返回列表 發帖
還未得閒買, 究竟是2EP 八首歌, 還是七首歌.
hkwilliamsiu 發表於 2018-10-2 14:08

Disc 01   3首
Disc 02   4首

没有Keep呢首歌

不過我拎隻碟上手都唔太想買
一隻CD得三首歌感覺不太完整
如果做返單CD擺哂7首可能感覺好d ...
John 發表於 2018-10-2 11:09

我拎上手買左,仲買貴左

"Come On James"  要聽吓

果然無存在感
各大音樂app無影
連實體都無人提起
Qmen 發表於 2018-10-1 14:50

有了
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

有了
KYC0347 發表於 2018-10-2 20:58

都係無人理,要靠家燕姐上報,好可憐

存在感 3

iTunes 廣東歌專輯
no.1

存在感 3

iTunes 廣東歌專輯
no.1
moXYZ 發表於 2018-10-3 09:44

昨天終於上881一圈圈做宣傳, itunes Album 本地榜還上了第一位

昨天終於上881一圈圈做宣傳, itunes Album 本地榜還上了第一位
hkwilliamsiu 發表於 2018-10-3 11:38

today 997 大女人主義 ........

成隻碟聽越來越ok,大女人主義,編曲好似90年代初期的歌

成隻碟聽越來越ok,大女人主義,編曲好似90年代初期的歌
阿mark 發表於 2018-10-5 10:13

係lo, 一出有3首新歌   

佢d歌係幾襟聽嘅

存在感 4

2018 香港唱片商會銷量榜第40週 2018/10/5
TW LW NW
04 03 02 Keep Going / 吳業坤

HMV 中文唱片 @5/10
no. 3

music top 20
no.7

我拎上手買左,仲買貴左
阿mark 發表於 2018-10-2 14:20

咁有冇poster ?   

回復 113# moXYZ

125 送 poster,其實poster冇乜用
HMV賣159

回復  moXYZ

125 送 poster,其實poster冇乜用
HMV賣159
阿mark 發表於 2018-10-5 18:09

貴 + poster 好d (hmv 依家平左)

存在感 5

有簽唱        

(edit~ The One - Nov, 3, 2018 3:PM)

存在感 6

2018年度壓軸嘅一個JOOX school tour 即將開始!
吳業坤 Ng Yip Kwan 《keep going》album release tour :
共 4站 live

首站:恆生管理學院
日期:10月23日
時間:下午4時半

存在感  7

2018 香港唱片商會銷量榜第41週  2018/10/12
TW LW NW
07 04 03 Keep Going - 吳業坤

HMV 中文唱片 @19/10
no. 6

music top 20
no. 8

存在感 6

2018年度壓軸嘅一個JOOX school tour 即將開始!
吳業坤 Ng Yip Kwan 《keep going》album relea ...
moXYZ 發表於 2018-10-19 17:48

公佈 : 延期............有拖無欠   

隻ep唔賣得 佢都係算吧啦
拍劇算啦!

唱歌無晒人氣,拍劇又唔得,果然太快高峰人氣燒得七七八八

拍咗3套劇 tvb唔知點解一係唔播 一係未播
慈善show又無份
可能驚佢太高人氣 壓人氣

拍咗3套劇 tvb唔知點解一係唔播 一係未播
慈善show又無份
可能驚佢太高人氣 壓人氣 ...
moXYZ 發表於 2018-10-23 12:02

佢係醒目仔黎 有前輩係佢事非滿天飛既時候 叫佢增值下自己 唔好咁高調
所以佢都減少好多幕前工作

佢係醒目仔黎 有前輩係佢事非滿天飛既時候 叫佢增值下自己 唔好咁高調
所以佢都減少好多幕前工作 ...
rfv123 發表於 2018-10-23 12:23

拍拍埋埋啲戲未播唧
3套齊上 唔得惦

神不守舍真係好好聽,主題好match坤哥
曲風算幾特別,唱法未係算最top不過感情搭夠
啲氣聲少少sexy
其餘兩首side track都好感動,好難得聽完一次成隻碟係會仲想聽,好好 Loop
come on james成首歌都好坤哥,好多畫面
作為nonfans
我覺得呢隻碟好有誠意
一直都知唱歌都唔係佢強項
當然我唔係話呢隻碟係好高質
要挑剔既位都仲會有
但至少我感受到果份坤哥味同誠意
會買返隻CD支持坤哥keep going

存在感  8

2018 香港唱片商會銷量榜第42週  
out Keep Going - 吳業坤

HMV 中文唱片 @25/10
no. 10

(當有歌手不再出實體碟
坤哥要用2年出咗這隻碟
下一次佢都唔知會否出實體碟/有無得出碟?
當然要支持吓.......   )

存在感  8

2018 香港唱片商會銷量榜第42週  
out Keep Going - 吳業坤

HMV 中文唱片 @25/10
no. 10

( ...
moXYZ 發表於 2018-10-25 16:48

其實又唔止佢,個個歌手都唔知仲可以出到幾隻實體新碟

開始loop緊大女人主義
幾好聽 希望會下一plug

神不守舍真係好好聽,主題好match坤哥
曲風算幾特別,唱法未係算最top不過感情搭夠
啲氣聲少少sexy
其餘兩 ...
hehehaha 發表於 2018-10-23 17:23

換左個subject個comment陣膠味出哂黎

其實又唔止佢,個個歌手都唔知仲可以出到幾隻實體新碟
阿mark 發表於 2018-10-25 16:56

佢比較危危地   
    有估佢有十大 ,有估佢食白果

開始loop緊大女人主義
幾好聽 希望會下一plug
masterdragon 發表於 2018-10-26 09:15

會唔會同阿田拍埋MV添?  咁有故事.....   

