返回列表 發帖

讚文匯屹立70年 祖兒:值得驕傲

香港文匯報訊(記者 李思穎、李慶全)香港《文匯報》創刊70周年暨「文匯之友」成立慶典酒會昨晚假灣仔會展盛大舉行,一眾文匯老友藝人齊齊鼎力支持,各到場嘉賓悉心打扮,衣香鬢影。星光匯聚令是夜生色不少,樂壇天后容祖兒(Joey)獲邀成為「文匯之友」形象大使,跟本報關係更進一步,本報更邀得演藝界巨星劉嘉玲、曾志偉、邱淑貞百忙中抽空到賀上台擔任主禮嘉賓,共賀《文匯報》70周年!

容祖兒對成為「文匯之友」形象大使感到非常榮幸,難得一份歷史悠久報紙可以屹立不倒,堅守住業界江湖地位,自己可以成為其中一分子,如同置身在前輩身邊,共同分享這份喜悅,很有光榮感!作為藝人的她,與傳媒關係唇齒相依,息息相關,被委任大使一職後,雙方關係更緊密,Joey不惜港台奔波,專程從台灣回來出席這個大型慶典,今日又得折返台灣繼續拍MV工作。

Joey會肩負大使責任,增強跟本報與內地讀者互動,同時會有更多機會參與善事:「自己都剛成立慈善基金,可以透過傳媒多些了解各方面需要,施予援手,自己都有打算在內地興建學校,幫助更多小朋友有書讀。」

祖兒讚本報文風正面健康

Joey盛讚本報文風正面健康,從而更能加深對內地資訊了解,擔當溝通橋樑作用,其實Joey早已跟《文匯報》結緣,她還記得參與過本報有份協辦的「香江明月夜」、 「慶祝香港回歸演唱會」表演,笑言在這類形象正面活動絕不能失禮,會刻意收起平日佻皮一面,不會胡言亂語,務求做到最好效果。Joey提議本報除了報道他們工作上官方資訊,亦可以分享更多成功人士的座右銘,讓大家學習。

70年是個不簡單日子,Joey特意送上自己名曲《我的驕傲》為《文匯報》賀壽。她衷心讚賞:「能夠70年屹立不倒是好多人驕傲,希望《文匯報》繼續樹立正面形象,傳遞出正能量。」她打趣說:「我有命的話,都想做足70年,這一刻不言休。」文匯網遍及全球可以免費看到,也有微信和面書,Joey都有興趣加入發放自己消息,笑言:「如果大家喜歡知我的烏龍事不介意分享,輕鬆題材又可以,好似購物心得、生活趣事等。」

===== ===== ===== ===== ===== =====

個人感想:
原來祖兒最近成立左一個慈善基金 做大慈善家@@
希望個基金幫到內更多兒童有書讀啦
讀書先可以豐富自己知識同內涵 改變人生

另外原來祖兒想做足70年
佢1995年參加一個歌唱比賽
咁咪即係去到2065年仲會聽到祖兒新歌
SSN Chart (14 Sep)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 大 叔 情 歌 (1 Week No.1) - RubberBand
2. Creo en Mi - 鄭 秀 文
3. 愛 情 是 一 種 法 國 甜 品 - 林 二 汶

其實Joey早已跟《文匯報》結緣

Jim's Music Selection 2018 WK38
1. Creo en Mi 鄭秀文
2. 勇悍.17 麥浚龍
3. 十七 S.H.E

See me fly
I'm proud to fly lup high

70年是個不簡單日子,Joey特意送上自己名曲《我的驕傲》

點解冇唱祖國兒女架 ><

祖兒係咪要翻唱開卷快樂
璀 璨 的 年 華 在 飄 逸
我 們 忘 了 沾 沾 自 喜
最 後 在 麥 田 裡 相 聚

厲害了,我的祖

呢位會員係唔係有份幫手做呢篇訪問架

新一代燈神判定文匯過唔過到2047
41. 想守總有道理 想走總有藉口
Week38
1如何從夏天活過來2表情符號3DaDiDa

咁就可以肯定嚟緊70年港台最優女:美祖

容祖兒有機會傑青嗎?印象中Kelly,Gigi,千華,關心妍都好似拿過十大傑青

「自己都有打算在內地興建學校,幫助更多小朋友有書讀。」
大陸小朋友一定得意過食樹皮嘅非洲小朋友啫

希望祖兒可以屹立70年
。Kaykay。Taytay。Kelly。

容祖兒有機會傑青嗎?印象中Kelly,Gigi,千華,關心妍都好似拿過十大傑青
lightupmylight 發表於 2018-9-10 14:49

傑青係咪要高學歷?

