返回列表 發帖

停半分鐘聽一闋歌 - 許廷鏗

單選投票, 共有 145 人參與投票
70.34% (102)
2.07% (3)
6.90% (10)
1.38% (2)
19.31% (28)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 停半分鐘聽一闋歌
主唱: 許廷鏗

派台日期: 2018-8-20

作詞: 6號@RubberBand
作曲: Cousin Fung / 黃兆銘
編曲: 黃兆銘
監製: 于逸堯@人山人海 / 周錫漢

愛在深秋   星正閃爍耀眼
廉價結他   輕奏哼歌的每晚
靠著卡式耳機   凝住時間
給你多些再多些   愛總不凋淡

可惜美麗記憶   你卻沒儲起
還是我   太不懂你

何時起你秒速間奔波
忙著茫然俯首衝過
無暇在鬧市裡
停半分鐘聽一闋歌
何時起你看不起當初
曾動人情節拒絕點播
潮浪裡   忘記有誰
陪著你活過

最後DJ   宣布歌播盡了
遺落在你   心裏可只得數秒
最後一張唱片   遺忘掉了
不要裝了沒心跳   我一早死了

這歌也被處死   要如何痛悲
還是我   太不爭氣

何時起你秒速間奔波
忙著茫然俯首衝過
無暇在鬧市裡
停半分鐘聽一闋歌
何時起你看不起當初
曾動人情節拒絕點播
潮浪裡   忘記有誰
陪著你活過

假使再沒詞被記掛
假使歌曲盡已風化

何時起你秒速間奔波
忙著茫然俯首衝過
無暇在鬧市裡
停半分鐘聽一闋歌
何時起你看不起當初
曾動人情節拒絕點播
潮浪裡   忘記我曾
陪著你活過

點解青春頌係2012
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

MV加分

首歌簡直就係寫著許生個名

揀啱歌真係好重要
亦都證明佢可以放輕把聲黎唱
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 告別煤氣燈 - Gin Lee

寧願 tag 女神好過 青春頌。

點解青春頌係2012
b01091018 發表於 2018-8-31 08:58

3rd長大大碟星煥國際2012年12月13日

曲目隱藏▲

CD

samsam 發表於 2018-8-31 11:16

sor for 低質問題 我只係記得佢plug 係4月

------------------------------------------------

其實我幾厭細許生把聲公關&形象牽連

呢隻歌無啦啦褒大自己都係同理
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

其實都幾青春頌feel
又係佢最愛寫左n次既類似提材
都okay 但冇話好想loop

呢首幾討好 襟聽
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

拎獎歌教科書級例子
整體都好高質
相比上幾年啲悶歌
呢首就真係感動到人
同埋題材算係呢一兩年少見

首歌值5分
睇到MV裡面首世上只有 容祖兒 即刻扣分
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

體操呢啲淫歌正好多

成日聽左做 最後Dear Jane 宣佈歌播盡了

题材满分

首歌值5分
睇到MV裡面首喜帖街 謝安琪 即刻扣5分

佢終於恨到一首岩佢唱又算好聽嘅年度作
但只可以話係佢近年作品嘅佳作,相比起其他歌手嘅歌都仍然有段距離

比起呢首食糊歌
我更會之前plug d歌更有特色

係好聽,不過都係體操好j好多

MV加分~呢排睇翻刑事偵緝檔案,五支旗杆即刻諗到高婕同埋張大勇
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

好耐冇見金堅嘅歌係接近70% 5分喇!
希望快啲過到70%喇

好耐冇見金堅嘅歌係接近70% 5分喇!
希望快啲過到70%喇
daniel1136 發表於 2018-9-2 19:41

呢首幾啱佢唱,暫時係轉會後最好聽嘅歌 。個MV拍得很用心,加分。

成日聽左做 最後Dear Jane 宣佈歌播盡了
jason 發表於 2018-8-31 14:10

笑左

一日唔出櫃 一日都紅唔番

可唔可以怪下佢公司,呢首背後咁有意義的歌.
唔明解會放到4th plug.
當初 體操 呢D噴歌就咪鬼係3th plug啦

至於MV,真係一直聽開廣東歌的歌迷,來了一個時間的倒流.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

