返回列表 發帖

原來歌聲要有你在旁才動聽 – Sammi By My Side Birthday Gig

從《叮噹》那天開始喜歡Sammi,苦戀了二十五年,終於等到了這個望穿秋水的side track演唱會。雖然售票安排為人詬病,不過無損現場歌迷的熱情,Sammi的選曲及表現也修補了失去應有的分數。

沒有浮誇的髮型服飾,沒有精密的舞台設計,沒有風格流暢的rundown,只有大家濃情的愛。Sammi隨著生日快樂overture上台,第一曲已是甜到漏愛到死的《真命天子》。對歌迷的愛,在這一分秒,就彷彿一切也心照。明明炒熱了氣氛,之後卻一口氣唱出三首慢歌,有點難以適應。相信《艷遇》是很多歌迷心目中的頭號side track;《心血來潮》及《宿命主義》從來不入自己的wish list (尤其是後者),不過有幸在現場聽一次,又好像可以接受。下一首歌Sammi披上紅色頭巾,氣氛變得沉重,原來是勉勵大家在黑暗中也要《Creo En Mi》。一舉手一投足皆散發著無窮正能量,為全場唱得最好的其中一首歌。

一口氣唱了五首精彩的廣東歌後,Sammi體貼地讓香港歌迷稍作休息,來個短短的國語medley。比較驚喜的是升key版《半空中》,不過可惜不選唱《跳傘》這首印象中好像從沒在個人演唱會中認真唱過的作品。唱完國語medley後,歌詞機打著《總算為情認真過》的歌詞,差點尖叫出來,這首歌並沒收錄在《Believe In Mi》呢。之後接連唱出兩首由其他歌手作曲的作品,分別是Eason的《蕭邦寫過的歌》及Yanzi的《知道的請告訴我》。《蕭邦寫過的歌》那份瀟灑、豁達,隨著歲月增長,比2000年的CD版更有味道。《知道的請告訴我》的和音也聽得如癡如醉。

三個淫娃chorus唱完《愛的輓歌》後,Sammi穿上新衣再度出場。原key的《你愛我愛不起》是真正的感動你我他之作。《喜歡憎你》更讓回憶急速擴散,淡淡然之後才懂得珍惜嬲爆爆和恨綿綿。之後是和音樂團隊的合作,分別是Gaybird作曲的「姣屍扽篤」的《兒童不宜》、Jason作曲而且side track全民投票冠軍的《實不相瞞》及Wallace包辦曲詞的《快樂不快樂》,這個acoustic編曲一點都不快樂。說來奇怪,明明已經介紹了是Jason作曲及side track投票冠軍,連前奏音樂都響起了,為何還要等Sammi說出「實不相瞞」四個字歌迷才懂得歡呼?這個環節壓軸一曲是Sammi親自填詞、震驚全球七十億人口的《苦戀》。還記得2003年的《完全擁有》裡收錄了Sammi的訪問,她特別提到討厭《苦戀》娘爆的歌詞。來到今天,雖然歌詞繼續娘爆,但由討厭變成自嘲,有幸與她經歷心態上的轉變。

第一個歌迷遊戲之後,Sammi繼續賣力演出。《世界之最 (你願意)》前奏一出,全場都瘋了。除了第一段副歌輕微甩拍之外,都唱得非常好,力度恰到好處,比CD版更有感染力。一世人流流長,《總有一個人》會讓你愛得遍體鱗傷。Sammi溫婉的歌聲 (尤其是低音部分),此刻成了最能安撫人心的藥療,連甩咀也甩得特別可愛。之後莫名其妙地來兩首很dark的作品,分別是《顏色…氣味》及《浮雕》。前者末段的高音位爆發力很強,後者則以舞台燈光取勝,而且兩首歌都展現出極具壓場感的台風,不愧為一代天后。《傷》是2004年分手暴瘦時期的代表作,一生之中兜兜轉轉彎彎曲曲,最後一生一世的故事還是找回Sammi和安仔。全場大合唱《千年如一日》,是最感動的一幕。從前現在日後末日也要與你終生一起,yes I do。

之後是第二個歌迷遊戲及生日歌切蛋糕大合照環節,好不熱鬧。緊接著的兩首中快版歌曲《Friends》及《衝動點唱》選曲一流,將熱鬧氣氛延續下去。《Arigatou》事隔十七年再度成為演唱會最後一首歌,除了是Sammi感謝歌迷的愛之外,同時也是歌迷感謝Sammi陪伴自己成長。完場後全場齊心地叫encore,雖然越叫越開大燈,後來甚至連樂隊都離開了,不過抱持著「道別話未說 亦盡量去拖」的信念 (加上cameraman仍留在台上),終於成功把Sammi重新召喚出來。老實說,那個moment就算她唱《終身美麗》《默契》《不要驚動愛情》歌迷都會收貨,不過她絕不欺場,在準備不足的情況下仍唱了《愛你是我一生中理想》及《每天愛你少一些》,為演唱會劃上完美句號。

希望大家對今次side track演唱會的讚賞能令Sammi在將來的演唱會挑選更多side track。就算不是真side track,少唱的主打歌也可接受︰《理想對象》《祝你快樂》《醫生與我》《跳傘》《相信自己》《調情》等等,信手拈來一大堆。數著數著,好像《不拖不欠》及《感情線上》都差不多十年沒唱過了……同時也希望Sammi對自己多點信心,不要首首歌都降兩度。只要摒棄杜麗莎式唱腔,聲線應該應付得來。溫情婉約的歌聲,才是Sammi最強大的原始武器!

