返回列表 發帖

[Jan/2019]A Classic Tour 學友.經典世界巡迴演唱會‧再見篇

演唱會名稱:A Classic Tour 學友.經典世界巡迴演唱會‧再見篇
地點:紅磡香港體育館
日期:2019年 1 月 11, 12, 13, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 27, 28, 29 日
時間:20:15
票價:HK$980 / $680 / $380

優先訂票: 東亞信用卡 2018年10月4-8日
www.aegticketing.com Tel: 28611611

【This is MC】澳門見

jacky太強了!

冇噶,前面12場,包括2016個23場
乐坛风云 發表於 2019-1-31 21:37

我睇果場都有喎

好似場場都有
lemontea1069 發表於 2019-1-31 20:00

冇噶,前面12場,包括2016個23場

最尾錄影三場,係咪有兩個對角個觀眾位做錄影裝置
乐坛风云 發表於 2019-1-31 19:21

好似場場都有

最尾錄影三場,係咪有兩個對角個觀眾位做錄影裝置

學友叫人唔好送花籃改捐錢
籌左110萬幫老人家睇中醫
另一個支付填海

歌神好勁呀

期待下一個tour

歌神真係歌神。準時開場為左準時收工。居然係開場加左半首歌

尾場歌單

Auld Lang Syne (一段)
我與你

非常夏日
今晚要盡情

慢慢
離人
這麼近(那麼遠)
怎麼捨得你

愛、火、花
忘記他

真情流露(喇叭手Stewart吹奏的彩蛋)
她來聽我的演唱會
我真的受傷了

頭髮亂了
和好不如初

寂寞的男人
遙遠的她

野貓之戀
餓狼傳說

如果這都不算愛
我醒著做夢

不經不覺
春風化雨
妳的名字 我的姓氏
愛是永恆
祝福

友情歌(2015-1985)
- 用餘生去愛
- 給朋友
- 心如刀割
- 不老的傳說(今次有唱兩句)
- 離開以後
- 一千個傷心的理由
- 袛想一生跟你走
- 我等到花兒也謝了
- 分手總要在雨天
- 吻別
- 每天愛你多一些
- 李香蘭
- Amour
- 情已逝
如果愛
23:36完場

尾場歌單有冇唔同?
「微笑之中 接受還未有 答案。」

Good show!
教科書級別的演唱會。

今晚最後一場,學友good show

最後三場,錄影

聽日休息一日,仲有last三場

學友晚晚Good show
好想再睇

可唔可以借位放霏
禮拜日(27/1)44段34行 單張
原價$380+$8手續費讓
有意請PM
(暫售) ...
阻住 發表於 2019-1-25 12:28

靓位

聽聞閑日有唔少原價飛。今晚980單丁賣800蚊

佢換衫都幾密,不過真係好快
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

尋晚睇咗,78段最尾個行,真心好睇……2016都有睇,2016個次餓狼傳說度好似冇噴火,今次有噴火,仲有煙花效 ...
lightupmylight 發表於 2019-1-20 15:31

我記得16都有噴火
都有睇尋晚
你的名字佢都有握手喎
唯一可以改善係dancer d 衫可以靚d, 而家有d老套
學友爸爸就100分

幾多段係電線位?

尋晚睇咗,78段最尾個行,真心好睇……2016都有睇,2016個次餓狼傳說度好似冇噴火,今次有噴火,仲有煙花效果比2016多咗,今次黃藍前面冇咗CD兩行,紅綠中間都冇CD兩行……山頂天花吊頂多咗射燈,四面有個區域大概18/19兩行都有人渣緊唔知喺射燈定喺攝影,空出兩行。
2016個次握手歌《她來聽我的演唱會》同埋《你的名字我的姓氏》,今次得《她來聽我的演唱會》一首握手歌
第一段talk有d耐,呢度覺得可以唱多兩首歌咁滯,其他真係唔知點形容,舞台效果簡直就喺每一首歌當一個小型音樂劇來做,每一個畫面都好靚,今次做完咗唔知幾時先有得再睇,或者再有得睇嘅時候未必有今次咁正。
歌神個種對唱歌嘅熱誠同埋舞台嘅表演真係好值得其他歌手黎學習

果次佢全程 ear mon 無聲,難得唱一次我都覺得好可惜
星勤 發表於 2019-1-18 09:43

睇過叱咤都知
啲歌手一冇咗ear mon就好似唔識唱歌咁
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

16睇個次中間國語歌訓著左, 個RUNDOWN 兩首快兩苜慢, 慢個的仲要係K歌, 其實幾悶

學友既Live 聽到定個人定左

有個人太難唱啦,上次郭偉亮作品展都唱到走音
阿mark 發表於 2019-1-18 01:07

果次佢全程 ear mon 無聲,難得唱一次我都覺得好可惜
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

一氣呵成,正,第六場仲係好落力,勁,講完!
風見志郎 發表於 2019-1-17 23:56

喺吖,成個rundown好緊湊,好有概念性,幾乎每隻歌嘅舞台效果好似演繹唔同嘅小型舞台劇一樣   歌神真係好多方面都值得其他歌手好好學習

今晚哼咗《有個人》,呢首歌應該放入歌單的,甘正
乐坛风云 發表於 2019-1-15 21:59

有個人太難唱啦,上次郭偉亮作品展都唱到走音

一氣呵成,正,第六場仲係好落力,勁,講完!
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

今晚睇,黃區680

昨晚演唱會,有一個內地女的一直在發神經, 騷擾到附近的人看演唱會,也影響了友友唱歌, 在唱寂寞的男人時, 被6人左右,抬了出去! 我沒說錯喔! 是用抬的方式 趕她出去的 他被抬出去時 一直在叫 救命啊~~~那區域的人 全部在歡呼 拍掌!  她很搞笑! 一進場的時候看見座位有瑩光棒,她已經在發脾氣, 嫌瑩光棒醜,丟下地下。後來知道免費的,她又去撿回。
然後在友友talking 的時候, (友友說廣東話),她一直在罵,:‘我聽不懂,你要講普通話.......   我用1700買的票 我聽不懂....抗議...我要退票...’. 前後鬧了一個多小時, 當時友友凖備唱寂寞的男人, 也被她騷擾了 然後附近的人港人勸他冷靜 他無法冷靜 一直發神經,工作人員一個一個的來, 然後5個人扛起他, 從山頂抬到21行的位置, 然後不停加入工作人員! 最後估計10人幫她扛出去是抬出去了!而且一邊抬一邊大叫救命! 旁邊的觀眾都在歡呼鼓掌!   當時唱到最後一句 ‘告別煩惱’ ~~~~~那區域的人一齊大合唱這句!

今晚哼咗《有個人》,呢首歌應該放入歌單的,甘正

smile again maria

不老的傳說得兩句如果愛編曲又唔係原版……
stephybest 發表於 2019-1-12 11:13

咁演唱會就肯定冇可能聽原版架啦

可能我音樂啟蒙期係千禧期,所以唔唱呢D真係有D失望,17號去睇,不過有這麼近那麼遠,如果愛,不老的傳 ...
風見志郎 發表於 2019-1-12 10:25

不老的傳說得兩句如果愛編曲又唔係原版……

音樂之旅個次唱咗,個次rundown真心不錯。唔單止學友,其他三大天王都喺千禧年之後嘅歌都好少唱,特 ...
lightupmylight 發表於 2019-1-12 10:16

可能我音樂啟蒙期係千禧期,所以唔唱呢D真係有D失望,17號去睇,不過有這麼近那麼遠,如果愛,不老的傳說都值。

都係冇一生一火花同有病呻吟
風見志郎 發表於 2019-1-12 10:00

音樂之旅個次唱咗,個次rundown真心不錯。唔單止學友,其他三大天王都喺千禧年之後嘅歌都好少唱,特別劉華,明明千禧后仲有好多歌可以唱

都係冇一生一火花同有病呻吟

歌神一如既往嘅準時開show,其他嘅歌手真係要學習下,咩叫守時
lightupmylight 發表於 2019-1-12 09:12

非常佩服一8:15直接開波霸氣到

歌神一如既往嘅準時開show,其他嘅歌手真係要學習下,咩叫守時

第一場歌單
20:15開場
我與你

非常夏日
今晚要盡情

慢慢
離人
這麼近(那麼遠)
怎麼捨得你

愛、火、花
忘記他

月半彎 國語版兩句 + 廣東版半首(喇叭手Stewart吹奏的彩蛋)
她來聽我的演唱會
我真的受傷了

頭髮亂了
和好不如初

寂寞的男人
遙遠的她

野貓之戀
餓狼傳說

如果這都不算愛
我醒著做夢

不經不覺
春風化雨
妳的名字 我的姓氏
Happy Birthday(沙畫得奬者個婆婆今日生日)
愛是永恆
祝福

友情歌(2015-1985)
- 用餘生去愛
- 給朋友
- 心如刀割
- 不老的傳說(今次有唱兩句)
- 離開以後
- 一千個傷心的理由
- 袛想一生跟你走
- 我等到花兒也謝了
- 分手總要在雨天
- 吻別
- 每天愛你多一些
- 李香蘭
- Amour
- 情已逝
如果愛
23:26完場

cut咗 時間有淚  多咗 遙遠的她
乐坛风云 發表於 2019-1-11 22:48

從17年8月澳門tour開始已經係咁
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

有咩唔同
ininin 發表於 2019-1-11 22:16

cut咗 時間有淚 多咗 遙遠的她

暫時同上次歌單差不多
stephybest 發表於 2019-1-11 22:06

有咩唔同

暫時同上次歌單差不多

買到17號睇

黃牛黨真係痴晒線
炒到8萬8

AEG 次次都係咁衰,反而信用卡優先嘅位通常幾好
eg. 剛剛劉華東亞卡訂嘅位全部都係果個價錢嘅頭3行 ...
melodysa 發表於 2018-12-28 20:11

Cityline 公平好多

為讓更多輪椅使用者能有機會欣賞《學友.經典—香港站.再見篇》節目,環球唱片(主辦機構)經與香港體育館商議後,特別安排將現時尚餘的輪椅平台座位,於1月7日至9日(星期一至三)公開發售予輪椅使用者,只設信用卡電話購票,不設網上、流動應用程式或售票處售票,詳情如下。

節目:《富衛保險呈獻學友.經典—香港站.再見篇》
香港體育館
11-13, 15-17, 19-21, 23-25 及 27-29 /1/2019, 晚上8時15分

特別發售門票:
15場共有1 080張位於輪椅平台(即約共540張輪椅座位門票和相同數量的看顧人門票供同時購買),只限輪椅使用者及其看顧人使用的座位門票,每張票價$980。

我自己買380都係36行
royloyloy 發表於 2018-12-28 20:18

380有36行,我680要33行,你話睇380好定680好啊?垃圾AEG