返回列表 發帖

侘寂 - Gin Lee

單選投票, 共有 174 人參與投票
63.22% (110)
7.47% (13)
4.02% (7)
4.60% (8)
20.69% (36)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: WZA111

派台日期: 21/09/2018

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/y5+KWr49KONNHHd265pUbA==

曲:C Y Kong  
詞:林夕
編:C Y Kong
監:Alvin Leong

心房空寂 並沒住客可記掛
天涯孤寂 現狀可怎麼變卦
猶如汗水煮蛙 不生不死以為算吧

在~他的家 住過了也是我家 喝茶 味道特別嘛
劇情像沙畫演化 記住了每剎那嗎
有畫過什麼嘛 抹掉了什麼嘛
心裡畫過他 也就有他 沙堆沙 也剩下了沙

我心無一物 遇著小偷不會怕
我家無一物 便沒傢俬可刮花
回頭漫天煙花 不必捨得也就放下

若想起他 就試試以淚當水 泡茶 味道寂寞嘛
漫遊在枯山水裡 碎石會砌到有家
缺陷處是個湖 散落處是晚霞
心裡住過他 哪用見他 煙生煙 最後未見花

山跨山 水淹水 沒有他
他非他 家非家 沒牽掛
夜越夜 冷更冷 沒雪花
心傷心 心偷心 沒牽掛
風吹風 火燒火 沒有疤
三加三 三減三 等於化

在~他的家 住過了也是我家 喝茶 味道特別嘛
劇情像沙畫演化 記住了每剎那嗎
有畫過什麼嘛 抹掉了什麼嘛
心裡畫過他 也就有他 沙堆沙 也剩下了沙

山跨山 水淹水 沒有他
他非他 家非家 沒牽掛
夜越夜 冷更冷 沒雪花
心傷心 心偷心 沒牽掛
風吹風 火燒火 沒有疤
三加三 三減三 等於化

啦啦啦 啦啦啦 啦啦啦
啦啦啦 啦啦啦 啦啦啦
啦啦啦 啦啦啦 啦啦啦
心傷心 心偷心 沒牽掛
風吹風 火燒火 沒有疤
三加三 三減三 等於化

3AM聽特別有feel
nicholashin 發表於 2018-11-26 19:43

一邊喝點gin 一邊和韓劇在過電 一邊聽呢首歌

發現份詞真係填得好好 5分

今日首嘗夜晚聽呢首歌 又係另一番滋味
HOTMAN 發表於 2018-11-26 19:15
3AM聽特別有feel

今日首嘗夜晚聽呢首歌 又係另一番滋味

唔怪得汪阿tag咁熟口熟面
原來係抄呢個MV
#GinLee就是IG紅人
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

黃晉誠
3 週前
第一次係m記聽到打了冷陣,好像鬼節歌曲...
nicknicknick 發表於 2018-11-24 08:04

邊個衝邊個就係鬼
多謝Gin Lee幫手衝
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

gin lee d歌通常唱完live之後 CD version會好聽左!!
呢首, 很堅強, 同埋自我感覺良好 都係!!!

好像聽說過今年還會派多首,今年堅勤力!
chw008 發表於 2018-11-18 12:59

原來真係
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

原來我未畀分 畀返1分先 好難聽啊
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

chw008 發表於 2018-11-18 12:59

仲要質素高個下先堅

有突破,MV拍得靚

仲唔係Eric Kwok 同 Alex Fung?
不過Gin Gin要求(同地位)都真係好高,一個無後台靠自己嘅歌手都 ...
sunnyay1231 發表於 2018-11-8 00:12

可能講緊〈信〉

繼續反煎囉 煎煎只會愈來愈紅
帥小寶` 發表於 2018-11-12 01:25

算啦佢地根本為反而反
【This is MC】澳門見

唱出黎又flat 把聲又多氣

咁樣水準都出得街
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

據知,音樂會中有部份歌曲更是夕爺親自挑選。
Gin Lee透露,音樂會中的歌曲可算是「乜都有」、「你估唔 ...
fifty1205 發表於 2018-11-10 11:12

一定有早早既歌

煎煎

繼續反煎囉 煎煎只會愈來愈紅
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

日日都聽一次refresh自己 每次聽都有發現新details

Special Arrangement and A New Try for Gin Lee!! Wonderful!!

有次搭的士 個司機一聽到首歌就話「你老味破地獄咩」
之後即刻轉去rthk
可想而知首歌幾唔受歡迎 ...
kary 發表於 2018-11-8 14:59

原來而家開分身 可以開到咁明顯?

想問有無人有音樂會details?

Gin Lee透露,音樂會中的歌曲可算是「乜都有」、「你估唔 ...
fifty1205 發表於 2018-11-10 11:12

你估唔到既 係咪即係Getaran Jiwa
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

做到林夕新愛將真係福氣
亦係實力既證明
John 發表於 2018-11-10 01:44

Gin Lee透露,音樂會中的歌曲可算是「乜都有」、「你估唔到嘅」。
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

阿堅真係深受大師厚愛,成日俾D有深度嘅詞佢唱。  
現役活躍香港樂壇嘅女歌手,除咗王菀之啱D,冇乜邊個啦 ...
數彩虹 發表於 2018-10-28 12:17