係既話祖兒可能差少少
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

美祖唔係樂壇明燈咩
咁樣燈文匯
睇嚟文匯好快玩完
Jayant Music Chart Week 37
1.張敬軒 - 潛水
2.宇宙人 - 如果我們還在一起
3.RubberBand - 未來見

搖滾區的神經病IG

反容揮手區,仲差幾位榮譽長老
Hotel bb 、若葉、Kayyyyyyz
等埋你地一齊反容

大愛祖國兒女,永遠的女金,咩傑青實在太屈就啦,擺明係應該受勳啦。

大愛祖國兒女,永遠的女金,咩傑青實在太屈就啦,擺明係應該受勳啦。
faithshun 發表於 2018-9-10 16:55

建議政府預先喺華人永遠墳場留位畀容天后

同意部分成員希望祖兒屹立70年
咁叱吒就可以嚟緊70年都唔使煩惱頒女金畀邊個

傑青係咪要高學歷?

係既話祖兒可能差少少
kayzzz 發表於 2018-9-10 15:25

Kelly系世界杰青

傑青係咪要高學歷?

係既話祖兒可能差少少
kayzzz 發表於 2018-9-10 15:25

四大天王學歷都唔高,但佢地四個都喺傑青喔

四大天王學歷都唔高,但佢地四個都喺傑青喔
lightupmylight 發表於 2018-9-10 18:44

咁祖兒可能要係大中華地區多d影響力先夠班

祖儿咁愛國 希望佢可以做大湾区杰青
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

我浄係記得容天后話非洲小朋友食樹皮好得意 佢嘅慈善基金會唔會送樹皮比人食?

容天后果然十分支持建制 代言報 難怪前途一片光明
一個女人播足10 week之後改3rd plug 56x作品
  3rd plug 搶hit 搶ap 播到失禁 !希望成真 !

點解 文匯報 唔頒個 “最受全球華人歡迎文匯女歌手金獎” 畀美祖?!

話嗮美祖都唱咗歌啦,冇獎好淤嘎。。。
笑笑就美麗

幾時做埋共官之友
好似rice ice ice咁俾人魚肉
冠軍歌 沉默的士高 - 王菀之
亞軍歌 青春終老 - Robynn & Kendy
季軍歌 年少有為 - 李榮浩 [ week 37 ]

41. 想守總有道理 想走總有藉口
Week38
1如何從夏天活過來2表情符號3DaDiDa

升呢拎大灣區女金啦
香港啲獎咁cheap唔啱佢

b01091018 發表於 2018-9-11 11:22

港姐冠軍嗰位講嘢明顯有骨
冇嘢好贊 唯有贊版面
Jayant Music Chart Week 37
1.張敬軒 - 潛水
2.宇宙人 - 如果我們還在一起
3.RubberBand - 未來見

Joey終於可以跳出香港成為大灣區歌手

果訪問仲有幾多part
搖滾區的神經病IG

果訪問仲有幾多part
阻住 發表於 2018-9-13 08:32

香港搭高鐵
直通廣州 一日三班
北平上海 一日一班

祖兒話咩話
一日得一兩班,唔係好啱我地?
祖兒係咪反高鐵!!
大聲D講多次
SSN Chart (14 Sep)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 大 叔 情 歌 (1 Week No.1) - RubberBand

香港搭高鐵
直通廣州 一日三班
北平上海 一日一班

祖兒話咩話
祖兒係咪 ...
John 發表於 2018-9-13 10:53

可能祖祖系焦土派...

可能祖祖系焦土派...
bagfgfcde 發表於 2018-9-13 10:59

祖兒拍我是歌手
其實去湖南呢D地方高鐵的確可以係alternative既=.=

香港搭高鐵
直通廣州 一日三班
北平上海 一日一班

祖兒話咩話
祖兒係咪 ...
John 發表於 2018-9-13 10:53

佢講緊飛機一日得一兩班喎,你個腦係咪有d事搞到理解能力有問題

佢講緊飛機一日得一兩班喎,你個腦係咪有d事搞到理解能力有問題  ...
cathay1996 發表於 2018-9-13 11:25

你有問題多D