娛樂

星娛樂都算 ...
wewa1001 發表於 2018-8-15 14:36

我都覺得係佢轉公司轉得太密,
每次轉親公司都會消失一排,
再加上新公司愈嚟愈細間

佢有好多side track 都好好聽... 《成就感》...
快歌有《你諗左去邊》.........

呢個Bitch啲歌其實高質

點少得《自來水》

其實佢啲歌真係幾正,佢本身唱歌都有感染力

東京百貨真心正!!!

我都覺得係佢轉公司轉得太密,
每次轉親公司都會消失一排,
再加上新公司愈嚟愈細間 ...
Pure. 發表於 2018-8-15 15:19

唔明點解佢要係咁轉公司
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Super Girl隻碟最正
受夠 愛的紋身 一生中一分鐘
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

最感動人心歌詞:
一天喝八杯水 但我這天看來真的很快樂麼
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

有借冇還?
風見志郎 發表於 2018-8-15 08:34

你想聽有借有還咪搵陳偉霆囉

最感動歌詞:我每次吃飯也都先洗手

簽名被屏蔽

紅綠燈 同非凡人生都好正

繼續努力
barbarbar

鄭融真的是能唱能跳

今年加多一首大笨象

簽名被屏蔽

daniel1136 發表於 2018-8-15 12:33

因為莊冬昕
事業開始走下坡
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

取代親熱啦
你老闆 發表於 2019-8-8 18:30

個人認為親熱正D

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

中意興趣班

聽住佢嘅歌大,記得細個聽東京百貨仲係用緊mp3機聽。

東京百貨同紅綠燈仲聽緊
今年新歌都好給力

其實點解佢會唔het ?

其實點解佢會唔het ?
chanho 發表於 2019-11-26 22:14

*hit

唔知隻象今年有無機會十大第十位

樂壇欠鄭融幾個膠袋

鄭融真心應該更紅
我愛廣東歌,特別愛歌詞

其實 非凡人生 同 13樓的大笨象 都好正
點解 13樓的大笨象 的 認可程度 無 非凡人生 咁高
一息間 多洶湧的人群
花火過後散落像微塵
獨個上路再做 撇脫的自由人

13樓的大笨象正過非凡人生lo 但最正係紅綠燈

紅綠燈 is the best!

今年冇歌出

今年冇歌出
steph123 發表於 2020-12-4 16:04

明明之前話有...點解無曬消息

多喝水出得未

nice support

最近經常聽番借同還
借個melody入腦D
但又鐘意還份歌詞

戀愛是容易談容易淡 從來是十分花時間
明暸歷盡幾多難關 快樂過悲傷要用年月去攤還

多喝水 真係好好聽
隻歌已經上嗮五台啦
希望融e今年會有更好嘅成績

我反而最鍾意, 借,還 同 爆。
當然上面講果d 都好聽。
仲有首4季。
“傳聞說你蒸魚,他吵架

高踭鞋都好好聽,不過好似冇plug?(唔係GO爭鞋!)
I dig my fingers in expecting more than just the skin~