返回列表 發帖

教我這麼愛下去 - 許志安

單選投票, 共有 84 人參與投票
72.62% (61)
3.57% (3)
11.90% (10)
3.57% (3)
8.33% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 14/09/2018

作詞: 周耀輝
作曲: 雷頌德
編曲: 雷頌德
監製: 雷頌德

晴天太薄 只怕碰到已經粉碎
愛如何碰到衝擊都可不碎
塵埃太大 一切剎那散於街裡
要是還有愛 將一些記在心裡

我有很多的缺失
你但有更多的信心
說不出的細碎
即使這是淪陷區
得你讓我高貴地寄居

來誠實地答謝 你伴我散步人間
還貪多一分鐘 最好多一百歲
大愛不需要什麼根據 也許只需朝夕相對
茫茫花堆 靜靜風吹
誰狂傲地意料 會遇到美麗人生
沈鬱的拋得低 美好的走過去
運氣好跟你就此一對 教我這麼朝夕相對
然後一天一天的愛下去

誰都會累 想到挫折已經想退
兩個人會洶湧的竟可不退
誰不畏懼 整個世界葬於這裡
要是還有你 竟珍惜我在這裡

我有很多的缺失
你但有更多的信心
說不出的細碎
即使這是淪陷區
得你讓我高貴地寄居

來誠實地答謝 你伴我散步人間
還貪多一分鐘 最好多一百歲
大愛不需要什麼根據 也許只需朝夕相對
茫茫花堆 靜靜風吹
誰狂傲地意料 會遇到美麗人生
沈鬱的拋得低 美好的走過去
運氣好跟你就此一對 教我這麼朝夕相對
然後一天一天的愛下去
下半生將有什麼失去 但你這麼朝夕相對
悠悠的 又一歲

安哥喎 十大mode la
love wins!

雷頌德今年作俾人啲派台歌曲又會首首都咁淡嘅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

雷颂德-5词1唱2
mv男主5

3fun,起码比xxxx值至尊

許志安唱lum歌
完全冇抵抗力

5 分
MARK LUI 今次個曲真係唔錯
安仔唱得勁有味道
希望呢首有至尊啦

good song love you Andy
Miriam <3 Sammi <3 Joey <3 Jinny <3 Ivana <3 Hacken <3 C Allstar <3 Hubert <3 Alfred <3

呼應緊老婆首"千年如一日".兩公婆鬥唱sweet歌
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

許志安把聲真係正
同期男歌手比較,許志安的確比機械勤好十億倍
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好好聽
一聽就有種莫名其妙的感動

依首好耐聽
彷彿只有許志安能唱出的感覺,首歌根本為佢度身訂做
今年的金曲

初初聽ok 聽耐左好悶
d人吹到太大
2分

其實首歌好悶喎,同恐怖情人差唔多,你的男人好幾皮
純粹安哥演繹得好

幾好聽呀,但普通ballad一首,點解可以吹到咁大。某啲上一輩歌手真係有光環,如果首歌係Jason或者PH唱,評語肯定係:又係呢啲,堅悶!

幾好聽呀,但普通ballad一首,點解可以吹到咁大。某啲上一輩歌手真係有光環,如果首歌係Jason或者PH唱,評 ...
Crooks 發表於 2018-9-20 11:35

又唔好咁講
譚伯同宋禮係CM 從來無光環
只係安哥真係唱得好

幾好聽呀,但普通ballad一首,點解可以吹到咁大。某啲上一輩歌手真係有光環,如果首歌係Jason或者PH唱,評 ...
Crooks 發表於 2018-9-20 11:35