做到林夕新愛將真係福氣
亦係實力既證明

不喜一雞兩味。
Nathan 發表於 2018-11-6 21:14

正常情況我都不喜,但呢首其實可以,當年王菲都係一雞兩味,只要揀啱歌就得。

有次搭的士 個司機一聽到首歌就話「你老味破地獄咩」
之後即刻轉去rthk
可想而知首歌幾唔受歡迎 ...
kary 發表於 2018-11-8 14:59

好噴

支持堅李女金

呢首歌都有人話可以做年度最佳,唔怪得香港樂壇越來越沉。

係有突破,不過未係太唱到個感覺

三加三 三減三 等於化

其實有無人可以解釋呢句歌詞的意思?
點解o甘多數字可以選擇,會用3? 3加3等於6, ...
xteve 發表於 2018-10-20 13:02

《老子.四十二章》
『道』生一,一生二,二生三,三生萬物。萬物負陰而抱陽,沖氣以為和。」

關於三的由來

『説文解字』中記曰:「三:天地人之道也」,三被當作是天地人的數字而成為聖數。還有『後漢書』記曰「三者,數之小終」,『史記』記曰「數始於一,終於十,成於三」。三被當作是非常偉大的數字,並有著能代表所有事物的意思。於是,三筆、三跡、三金(金・銀・銅)、三代(夏朝・殷朝・周朝)、三才(天・地・人)、三體(楷書體・行書體・草書體)等,以三來代表的東西有極多,三被認為包含著許多東西的意思。

唔知有無關

作曲人通常給我一些灑狗血的Ballad,甚至寫一些很難唱的歌,希望我幫他們實現夢想。
John 發表於 2018-11-7 02:27

仲唔係Eric Kwok 同 Alex Fung?
不過Gin Gin要求(同地位)都真係好高,一個無後台靠自己嘅歌手都有環球咁大間公司就住佢黎玩,佢鐘意唱咩就唱咩
拎唔到獎就成間公司一齊杯葛頒獎禮

變化?抑或,化?「我心無一物,遇著小偷不會怕;我家無一物,便沒傢俬可刮花;三加三,三減三,等於化。」她說這幾句歌詞是整首歌的中心思想,很多東西,其實不用太執著。「可能與年齡有關。年輕時,我是一個完美主義者,但經歷愈來愈多,就算我有多希望那件事100分,但人就是人,生命生活就是這樣無常,不能永遠保持同一個狀態,真的沒可能每日都是最佳狀態。與其要求自己永遠100分,不如利用不同的變化、不同的自己,有時心情好,有時心情不好,有時喉嚨痛,有時肚痛,有時憂鬱,不如利用每一個狀態去live in那個時刻。」

唱電子迷幻,很快樂。〈侘寂〉教Gin Lee放低執著,亦讓她暫時放下情歌。「我很少唱一些電子迷幻的曲風,其實我很喜歡聽,也會唱別人這種類型的作品,只不過這些demo很難收到。」就連快歌都欠奉,她一向收到最多的是,Ballad(又名歌謠,抒情輕柔曲風)。「作曲人通常給我一些灑狗血的Ballad,甚至寫一些很難唱的歌,希望我幫他們實現夢想。當我一收到這首歌,就覺得很正很難得,當時還未知道是CY Kong的作品,經已說要reserve這首歌。」

香港電子迷幻,很少。〈侘寂〉MV出街後,有人說很似王菲,也像The Cranberries,你有何感受?「廣東歌來說,做這類型的電子迷幻曲風,真的很少,數得出的只有幾個:王菲、王菀之、林憶蓮。因為很少人唱,所以每每聽到就覺得很像某某,但真的問我的話,作為王菲和The Cranberries的fans,作為一位歌手,我覺得曲風感覺相似,但唱法上其實不似。」

我都係咁諗,如果唔做國語版好嘥。但如果有國語版應該而家出咗先啦,反正首歌已曝光。 ...
Serendipity 發表於 2018-11-3 03:15

不喜一雞兩味。

我估可能做廣東bonus track
分分鐘有國語版
John 發表於 2018-9-22 20:25

我都係咁諗,如果唔做國語版好嘥。但如果有國語版應該而家出咗先啦,反正首歌已曝光。

多謝煎煎教識大家個「侘」字點讀
我代廣東話多謝你
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

好喜歡Gin嘅挑戰 聽得出佢好努力咁去演繹但聽極都覺得vocal未太融入到個編曲 因為太難carry
坦白啲講比Ivana唱效果會更好
anyway 4分~
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

應該同六道有關掛
thomas199028 發表於 2018-10-29 14:09

呢個解釋又OK 喔

三加三 三減三 等於化

應該同六道有關掛

希望會推出純音樂版
個編曲好正 (雖然後段可以再激啲)
冇咗人聲會更有意欲聽 ...
bagfgfcde 發表於 2018-10-21 22:43

個人把聲已經唔係好hold到首歌 如果後段編曲再激d恐怕無人留意gin妹把聲

但如果mute左人聲後段編曲再激昂d就真係正

阿堅真係深受大師厚愛,成日俾D有深度嘅詞佢唱。  
現役活躍香港樂壇嘅女歌手,除咗王菀之啱D,冇乜邊個啦

希望會推出純音樂版
個編曲好正 (雖然後段可以再激啲)
冇咗人聲會更有意欲聽

三加三 三減三 等於化

之前聽過黃偉文話點解會用某個數字,其實係為了填岩音和易發音,如果唔係呢個音可能會用其他數字。
當然林夕係咪有其他意思就好難講

歌係ok
但唱真係唔夠力support
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

Gin Lee's performance is solid, no reason to compare her to Faye Wong. Faye has some good songs but as a singer she is totally overrated.

首歌好王菲,但呢類歌都只係王菲駕馭到

三加三 三減三 等於化

點解o甘多數字可以選擇,會用3? 3加3等於6,如何化?

好鐘意後面三字經嗰part
但前面真係好王菲

阿煎呢晚真係出事
FIGHT for 陳柏宇

三加三 三減三 等於化
每次聽到呢句都好meng