評分人數

• Tonlo

回復

gospel近三次都做得好好
亦係佢成晚production既亮點
不過再做第四次就有少少過火 就算換上與神 ...
JasOh103 發表於 2018-8-22 19:09

Gospel好在唔係首首歌都正面
如果放多幾首壞既歌 (e.g. 折翼天使) 淡化件事可以長做長有

其實都唔奢求啲咩
真係學你話齋,唱甜都漏既情歌又好 大灑狗血啲K歌都好
都唔使特別有flow,只要係風格統一既遺珠已經好好

回復  uran

但係我記得幾個月前佢仲問人哋下次開咩mi好
angelcheng0203 發表於 2018-8-29 17:16

你咁講又有少少印象
如果賣飛賣得咁貴又唔大製作,盞俾人嗌回水

回復 5# uran

但係我記得幾個月前佢仲問人哋下次開咩mi好

有d咁既事?幾時講ga?
不過紅館又好難唔搞大佢既
只能夠希望華麗/浮誇係support佢既歌而唔係喧賓奪主
uran 發表於 2018-8-22 14:24

搵唔到 但佢好似有咁講過
響Touch Mi 2之後有個訪問
大概就係講下一次開show個形式唔同
唔知係咪就係指當時傳2017年搞side track show

我反而幾鍾意gospel部分
好難得同一part有快有慢又零違和感
但快歌果part可以轉下歌啦
唔使次次都煞科/ ...
uran 發表於 2018-8-22 14:24

gospel近三次都做得好好
亦係佢成晚production既亮點
不過再做第四次就有少少過火 就算換上與神對話/德蘭修女
我都覺得會重覆 未做到爛之前應該收一收
街客對佢成日神神神可能會反感 咁不如讓返一part出黎
唱甜都漏既情歌又好 大灑狗血啲K歌都好

我甚至認為佢夠歌去做一段類似歌舞劇 未必需要04年咁有對白 單靠歌詞/visuals/stage/dancers去講一個故事
一首接一首既好歌又有flow已經可以引起高潮 (不過唔好medley呀 要全首)
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

支持瘦文!

佢實在有太多太多既好歌 呢堆歌迷大熱之外仲有好多勁side都未登場
明年演唱會真心希 ...
JasOh103 發表於 2018-8-21 20:25

我反而幾鍾意gospel部分
好難得同一part有快有慢又零違和感
但快歌果part可以轉下歌啦
唔使次次都煞科/信者得愛/獨家試唱/星秀傳說
亦都唔需要咁長

寫得好好
我都係叮噹開始愛文

真係好岩
佢之前都講過Touch Mi係Mi系列最 ...
masterdragon 發表於 2018-8-21 23:44

有d咁既事?幾時講ga?
不過紅館又好難唔搞大佢既
只能夠希望華麗/浮誇係support佢既歌而唔係喧賓奪主

寫得好好
我都係叮噹開始愛文

沒有浮誇的髮型服飾,沒有精密的舞台設計,沒有風格流暢的rundown,只有大家濃情的愛。

真係好岩
佢之前都講過Touch Mi係Mi系列最後一個
我都有點厭倦這種大規模模式的演唱會
好想佢再做番類似99年iConcert咁 不是太華麗 也沒有太浮誇的造型
純粹以歌回饋支持她的歌迷

都仲有好多side track想聽,例如:猶豫、不過…、記認、環遊世界(Mi有份作曲)、失戀有根據、回來我身邊

支持瘦文!

佢實在有太多太多既好歌 呢堆歌迷大熱之外仲有好多勁side都未登場
明年演唱會真心希望更多紅館少唱/多年冇唱既歌
已經開始幫佢ff rundown 其實可以少part吃力不討好既快歌 (gospel都係時候要拜拜)
好好咁去唱呢堆fans最愛

anyway生日當日送返份咁有心既禮物比歌迷
仲會出碟比(好似我咁)入唔到場既 真係愛死佢

聽足十幾年 終於恨到某幾首既全首live
等足十幾年 終於入得返演唱會歌單
一些歌 一些經過 讓這生 不枉過

Mi, arigatou
如沒有你 我這生會怎過
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