我覺得大家係見呢首歌有機拎走至尊歌 (點解想佢拎就唔講, 廢事引導大家OT)所以先吹到咁大

又唔好咁講
譚伯同宋禮係CM 從來無光環
只係安哥真係唱得好
lemontea1069 發表於 2018-9-20 11:43

所以我咪話某啲,如果係你講嗰兩個唱,1同5分條bar直頭掉轉啦

我覺得大家係見呢首歌有機拎走至尊歌 (點解想佢拎就唔講, 廢事引導大家OT)所以先吹到咁大  ...
CunninG 發表於 2018-9-20 11:47

純粹論曲詞,呢首點值至尊?類似題材,佢仲平淡過男人背後同認真如初,許志安唱就要至尊咁同容祖兒有咩分別

我覺得呢句好靚, 但之後果句塵埃太大又好奇怪

祖粉為左rationalize心之科學值至尊就入黎踩呢首有potential既歌
好恐怖

反OT: 首歌好sweet
同老婆一唱一和好正 5分
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

祖粉為左rationalize心之科學值至尊就入黎踩呢首有potential既歌
好恐怖

同老 ...
JasOh103 發表於 2018-9-20 13:06

反祖粉為左rationalize心之科學唔值至尊就入黎捧呢首無potential既歌
好恐怖

同老婆一唱一和好正 1分

評分人數

笑死,竟然變成祖粉,我對安哥同祖祖一啲感覺都冇,對上一首鐘意祖祖嘅歌已經係n年前嘅怯,只係覺得好多雙重標準先評論吓

反OT:為免被誤會,我更正,首歌曲詞超水準,演繹一流,至尊非佢莫屬

我覺得呢句好靚, 但之後果句塵埃太大又好奇怪 ...
lemontea1069 發表於 2018-9-20 12:52

「晴天太薄 只怕碰到已經粉碎」
   呢句真係好詩意,好有想象空間。
   「即使這是淪陷區
    最唔鐘意呢句,破壞嗮之前營造出嚟嘅平淡溫馨感覺

MV男女主都好高質。
   5分

許志安把聲真係正
同期男歌手比較,許志安的確比機械勤好十億倍
liebe 發表於 2018-9-19 21:19

佢把聲有感染力好多, 個種蒼桑好有感覺
btw 上面有幾條友好有打手feel

好聽過心之科學

其實淡然得黎幾有以前啲經典既感覺
成個感覺氛圍做得好好
拎恐怖情人黎比係咩回事

今年香港男歌手既粵語歌,最正就係呢首
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

好恐怖

同老 ...
JasOh103 發表於 2018-9-20 13:06

反祖粉為左rationalize心之科學唔值至尊就入黎捧呢首無potential既歌
好恐怖

反OT: 首歌 ...
cathay1996 發表於 2018-9-20 13:08

作為版主, 我想提醒大家唔好成日非黑即白
其實你留意番上面其實無人明確提及心之科學值唔值至尊
如果你地想討論心之科學值唔值至尊歌
我唔介意你地係Cool Chart討論
但如果你地係CHH既post討論呢個話題
我只可以當大家OT同有心挑起罵戰/引導大家OT
(當然如果開左心之科學既POST, 我歡迎大家係該POST分享你既正反意見)

同埋唔係加句反OT就係代表無OT
因為好多時OT其實都唔係大家既主旨

好聽過心之科學
hehehaha 發表於 2018-9-20 17:44

另外, 其實就咁放低句好聽過XXXX而又唔加解釋
某程度上同就咁放低句1分 or 5分係無分別
希望大家可以再講多一兩句原因
例如邊方面好過另一首歌
如果唔係就咁睇
我會以為大家係想呃post 或者 想引起罵戰
Thanks

作為版主, 我想提醒大家唔好成日非黑即白
其實你留意番上面其實無人明確提及心之科學值唔值至尊
如果 ...
CunninG 發表於 2018-9-20 23:26

我錯
每首歌po係唔應該用黎引起罵戰討論其他歌值唔值至尊既
應該注重返討論或評價或分享對首歌既感想

除左CHH 如果想單單打打發洩下 其實可以入去Cool Chat
希望經過今次之後 同我一樣咁大怨氣既會員們都手下留情 保護呢區成為清泉
Jason's Playlist 2024
Week 22 隔牆有耳 - 張天賦

自從睇完17同21安士之後愈來愈鍾意許志安所以呢首都唔例外5分
「微笑之中 接受還未有 答案。」

5分

安哥同宋生一樣係高年資歌手, 但係
一個無論唱K歌情歌band歌電影歌都有驚喜有獨特韻味,
一個無論唱兵歌追憶歌懷舊歌單身歌都畀人感覺重重覆覆

有時一個年資高歌手得獎,
更希望係因為作品質素好,
而唔係因為敬老/公司角力/吸引出席頒獎禮,
呢樣其實係最理想

呢首真係麻麻 冇乜記憶點
17安士是但一隻歌都好過佢
不過好欣賞佢上咗位都肯試唔同野
唔似得某啲老海鮮唱咗幾廿年都係咁嘅款

5分!!!!好正!!!
Btw好呼應千年如一日

同mark lui作俾許廷鏗個首一樣難聽
幾年間作d歌廢左咁多

簽名被屏蔽

好快聽厭聽左唔夠一個禮拜就無再loop

Kfmusic 發表於 2018-9-23 18:50

說好的至尊呢

安哥真係唱得好有味道, 無限loop

「悠悠的 又一歲」——最鐘意呢句
Mark Lui嘅曲其實都係咁,并冇比恐怖情人好,但周耀輝啲詞提升佐成首歌嘅調性
安哥把聲又夠味,唱到細水長流嗰種感覺,呼應晒千年如一日
寂寞就如 / 雲吞 / 當我迷失時聽著的歌

呢首Mark Lui 曲不過不失
but 聽得多一定悶

中意安哥唱出一份中年男人珍惜眼前人的心聲
感激對方願陪伴走餘下人生路
感情動人 實為全年至尊之選
5 分

...
tributehotel 發表於 2018-9-23 18:10

回應你既ps
如果你覺得呢首歌值至尊你可以係到講
我從來無禁止大家講呢首歌值唔值至尊
(當然你問我, 我仍然覺得流淚行勝利道好聽好多
但聽歌本身就好主觀, 多人讚唔代表我都覺得值)

至於另一首歌值唔值
作為Cool Hot Hits 同Cool Chart版主
我其實無stop係合適既post講呢個話題
(例如Cool Chart既榜單或該歌曲post)
但呢個post應該係集中討論番呢首歌
因為根據我既經驗
如果大家繼續係呢個post討論心之科學
就會變成撐容同反容既對決
最後會令另首歌既討論失焦
亦都對呢首歌unfair

如果你想反另一首歌, 你可以去番相應post發表
只要你合乎版規, 我地係唔會禁止你既言論

世上好難存在絕對既公平
我眼中既公平或者係你眼中既不公平
但我嘗試做既係希望取得一個平衡點
希望我既講解可以另你更加了解我既出發點

thanks

好似好耐無聽过一聽已经好好既杜生歌

咁都吹至尊?

只能講兩位許生嘅唱功真係冇得比
其實《恐怖情人》個melody入腦得多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

Kfmusic 發表於 2018-9-23 18:50

yes首歌闷到抽筋,听一次够皮,值唔值至尊要睇同边个比,比xxxxx值完全无问题。

sidecut 又好
bedtime song 又好
呢首絕對唔係打歌
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

至唔至尊唔係問題
但當追憶都可以至尊既時候
呢首點都好d

首歌真係幾悶,堅持聽晒一次就夠啦

呼應緊老婆首"千年如一日