返回列表 發帖

許美靜Eason情何以堪-吳業坤翻唱傾城被譽:最好聽版本

[蘋果日報]
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20180817/2_613924_0/-%E8%A8%B1%E7%BE%8E%E9%9D%9CEason%E6%83%85%E4%BD%95%E4%BB%A5%E5%A0%AA-%E5%90%B3%E6%A5%AD%E5%9D%A4%E7%BF%BB%E5%94%B1-%E5%82%BE%E5%9F%8E-%E8%A2%AB%E8%AD%BD-%E6%9C%80%E5%A5%BD%E8%81%BD%E7%89%88%E6%9C%AC

吳業坤最近少咗喺公仔箱出現,所以日前見《流行經典50年》有佢份,都幾期待,何況佢仲揀咗《傾城》嚟演唱。講真,其實佢都唱得唔錯,不過拎嚟同Eason比就真係「算罷啦六師弟」。唔只咁,有啲網民仲讚得好誇張,真係睇見都O嘴:「坤哥係咁多集以嚟,上去唱得最好嘅一個」、「好聽過原唱」、「坤哥呢個版本最有層次、最有感情」。

《傾城》嚟講,原唱係許美靜必定係最經典。不過,話晒已經係1997年嘅事,五十年不變嘅香港都變咗好多,後生仔女唔識呢首歌唔出奇,但就因為陳奕迅翻唱,令更多人重新認識《傾城》,亦被譽為最有代表性嘅版本。

或者真係世代變遷啦,估唔到坤哥唱《傾城》都可以被指係「好聽過原唱」、「最有層次感情」,只能夠話認真便輸了。

評:究竟蘋果日報是否真的好憎坤Gor,在youtube 上一兩句粉絲的讚美留言,是否需要煲到咁大.但同樣 haters評論說坤Gor 好難聽又無刋登. 我估計今年坤Gor 都凶多吉少.

無人想知呀

Eason好聽100萬 此post已完
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好聽得過許美靜?聽覺有問題?

我覺得是躺著也中槍,蘋果今次小題大做,唔通香港真的無更佳的娛樂新聞。

我覺得是躺著也中槍,蘋果今次小題大做,唔通香港真的無更佳的娛樂新聞。 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-8-17 19:06

本身其實冇人睇單新聞,你家下po上cm,坤哥真係恭喜曬你呀

你能開行啲
你行__開啲

蘋果原來有星娛樂內應
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

睇完個標題除左擘大個口都唔知講咩好喇

kingsfacheung 發表於 2018-8-17 19:41

我見到另一個討論區post咗,立即好多人留下負評。既然係咁,不如由我來踫一面灰好過。

Before I saw this post, I thought someone posted this looking for attacks, actually.

其實唱得唔差
幾好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

捧殺

其實係咁擺佢上檯真係好慘

slouisex 發表於 2018-8-18 02:11

Cap圖PM畀當事人睇啦睇邊個咁好心幫佢招黑

Cap圖PM畀當事人睇啦睇邊個咁好心幫佢招黑
Frankiekiekie 發表於 2018-8-18 14:20

他在facebook 上都有CAP圖自嘲.

垃圾蘋果害我坤仔
嘔心

唔算好聽又唔算難聽
但話好過原唱同eason就算把啦
呢啲吹到咁勁嘅comments 反而害咗佢

kingsfacheung 發表於 2018-8-17 19:41

廢老不嬲點極唔明

slouisex 發表於 2018-8-18 02:11

係佢啲fans 搞到佢咁慘