返回列表 發帖

攝位成功!得寵吳業坤待遇似男一

歌手吳業坤(坤坤)雖然是無綫合約藝人,可是傳他因非屬無綫旗下的星夢唱片公司,故等足8年都未有機會唱劇集歌曲,不過日前他禁不住在社交網報喜:「人生第一次唱電視劇主題曲。」原來坤坤終於守得雲開,被安排唱新劇《反轉貴利王》的主題曲《街坊財爺》,連星夢最得寵的一姐吳若希都只是唱插曲。

升呢唱主題曲

有傳坤坤突然在無綫地位「升呢」,除因其唱片公司執行董事Tommy「明醒」,擔心他眼見同門的孫耀威可於11月開兩場九展演唱會而「失落」,故為他爭唱主題曲外,另一傳言是星夢的「親生仔」胡鴻鈞將要全情投入搞演唱會,而解凍中的鄭俊弘仍在「還原」人氣中,在天時、地利、人和下,坤坤攝位成功。

自細恨唱主題曲

坤坤接受訪問時,坦言為首次唱主題曲而感到興奮:「我細細個就好恨唱無綫劇主題曲,今次有得唱都算係圓夢,好多謝Tommy力薦、仲有一定要多謝何哲圖(星夢CEO)、兩位無綫高層曾勵珍、樂易玲、劇集監製畀機會我。」問可知劇集主題曲近乎是星夢歌手「專利」?他直言:「我都知,覺得最好機會嘅最好嘅時刻出現,不過今次唱呢首歌都好大壓力,因為係搖滾歌,監製都話好難唱。」

輕鬆玩手機

突然「得寵」的坤坤在拍劇時,待遇明顯有所不同,日前他在街頭拍攝另一劇集《殺手》,在鏡頭後可輕輕鬆鬆、全程玩手機,全因劇組安排了專人為他整頭、執妝,不知情者還以為他做了劇集男一。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/enter ... 0920_00862_001.html

今次成功爭取唱主題曲,會否影響903對他的待遇,亦是真正看他的本事。

在鏡頭後可輕輕鬆鬆、全程玩手機,全因劇組安排了專人為他整頭、執妝,不知情者還以為他做了劇集男一。

有邊個劇組係冇人跟頭妝?

但係真心想講,唱到又點?都唔代表唱得好㗎啦~

(坤坤)呢個括弧究竟係搞乜

算把啦 唱唔唱主題曲 呢條友都唔會紅嫁啦
Jason0223 發表於 2018-9-24 13:20

嚟緊三套電視劇輪住上映,就算唔紅都還可keep到人氣。

算把啦 唱唔唱主題曲 呢條友都唔會紅嫁啦

吳若希好似通常唱插曲會比較紅 所以專登唱插曲
黃家正 發表於 2018-9-21 21:26

又好似係   

(主曲~插曲 調轉 轉風水)

吳若希好似通常唱插曲會比較紅 所以專登唱插曲
舞來舞去 不日內開始錄音。

簽名被屏蔽

祖祖當年唱完女皇,攞唔到奬都有出新聞,一樣無人理. 笑死.
hkwilliamsiu 發表於 2018-9-20 12:41

祖兒幫文匯報做大使
單新聞即刻好多人理
SSN Chart (17 May)  冠軍: 喃嘸師感官漫遊 - 林家謙  |  亞軍: 九秒九 - 祖兒

坤哥憑咩咁大牌唔care903啲膠
以為自己咁快去到eason level?
timc524 發表於 2018-9-20 14:16
反正我觉得坤坤入行都为搵真银多d,903 d奖拎到就拎,拎唔到都无谓恨,与其讨好903不如痴住tbb接多d show,你唔係真係以为佢咁热爱音乐呀嘛

講得啱! 祗可以說娛記都好錫坤gor.
希望娛記都會寫多些hubert, Fred and 吳若希, 因為他們經常性唱電視主 ...
hkwilliamsiu 發表於 2018-9-20 12:56

你唔好咁天真啦
坤哥經理人同記者夾好晒出新聞架

佢都唔恨903 d 胶啦,入屋搵真银仲实际
54320笨 發表於 2018-9-20 11:53

坤哥憑咩咁大牌唔care903啲膠
以為自己咁快去到eason level?

全文重點係孫耀威可於11月開兩場九展演唱會

笑死 唱首主題曲都係新聞
帥小寶` 發表於 2018-9-20 12:49

講得啱! 祗可以說娛記都好錫坤gor.
希望娛記都會寫多些hubert, Fred and 吳若希, 因為他們經常性唱電視主題曲.

全文重點應該係星夢的「親生仔」胡鴻鈞將要全情投入搞演唱會
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

笑死 唱首主題曲都係新聞
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

臨出新碟又炒新聞
不過都係無人理
笑死
cathay1996 發表於 2018-9-20 12:34

祖祖當年唱完女皇,攞唔到奬都有出新聞,一樣無人理. 笑死.

臨出新碟又炒新聞
不過都係無人理
笑死

佢都唔恨903 d 胶啦,入屋搵真银仲实际

原來樂易玲仲撈緊以為已經俾余詠珊使走左
47. Bring Him Home
week21
1 . 陳毅燊        Impatient

擔心他眼見同門的孫耀威可於11月開兩場九展演唱會而「失落」

前輩開show又關佢咩事? ...
阿mark 發表於 2018-9-20 09:26

東方無嘢寫,唯有加些文字增加吸引力啩

是但啦 人氣都係繼續flop

其實唱劇集主題曲有乜嘢值得咁興奮?

擔心他眼見同門的孫耀威可於11月開兩場九展演唱會而「失落」

前輩開show又關佢咩事?