雖然呢首係好聽,但總是頂唔順許生刻意經營入爭獎果份造作

nazcaline 發表於 2018-9-5 11:48

你念在佢對你偶像嗰份真,原諒佢啦
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

nazcaline 發表於 2018-9-5 11:48

其實呢隻歌係入華納第一隻收既歌黎
而佢當日唔鍾意同唔想錄的
話demo太高音

但最近執左編曲先好啲

所以我又覺得唔係刻意喎

話demo太高音
艾石仔 發表於 2018-9-5 13:13

其實佢唔似會鍾意 Cousin 嘅曲 ... 不過加左 黃兆銘 會好啲
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

你念在佢對你偶像嗰份真,原諒佢啦
Bluejays 發表於 2018-9-5 13:10

邊個偶像?胡生?

邊個偶像?胡生?
kayzzz 發表於 2018-9-5 13:46

https://www.youtube.com/watch?v=3GMQTlTN-mQ

其實佢唔似會鍾意 Cousin 嘅曲 ... 不過加左 黃兆銘 會好啲
Bluejays 發表於 2018-9-5 13:17

其實我都估唔到係有一批人‘得’首歌

個人覺得首歌哂左個concept

其實我都估唔到係有一批人‘得’首歌

個人覺得首歌哂左個concept
kayzzz 發表於 2018-9-5 13:55

我上面個 post 係指 Cousin 一向啲曲,唔係單講緊一個曲

可唔可以怪下佢公司,呢首背後咁有意義的歌.
唔明解會放到4th plug.
當初 體操 呢D噴歌就咪鬼係3th plug啦

...
Kenny 發表於 2018-9-5 10:03

其實單曲年代都冇話係第幾plug啦,電台都唔會話因為係第幾plug
而播多啲或少啲。相反,喺年尾plug接近出碟嘅時候plug呢首先顯得呢首係爭獎嘅重點plug。

話demo太高音

但最近執左編曲先好啲

所 ...
艾石仔 發表於 2018-9-5 13:13

我諗佢話係歌詞 許生機心重唔係咩新鮮事
今次搵RB 6號填再加代表廣東歌發聲 擺明合晒某台DJ心意啦
年尾食硬糊

今次搵RB 6號填再加代表廣東歌發聲 擺明合晒某 ...
dicksonkwok 發表於 2018-9-6 00:33

佢真係好恨某台啲獎 但係都唔係壞事黎既
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 23
1. 慢性分手 2. 隔牆有耳 3. 討好式戀愛

903十大歌格

首歌都唱得幾悶下
歌詞又麻麻地咁

今次搵RB 6號填再加代表廣東歌發聲 擺明合晒某 ...
dicksonkwok 發表於 2018-9-6 00:33

造作爭獎, 真係講得好啱
唱來唱去都係咁嘅唱法, 把聲死實實
好彩班底係算幾好, 先加返啲分

造作爭獎, 真係講得好啱
唱來唱去都係咁嘅唱法, 把聲死實實
好彩班底係算幾好, 先加返啲分 ...
721AXA 發表於 2018-9-9 21:22

後生恨獎好正常啫 而且係好事
未大紅就開始hea
咁就真係等死啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

未大紅就開始hea
咁就真係等死啦
JayantL 發表於 2018-9-9 21:31

咁我又冇話唔正常, 玩多啲野都係好
好勝0鏗
不過宜家啲獎都唔代表紅定多人聽, 拎完都係佢自己開心 眼光可以放遠啲

未大紅就開始hea
咁就真係等死啦

同意

未大紅就開始hea
咁就真係等死啦

佢勝在夠勤力,我又覺得對上緊位歌手,獎項係好重要的。

好過上首歌

無意中搵到demo, 都幾高音

https://youtu.be/Wq3FTKP_5So

Demo 個Key 真係好高

今年黎講得《演員的自我修養》叫做loop得下 其他都好快厭
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

demo 好聽d

demo 好聽d
香港理格麥 發表於 2018-9-25 16:31

REALLY ? 高音到咁......

無意中搵到demo, 都幾高音
Ching2015 發表於 2018-9-16 19:36

Demo好好聽喎,成首日本歌咁