吳業坤出碟,每一次我都會寫一篇碟評,今次亦不例外。

Disc one : 三首歌包括

大女人主義-曲有點blues 味道, 在床上聽有種安眠的作用,聽落好舒服,詞亦不錯。最喜歡的一句是"唯有大女人先懂這些, 先至懂這些,把軟硬共野" , "唯有大女人先懂這些, 先至懂這些,出去我是大爺" 有點意淫,但不落俗套。

孝順- 全碟最喜歡的作品,坤Gor 好有突破, 而歌詞更加寫得好細緻。如果放在下半年才plug, 應該會反應較好。最喜歡的一句是"炎夏撥扇, 寒夜送暖 我要得寵" , 講出對愛情和親情中的期望和瑕想, 唱法亦看得出下了好大苦功,但歌名是最大致命傷, 因為不是每一個樂迷可以接受母愛代表的愛情觀, 但作為歌者肯嘗試是值得嘉許。

神不守舍- 祗可以說較平淡的一首歌, 雖然聽落好清新,而且好適合坤gor的歌路,  但這類曲風好難大hit, 祗可以當side track 較適合。

Disc two : 四首歌包括

Come on James - 是一首佻皮的作品,曲是吳業坤和Cousin Fung 作品,用笑駡由人的心態寫曲和詞,歌詞內好多佳句,第一句已經超正,"係笑,就笑看風雲 係插,就插褲袋" 已經令人會心微笑, 其實歌詞還有很多佳句, 如果大家肯接受他的歌曲,希望可以慢慢品嘗歌詞內的意思,真的幾好玩。

傷心到變形 - 2017年plug 的作品,亦是上年叱咜十大,曲詞都好兒歌Feel, 而且好有正能量,是一首很好loop 的作品。

精裝追女仔 - 曲是Cousin Fung 作品, 是一首十分容易流行的曲調, 但詞就較為敗筆, 除了寫得不夠入肉外,記憶點亦不多。坤gor 唱得太過緊張唔夠鬼馬,唱法亦過於單調無節奏感 有點力不從心之感。 看完MV後就更加失望, 唱和跳看來都有點尷尬,祗可以說失諸交臂,期望越大, 失望越大。

凱旋門 - 曲是cousin Fung , Edward Chan 和吳業坤在巴黎一同創作,而詞就交給林寶。 原意是寫一首異鄉的情歌。但正逄巴黎發生百年一遇的水災,他們就改為一首異鄉中流浪深討人生的思考作品,曲好有法國味道,詞亦算不錯。 最喜歡是最後幾句 "一扇門是我  可凱旋四方 不怕前面對著那路  不夠康莊" , 有一 種流浪詩詞之感。 如果最後疊詞無咁累贅,可以成為他個人經典之作,現在就是差了一點點。

最後給與***1/2評價。希望吳業坤可以繼續出碟, 給與樂迷更好的作品。

回復 1# hinz

good songs

第一時間已經諗到呢張相
#都係黑媽媽累事喇
#一日最衰都係天黑
tungbilly 發表於 2018-9-15 17:36

人嘅問題就唔好怪天氣

D女坤粉其實仲係好癲
D IG係咁話佢大隻靚仔 係堆歌Flop得緊要
frankie_0401 發表於 2018-9-25 16:18

??????

吳業坤出碟,每一次我都會寫一篇碟評,今次亦不例外。

Disc one : 三首歌包括

大女人主義-曲有點blues 味 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-10-30 12:43

點解今次有2CD 7首歌曲反而字數少過第一隻碟碟評

btw. 傷心到變形 > 神不守舍 > 大女人主義 > Come On James = 凱旋門 > 孝順 >>>>> 精裝追女仔

年頭講金至尊到年尾都唔煩唔厭都好癲     
大家要聽 Come on James平衡一下

JOOX school tour 2018: 吳業坤 《keep going》album release tour :

地點:香港理工大學 - CF Podium
日期:11月6日
時間:下午1時

下一站
JOOX School Tour 2018: 吳業坤 《keep going》 album release tour

地點:嶺南大學 - 天幕廣場
日期:11月8日
時間:下午12時30分

JOOX school tour 2018: 吳業坤 《keep going》album release tour :

地點:香港理工大學 - CF Podium
日 ...
moXYZ 發表於 2018-11-6 10:34

坤gor live 真心不錯

再下一站
JOOX School Tour 2018: 吳業坤 《keep going》 album release tour

地點:浸會大學 - 賽馬會廣場
日期:11月22日
時間:下午7時30分

會唔會同阿田拍埋MV添?  咁有故事.....
moXYZ 發表於 2018-10-27 16:15

啱啱出在咗大女人主義mv....真係好有故事仔 得意   
    要慢慢睇多幾次

啱啱出在咗大女人主義mv....真係好有故事仔 得意   
    要慢慢睇多幾次 ...
moXYZ 發表於 23/11/2018 16:53

XYZZY 發表於 2018-11-24 00:47

全年都試過未睇mv睇到咁興奮 好正
條橋完全配合到首歌先好野

Welby叫Phil去同一個地方對嘴唱歌,中間插D風景片段,搵人跳舞chok樣就當MV
幫坤哥拍MV就做到咁認真 好偏心

套衫係咪叱咤個件?

右邊個張令我諗起kenny再見美惠cover都係日本影類似呢啲相
點解人地可以靚咁多 ...
721AXA 發表於 2018-9-14 17:50

搵得返...唔計唱功個樣掂到...右邊話佢係當年日本男名星都唔過份

wow 大女人主義咁正正正正 派台啦 pls.......

套衫係咪叱咤個件?
hehehaha 發表於 2018-11-24 20:42
係, recycle 好環保
大女人主義MV好正, 首歌好小品, 派台都應該無乜機會上榜 (除左TVB同加拿大)