返回列表 發帖

今年暫時最滿意既女歌手

今年女歌手方面好大競爭 有新有舊 而我自己今年聽得最多就係mag 今年佢真係好大進步 三部曲+新個首Da Di Da都好好聽 亦都好努力 希望佢年尾頒獎禮有返少少回報:) 唔知你地今年最鐘意既女歌手又係邊個呢

評分人數

Kelly 同 Sammi 雖然上左岸好耐
但今年都有幾精彩嘅作品

花見小路同creo en mi 都有驚喜
Jim's Music Selection 2018 WK38
1. Creo en Mi 鄭秀文
2. 勇悍.17 麥浚龍
3. 十七 S.H.E

小巧姨

謝安琪
任我行 失憶蝴蝶

三部曲?
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

容祖兒
因為得佢、胡琳、莫文蔚今年會出個人原創真‧大碟,但後面兩隻都唔突出

謝安琪
人妻保持憑歌寄意特色 演譯恰到好處
一個女人少有的跳脫輕快 令人有驚喜
歌聲如初現場演譯狀態大勇 期待拉闊
若我所見不相同 獨守一角青空
浪漫願他不要改 所信是模糊 仍肯冀待

Kacey Musgraves啦
今年出左隻評價好好既大碟

香港女歌手就Serrini/王嘉儀
一首LUGTYAI同Don’t You Know都夠抽得贏其他人
阿婆級女歌手黎講 Abella都表現唔差
不過咪又係矮子裡拔高個

AGA
因為上榜周數數一數二高,令gin有存在感去繼續挑戰
魏迦為揾失散家姐融姨加入樂壇
皇后早早掌女金大權,遭k貴妃妒忌
蘭妃因坦克車事件性情大變成為繼女金

高質主打:小巧 - 和好、將沙抛給一片海、芭樂、四大發明
Side-cut Concert +精選: Sammi - 千年如一日、Creo en Mi
口碑載道紅館演唱會:GIGI - 戀愛預告
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

薛家燕 胡定欣
CAPTAIN NANCY 同 無悔無愧都好值金曲金獎
今年一定睇CAPTAIN NANCY演唱會

Kelly - 幾首歌都高質,可惜形象過氣已成不爭事實
Sammi - Creo en mi 大拋離,不過千年如一日抄歌扣分,side track精選選曲令人失望亦扣分
美瑞 - 歌曲質素就平平,無首突出,而且亦有過氣跡象
美祖 - 心之科學成績突出,幫美祖救番呢幾年嘅頹勢,不過d歌仲未出晒,持觀望態度
丸之 - 對香港樂迷黎講太偏鋒,根本唔係主流市場要既野
美mag - 忍唔錯,但無以為繼
aga - 麻麻佢d歌,成日reference gwen stefani,而且唔夠入屋
堅 - 歌曲質素一定有頭三,但人氣真係唔得
小巧 - 又係唔夠人氣
淫妻 - 第一plug 諗住打容天后,點知flop 晒,聲勢無晒,第二plug又派小品野,好難救

Kelly - 幾首歌都高質,可惜形象過氣已成不爭事實
Sammi - Creo en mi 大拋離,不過千年如一日抄歌扣分,si ...
cathay1996 發表於 2018-9-12 16:21

等Sammi嘅演唱會live cd出黎加分,Kay同Juno又有大動作,之前睇到資訊話Juno宜家同阪本龍一合作緊,專輯加分預定

謝安琪
勢必首奪女金
一個女人播足10 week之後改3rd plug 56x作品
  3rd plug 搶hit 搶ap 播到失禁 !希望成真 !

謝安琪
人妻保持憑歌寄意特色 演譯恰到好處
一個女人少有的跳脫輕快 令人有驚喜
歌聲如初現場演譯狀態大勇  ...
jonlam2 發表於 2018-9-12 15:35

但佢完全無唱過偽術live

謝安琪
勢必首奪女金
tributehotel 發表於 2018-9-12 16:42

你 嘈 夠 未
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

我今年就鍾意小巧 + Mag
覺得兩個都比較有突破同驚喜!

十幾樓都冇
陳蕾
41. 想守總有道理 想走總有藉口
Week38
1如何從夏天活過來2表情符號3DaDiDa

應該係sammi
歌 ~ Creo en mi ,千年如一日 都不錯聽
Mv ~ 真人表演狗血淋頭,絕對可攞影后
影 ~ 就等待餘下3個月表現。
書 ~ 仲等緊Birthday concert ~ 超正的Sidetrack Live

近排密集式宣傳新唱片,簽名會變簽唱會,出席各大小function (連跳繩都玩埋)  , 曝光率爆燈。
7.12千年如一日
我風光因你起,准我仍然擁護你,准我能陪你飛。
還像最初,還像最初,一千年與你步過。

KAY謝安琪

謝安琪

小巧
四大發明!!!!!

kay
8年前佢憑喜帖街win曬,前年上年佢仲巴閉,用一條村+一道門搞掂,今年又來料,佢係Kay 山林道!!

人妻Kay 謝安琪
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

整埋投票就正啦
睇哂呢度各大女歌手fans既勢力分佈

整埋投票就正啦
睇哂呢度各大女歌手fans既勢力分佈
thomas199028 發表於 2018-9-12 22:19

如果整投票 某女歌手會突然湧現好多打手account

個女歌手間唱片公司已經長期有大量打手駐守友壇吹捧期下男女歌手

KAY
小巧
AGA

千嬅
Gin

千嬅
Gin
Nathan 發表於 2018-9-12 22:46

agree

小巧
Aga
Gin Lee
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 38
1. 沉默的士高 2. 主宰 3. 一個女人和浴室

Kay & Ivana for sure!!! Really like 沉默的士高 other songs I like from female singers are 關於寂寞, Creo en Mi, 忍

女金:陳慧琳
女銀:鄭秀文
女銅:楊千嬅
好心春袋會員唔好影響市容 講少啲on9弱智嘢啦

Gin Lee
容祖兒
SSN Chart (14 Sep)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 大 叔 情 歌 (1 Week No.1) - RubberBand
2. Creo en Mi - 鄭 秀 文
3. 愛 情 是 一 種 法 國 甜 品 - 林 二 汶

鄧小巧 王嘉儀 林欣彤

Kelly & Joey

小巧
Mag
陳蕾

只想支持Gin Lee李辛兒

好少人揀Gin
出咗碟又開紅館 隻碟其實我幾中意

仲有小巧Aga mag
上一輩歌手 例如Janice kary Kay ivana Fiona
一係唔玩一係暫時出得一兩首新歌,好難評價表現
再上一輩嗰啲都無咩聽Lu
最偉大發明     你説是愛情
跟他結束 她與他再一起

個人心水:
女金:謝安琪
女銀:鄧小巧
女銅:林欣彤

都係Kay,其次小巧

觀察中:Merry Lamb Lamb,鐘舒祺,9m88
支持關淑怡復工
好掛住Anna Chim

一定係Kay
希望佢今年首奪女金

小巧女金

老實講,考慮哂質&量
今年暫時最好係Gin Lee

最愛謝安琪
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

呢個情況一定係小巧同AGA
Overall其他女歌手都係出得一兩首歌都evaluate唔到d乜
Personal Blog
https://tangtangor.blogspot.hk/
Instagram: Tangtangor

都係Kay,其次小巧

觀察中:Merry Lamb Lamb,鐘舒祺,9m88
支持關淑怡復工
好掛住Anna Chim ...
amok 發表於 2018-9-13 07:30

識貨喎
支持9m88

呢個情況一定係小巧同AGA
Overall其他女歌手都係出得一兩首歌都evaluate唔到d乜 ...
frankie_0401 發表於 2018-9-13 10:40

gin lee says hi with 6 songs

好少人揀Gin
出咗碟又開紅館 隻碟其實我幾中意

仲有小巧Aga mag
上一輩歌手 例如Janice kary Kay ivana  ...
hehemamama 發表於 2018-9-13 00:58

反煎勢力太強
可能大家都唔鍾意食煎炸野
SSN Chart (14 Sep)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 大 叔 情 歌 (1 Week No.1) - RubberBand
2. Creo en Mi - 鄭 秀 文
3. 愛 情 是 一 種 法 國 甜 品 - 林 二 汶

今年最满意 林欣彤
三部曲意念十分好, 而且每一首都好平均, 而我就最鐘意重光紀念日. 而剛派台的Da Di Da 是她包辦作曲作詞,更加值得推介.希望今年能夠有女銅或十大.
聽著誰 看著誰 抱著誰 放下誰 怨著誰 愛著誰 接受誰 厭倦誰.......最後誰 掛念誰 我是誰
一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊

回復 45# JasOh103

Gin姐今年同前兩年爭咁遠
Personal Blog
https://tangtangor.blogspot.hk/
Instagram: Tangtangor

回復  JasOh103

Gin姐今年同前兩年爭咁遠
frankie_0401 發表於 2018-9-13 14:46

都係
開多左兩場既滯銷而好評如潮既紅館

衛蘭

既然冇人講佢,咁我咪挨義氣幫新晉女金挽尊咯。。。
笑笑就美麗