返回列表 發帖

攝位成功!得寵吳業坤待遇似男一

歌手吳業坤(坤坤)雖然是無綫合約藝人,可是傳他因非屬無綫旗下的星夢唱片公司,故等足8年都未有機會唱劇集歌曲,不過日前他禁不住在社交網報喜:「人生第一次唱電視劇主題曲。」原來坤坤終於守得雲開,被安排唱新劇《反轉貴利王》的主題曲《街坊財爺》,連星夢最得寵的一姐吳若希都只是唱插曲。

升呢唱主題曲

有傳坤坤突然在無綫地位「升呢」,除因其唱片公司執行董事Tommy「明醒」,擔心他眼見同門的孫耀威可於11月開兩場九展演唱會而「失落」,故為他爭唱主題曲外,另一傳言是星夢的「親生仔」胡鴻鈞將要全情投入搞演唱會,而解凍中的鄭俊弘仍在「還原」人氣中,在天時、地利、人和下,坤坤攝位成功。

自細恨唱主題曲

坤坤接受訪問時,坦言為首次唱主題曲而感到興奮:「我細細個就好恨唱無綫劇主題曲,今次有得唱都算係圓夢,好多謝Tommy力薦、仲有一定要多謝何哲圖(星夢CEO)、兩位無綫高層曾勵珍、樂易玲、劇集監製畀機會我。」問可知劇集主題曲近乎是星夢歌手「專利」?他直言:「我都知,覺得最好機會嘅最好嘅時刻出現,不過今次唱呢首歌都好大壓力,因為係搖滾歌,監製都話好難唱。」

輕鬆玩手機

突然「得寵」的坤坤在拍劇時,待遇明顯有所不同,日前他在街頭拍攝另一劇集《殺手》,在鏡頭後可輕輕鬆鬆、全程玩手機,全因劇組安排了專人為他整頭、執妝,不知情者還以為他做了劇集男一。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0920_00862_001.html

今次成功爭取唱主題曲,會否影響903對他的待遇,亦是真正看他的本事。

擔心他眼見同門的孫耀威可於11月開兩場九展演唱會而「失落」

前輩開show又關佢咩事?

其實唱劇集主題曲有乜嘢值得咁興奮?

是但啦 人氣都係繼續flop

擔心他眼見同門的孫耀威可於11月開兩場九展演唱會而「失落」

前輩開show又關佢咩事? ...
阿mark 發表於 2018-9-20 09:26

東方無嘢寫,唯有加些文字增加吸引力啩

原來樂易玲仲撈緊以為已經俾余詠珊使走左
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

佢都唔恨903 d 胶啦,入屋搵真银仲实际

臨出新碟又炒新聞
不過都係無人理
笑死

臨出新碟又炒新聞
不過都係無人理
笑死
cathay1996 發表於 2018-9-20 12:34

祖祖當年唱完女皇,攞唔到奬都有出新聞,一樣無人理. 笑死.

笑死 唱首主題曲都係新聞
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

全文重點應該係星夢的「親生仔」胡鴻鈞將要全情投入搞演唱會
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

笑死 唱首主題曲都係新聞
帥小寶` 發表於 2018-9-20 12:49

講得啱! 祗可以說娛記都好錫坤gor.
希望娛記都會寫多些hubert, Fred and 吳若希, 因為他們經常性唱電視主題曲.

全文重點係孫耀威可於11月開兩場九展演唱會

佢都唔恨903 d 胶啦,入屋搵真银仲实际
54320笨 發表於 2018-9-20 11:53

坤哥憑咩咁大牌唔care903啲膠
以為自己咁快去到eason level?

講得啱! 祗可以說娛記都好錫坤gor.
希望娛記都會寫多些hubert, Fred and 吳若希, 因為他們經常性唱電視主 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-9-20 12:56

你唔好咁天真啦
坤哥經理人同記者夾好晒出新聞架

坤哥憑咩咁大牌唔care903啲膠
以為自己咁快去到eason level?
timc524 發表於 2018-9-20 14:16
反正我觉得坤坤入行都为搵真银多d,903 d奖拎到就拎,拎唔到都无谓恨,与其讨好903不如痴住tbb接多d show,你唔係真係以为佢咁热爱音乐呀嘛

祖祖當年唱完女皇,攞唔到奬都有出新聞,一樣無人理. 笑死.
hkwilliamsiu 發表於 2018-9-20 12:41

祖兒幫文匯報做大使
單新聞即刻好多人理
SSN Chart (3 May)  冠軍: 黃言 - 黃妍  |  亞軍: 靈魂有路 - 雷同二友

簽名被屏蔽

吳若希好似通常唱插曲會比較紅 所以專登唱插曲
舞來舞去 不日內開始錄音。

吳若希好似通常唱插曲會比較紅 所以專登唱插曲
黃家正 發表於 2018-9-21 21:26

又好似係   

(主曲~插曲 調轉 轉風水)

算把啦 唱唔唱主題曲 呢條友都唔會紅嫁啦

算把啦 唱唔唱主題曲 呢條友都唔會紅嫁啦
Jason0223 發表於 2018-9-24 13:20

嚟緊三套電視劇輪住上映,就算唔紅都還可keep到人氣。

(坤坤)呢個括弧究竟係搞乜

在鏡頭後可輕輕鬆鬆、全程玩手機,全因劇組安排了專人為他整頭、執妝,不知情者還以為他做了劇集男一。

有邊個劇組係冇人跟頭妝?

但係真心想講,唱到又點?都唔代表唱得好㗎啦~