返回列表 發帖

認真如初 - 陳柏宇

單選投票, 共有 72 人參與投票
59.72% (43)
12.50% (9)
6.94% (5)
4.17% (3)
16.67% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 認真如初
主唱: 陳柏宇

派台日期: 2018-8-20

http://www.joox.com/hk/en/single/Kw0gfcKu6+6CaF1rHW0faQ==

作詞: 陳詠謙      
作曲: Cousin Fung      
編曲: Cousin Fung@emp
監製: Edward Chan / Cousin Fung@emp

寧靜到 只有海
我走著 你跟來
這一雙背影 就這麼風雨不改

遊歷過 喜與哀
學會放膽宣揚我的愛
這麼愛 交給我來公開

留一輩子給你 承諾認真與你活一世
從相愛到相處 無疑是一個哲學命題
手牽手跨過白雪 春風吹花卉
重塑著最初的一切

行下去 攀上山
有些易 有些難
卻風光美好 像你的親切不減 

明日再 趕上班
在你耳邊抒懷慣不慣
笑一笑 於苦與甜之間

從相愛到相處 無疑是一個哲學命題
尋個樹蔭雙宿雙棲 如大地靜了總有依歸

留一輩子給你 承諾認真與你學一世
從爭拗到擁抱 仁慈若學不懂 我便失禮
這種愛擲地有聲 我但願無愧

想到最初 動情之際
憑雙眼 證明一切
重新將你看仔細

從初見到終老 原來是一個美學命題
尋個樹蔭雙宿雙棲 如步伐亂了心中有依歸

留一輩子給你 唯求認真到老懷安慰
從很遠到很近 緣份令枕邊的你 美麗而矜貴
婚約擲地有聲 我但願無愧
不會放低  不將你放低  跟我一世

首歌近日好似幾 hit

kkbox嬴到開巷
唔使你地班cm人buy

Kkbox 長期駐守第一

其實Jason既歌真係重複重複 有啲悶
2分

這種愛擲地有聲我但願無愧 呢句嚇親
呢首我覺得樣樣都好 唯獨今次意外地把聲係扣分位
應該未完全recover但係照錄
如果最靚聲演繹就完美啦
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

我覺得問題出現係Edward chan到,Sony孖寶其實一Q樣,首歌當刻hit又如何,最後就會俾人話悶,然後就flop
沒有你,我甚麼都不是(2016)成功咗,就霸氣情歌(2017),再黎認真如初(2018)
有人共鳴(2015)成功咗,就愛情小品(2016),再黎難得一遇(2017)
如果佢兩個一日唔同新監制合作,就好大機會只會重複自己

我覺得問題出現係Edward chan到,Sony孖寶其實一Q樣,首歌當刻hit又如何,最後就會俾人話悶,然後就flop
沒 ...
sunnyay1231 發表於 2018-8-31 23:18

同意.. 成間公司都要俾Edward Chan監晒,仲要唔係Cousin就林奕匡(悶到抽筋)
派親都係佢兩個既歌,明明Edward仲有其他音樂人唔錯 例如Tma 鄺xx Ariel
好在隔離二汶入sony之後冇被逼搵Edward

明明無限大ok 又要行返呢步 lol

首歌好聽,好好loop,好hit呀,唱番呢類有咩問題? 唔通叫佢轉行跳唱?

又係愛妻歌

唱自己心境把鬼咩,唱歌係為攞獎架嘛,唔唱有深度嘅都唱吓扑野嗰啲啦,而家唔得DJ歡心又悶親一眾單身狗,冇喱醒目,唯一好彩係呢啲老土但簡單悅耳嘅情歌喺出面仲有市場

垃圾Sony,祝你今年蝕到pk

Melody係唔錯
但verse份詞真係押韻得好刻意
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

評分人數

MV令隻歌大加分

MV有sheshe,有老有少,就係冇hehe,諷刺hehe冇真愛,唔可以認真如初。

MV有sheshe,有老有少,就係冇hehe,諷刺hehe冇真愛,唔可以認真如初。
wzx0825 發表於 2018-9-5 11:58

我觉得佢应该唔中意hehe
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

我觉得佢应该唔中意hehe
kenny211 發表於 2018-9-5 12:48

歧視hehe? 佢仲想唔想唱YY、林夕、周耀輝、藍奕邦啲詞?

硬係覺得個MIXING做得唔太好,
搞到條Vocal好擦好唔靚......

首歌坊間反應好似唔錯

唱自己心境把鬼咩,唱歌係為攞獎架嘛,唔唱有深度嘅都唱吓扑野嗰啲啦,而家唔得DJ歡心又悶親一眾單身狗,冇 ...
Crooks 發表於 2018-9-3 01:42

我係單身狗唔覺悶,正常人就算係單身睇到人地幸福快樂都會覺得開心

同埋想講點解仲咁貪圖商台果舊膠
老實講大家都推到佢上年找最男
都算係咁
與其係小圈子舊膠整首佢離地歌曲 (仲要佢唔係愛將,整完仲唔個知有無)
不如整首自己同坊間都鍾意既歌

不過咁 你話sony我就no comment
因為我都認同

我係單身狗唔覺悶,正常人就算係單身睇到人地幸福快樂都會覺得開心

同埋想講點解仲咁貪圖商台果舊膠
...
CunninG 發表於 2018-9-6 00:24

你誤會喇,下次曲線我會講明 。我係見cm唔少負評所以笑下佢啫,仔都就黎生,唔通真係叫佢唱啲離婚呀、17歲搞野呀嗰啲題材咩

鬧Sony就係認真嘅,首歌係好好聽,Jason唱呢啲亦係最拿手,但的確係密左啲。不過睇完mv知原來係廣告,咁就算啦,既然唔爭膠,落力搵奶粉錢都啱嘅

唔好話悶又話愛妻歌
出面坊間最buy呢類甜到膩嘅情歌

公道啲講 呢首好聽過霸氣情歌
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

出左兩日,個mv就3千likes
證明真係有好多fans

其實cf呢個melody真係幾好聽
歌詞簡單又算幾靚

初心歌判定 O
肥謙超水準發揮
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

5分啦梗係
我覺得正喎
好聽過霸氣

一聽就鐘意左。易上口但唔悶。非常值得推介

依首歌5分喎

cousin fung back vocal

個MV係好Sweet嘅~

好一般咋喎

3fun
搵陳詠謙扣咗2分

林奕匡變左sony版Gin Lee
開始亂入其他歌手MV
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz