返回列表 發帖

偉業街 - 胡鴻鈞

單選投票, 共有 63 人參與投票
61.90% (39)
4.76% (3)
9.52% (6)
4.76% (3)
19.05% (12)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 28/09/2018

http://www.joox.com/hk/zh_hk/single/RGRKSogEwwuiZV+BiMDFig==

作曲:胡鴻鈞 / 蘇道哲
填詞:范浩賢
編曲:周錫漢 / 黃兆銘
監製:周錫漢

初初理想無限高
當走進大社會 未能換到甜夢
又一次信著會見到彩虹
人浮盪到今天可有站穩初衷
自信心閃過突然落空
捉不到若泡影 讓人忘卻熱情
在耳邊響過一句又一句
編織一串思緒

若我等共鳴人還可有誰
就唱一句 衝得過捱下去很乾脆
仍然唱著彈著匆匆的走去
只要渴望仍然要去追
任我想這闕情銘可寄誰
自勉一句 足跡隨年月爭取不退
還能 唱著 唱著 感激同途人仍然在此處
看著 撐著 遊著

天真說給你幸福
苦等了又數載 得我獨守殘局
又一次 我為情人委曲
難逃給狠心結束

若我等共鳴人還可有誰
就唱一句 衝得過捱下去很乾脆
仍然唱著彈著匆匆的走去
只要渴望仍然要去追
任我想這闕情銘可寄誰
又唱一句應該要全力進取
若有日回望當初同途人仍然在信
給我祝福兩句

合眼時身邊有誰
跟我夢裡
說著聽著流淚

成首歌同偉業街有乜關係

成首歌同偉業街有乜關係
kayzzz 發表於 2018-9-29 09:39

蘇道哲的studio在偉業街,是多年來啟發hubert 創作的地方

感覺佢仲係活喺許廷鏗嘅陰影之下

同山林道可以做個系列嗎?

發現星夢啲歌手就算唔用星夢班底
唱嚟唱去啲題材都係嗰幾款
唔係情歌就講理想講成長
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 22 冠軍歌:容祖兒 - 九秒九

咁有邊間唱片公司嘅歌手,啲歌嘅題材好唔同架?
胡生第一首第一次講下理想咋喎

胡生有份作曲,一定俾5分

呢首真係幾好喎, 曲詞都幾好
佢本身小唱呢種題材
似有拎獎格嘅歌

OT一下
未出呢首之前早兩個星期左右
見到Spotify有首新歌叫"如這麼愛他"
覺得佢唱這類少許pop rock style都幾好聽
後來先知道原來係舊歌

金曲金 好聽

OT一下
未出呢首之前早兩個星期左右
見到Spotify有首新歌叫"如這麼愛他"
覺得佢唱這類少許pop rock style都 ...
masterdragon 發表於 2018-9-29 19:46

如這麼愛她正呀,終於重出生天
星夢買番個版權,可能是為了12月音樂會儲多些歌
希望星夢買埋hubert作曲的prison break比佢自己唱番就更perfect la

如這麼愛她正呀,終於重出生天
星夢買番個版權,可能是為了12月音樂會儲多些歌
希望星夢買埋hubert作曲 ...
nazcaline 發表於 2018-9-29 20:31

係呀,如這麼愛他這首歌,曲風很不胡鴻鈞,但佢都handle得唔錯,唱得好好
現場好似唱過一次吧,好希望佢今年年尾演唱會再唱一次,相信今次會唱得比15年好,Hubert 的氣場同信心比15年大咗好多
同你一樣,一直好想聽下Hubert唱Prison Break
聽過Prison Break同偉業街,就知Hubert作曲也很不錯,可能只係當中不少正嘢俾月先生ban曬

呢首真係幾好喎, 曲詞都幾好
佢本身小唱呢種題材
似有拎獎格嘅歌
721AXA 發表於 2018-9-29 15:54

其實Hubert作曲又唔錯喎。呢類非情歌同題材903應該buy ,但唔派903,無mv又無宣傳,真係好歌無好報。

其實Hubert作曲又唔錯喎。呢類非情歌同題材903應該buy ,但唔派903,無mv又無宣傳,真係好歌無好報。 ...
Ching2015 發表於 2018-9-30 18:58

都無辦法,佢schedule 太tight , 拍緊劇趕11月尾出街,無時間拍mv
其實呢首我覺得仲正過偷聽情歌,今年叫有3首自主歌啦
响拍劇佔咗佢1/4年時間嚟講,出到3首自主歌,都算有交代啦
不過我貪心,最好11月整多首演唱會主題曲啦

其實Hubert作曲又唔錯喎。呢類非情歌同題材903應該buy ,但唔派903,無mv又無宣傳,真係好歌無好報。 ...
Ching2015 發表於 2018-9-30 18:58

叱咤樂壇唔係有首播咩?

叱咤樂壇唔係有首播咩?
星夢情真 發表於 2018-10-1 02:41

謝謝更正。不過就算派903都未必會熱播啦,首播唔代表上到903榜。

謝謝更正。不過就算派903都未必會熱播啦,首播唔代表上到903榜。
Ching2015 發表於 2018-10-1 09:19

星夢歌手大部分唔會熱播是常識吧

比起佢之前的歌低音D,把聲好聽D,冇咁刺耳。

今次真心幾好!大歌feel十大格。
已經係咁repeat
都幾洗腦,希望LI首hit到,為今年再添加多一首hit歌。

山林道後又多一條街

太平公主

星夢歌手大部分唔會熱播是常識吧
timc524 發表於 2018-10-1 10:59 PM

佢之前果D劇歌真係播都廢事,
今次LI首真心值十大。
況且今年樂壇咁悶,冇乜歌好聽。

太平公主

曲作得唔錯wor,整體加埋幾好聽。

叱咤十大就夸张啦,起码上到榜2星期都差唔多lor

算啦,依家媒体咁发达,红唔红都唔系靠奖项做标准……

每个艺人都有自己命运,如果佢一直可以做D高质音乐,一直有曝光,直到开到红馆,咁都算对自己一个交代。

年代唔同,希望佢可以继续努力!
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

叱咤十大就夸张啦,起码上到榜2星期都差唔多lor

算啦,依家媒体咁发达,红唔红都唔系靠奖项做标准……

每 ...
kenny211 發表於 2018-10-2 11:18

我覺得903仍舊會ban到佢實一實,唔會比機會佢有歌可角逐最歌
不過佢都應預左

903唔會俾首歌上到榜,唔會俾首歌有機入到最歌5強,亦唔會俾胡生再有機入到最男5強
胡生而家係TVB男一小生,一句講晒,理得你首歌高唔高質,ban硬
參考林峰就知,唔會俾機會一個tvb力捧小生拎到903獎的,胡生應該知遊戲規則既

903唔會俾首歌上到榜,唔會俾首歌有機入到最歌5強,亦唔會俾胡生再有機入到最男5強
胡生而家係TVB男一小生 ...
神女有心 發表於 2018-10-2 18:43

但胡生今年有得候選wor
[已結束] Jayant Replay Awards 2023

始终想佢拿一次叱咤奖,咩奖都可以

2次啦,希望903给力D,播够8次-9次,榜尾都得

星梦除了ph,今年都无人上过903?

但胡生今年有得候選wor
JayantL 發表於 2018-10-4 22:37

偉業街上咗專業推介咩?無上過無得選喎

偉業街上咗專業推介咩?無上過無得選喎
神女有心 發表於 2018-10-5 18:22

2018第一個禮拜朋友身份重新入榜
所以佢今年已經有入場券同埋有得候選最男最歌(雖然係上年嘅歌)

2018第一個禮拜朋友身份重新入榜
所以佢今年已經有入場券同埋有得候選最男最歌(雖然係上年嘅歌) ...
JayantL 發表於 2018-10-5 18:57

原來係咁⋯⋯又朋友身分

又用朋友身份,攪到人覺得hubert好似冇派過其他歌咁
其實佢的其他非劇歌很高質

又用朋友身份,攪到人覺得hubert好似冇派過其他歌咁
其實佢的其他非劇歌很高質 ...
nazcaline 發表於 2018-10-5 23:01

胡生由上年開始,出咗5首非劇歌,當中有2首佢作曲
佢啲非劇歌都很高質,而且佢唱功唔錯,尤其是偉業街,越聽越有感覺
903係唔俾首歌上榜都無辦法,903 ban星夢係常識
不過胡生有大台捧嘅,林峰有接班人啦

原先覺得首歌悶,不過MV有加分

評分人數

原先覺得首歌悶,不過MV有加分
KITSTON 發表於 2018-10-13 22:10

後期tune黑勁核突囉...想點
同埋想一shot就搵個好少少多野睇既景啦
故事又唔知想點 好冇新意又唔感動
基本上同首歌一樣 聽完就算

都係咁講
偉業街去左邊啟德扮唔到觀塘噶
47. Bring Him Home
week23
1 . 陳卓賢@Mirror        ThankYouPostman

呢首真係好聽,佢出道以黎最鍾意既一首

其實成首歌好多位都好似山林道
FIGHT for 陳柏宇

捉不到約炮影
SSN Chart (31 May)  冠軍: Thank You Postman - 陳卓賢  |  亞軍: 瘋子 - The Hertz

希望有三台十大

愈聽愈鐘意
Top 3 among all of his songs
利申:唔係鏡粉

睇咗個MV為首歌加咗唔少分
會係自己今年心目中的10大歌曲

Great!!