返回列表 發帖

【奇文共賞】林奕匡紅,唔需要理由!

香港樂壇出左粒新星:林奕匡。

記得第一首比人唱到街知巷聞嘅歌係:高山低谷。「站在樹林內就如沒氧氣,在夕陽下寂寥吧沒權利見你...」、「幾多人位於山之巔俯瞰我的疲倦」、「只適宜滯於山之谷整理我的凌亂」mv當中,佢企喺山林前面,唱住和美嘅歌聲。自然與人文故事出奇地夾,融和喺一齊,互相映襯,有種舒服嘅和諧叫林奕匡。

另一首令我震驚嘅歌叫《草原》。「成為我的草原,成為我的小天使,無暇兜兜轉轉,我唯求天空清朗點...」成為我的草原即係點?我從來無聽過啲咁深奧嘅比喻,啲人只會話似花咁香艷。我帶住疑問去loop呢首歌。「成為我的草原......」我慢慢明白,男人最後需要嘅唔係稍縱即逝嘅花卉,男人要嘅係任佢馳騁嘅草原:廣闊、無垠,包容。只有草原係最舒服,只有草原能夠容納我的狂或野。只有草原。

最近新一首叫《生之頌》,頭兩句已經係一個和諧嘅自然世界:「剛孵出的鸚鵡,剛生出的一串禾草」

佢嘅一切,都好年輕,就如初生之犢單純,未被世界污染。記得好耐之前,我聽佢第一首歌叫Goodman,當時嘅佢唱得輕佻,一首男人自詡goodman、向女人hardsell嘅歌。”I’m your goodman信譽好你話到我照做,人地去食煙飲酒我沒有羨慕” 呢首歌太油膩,完全埋沒左佢。在此,恭喜林奕匡終於搵到自己嘅路,繼續去啦,繼續走你嘅清新路線,繼續保持你嘅純潔。

林奕匡嘅歌,好多都唔需要理由,淨係聽住佢嘅歌,都覺得自己擁抱緊大自然。天真單純,又唔需要理由,點解堅信「安徒生」?點解相信要「忠貞做人」就會「得到蒼天的護蔭」?點解佢知「一雙手只要握成拳頭能捱下去」?呢一切,唔需要理由。

我地樂壇正正缺乏一個林奕匡。佢紅起來,因為佢嘅出品都係世界級。尤其是《草原》入面合唱團嘅高亢嗓音,完美同林奕匡結合,將首歌昇華到另一個層次。林奕匡單純自然,正正係我地社會一直缺乏嘅野。佢紅,我諗唔需要理由。

「快成為我的風花雪,陪同我飛,離繁囂都市百丈遠,駕霧騰雲沒一點污染。」

Source: 香港獨立媒體
=========
紅星林奕匡好純真 好值得大家支持
希望林奕匡新碟銷量好好

P.S. 超喜歡《生之頌》這首歌,由林奕匡同兩位瑞典音樂人創作的新歌。當中的歌詞寫出了世界上每個生命都是一個奇蹟。謝謝整個那麼好的創作團體,製作出如此高質的好歌。

「第一首比人唱到街知巷聞嘅歌」唔係雨落大地?
903有亞軍
仲勁過信、天地一沙鷗、型人道、祖國兒女
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

極度懷疑篇文係樓豬寫既
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

得罪講句, 佢人氣有跌無升
【This is MC】澳門見

林奕匡:不需要理由
週日 2018-10-07 煙士打淫
https://www.inmediahk.net/node/1059868
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

「第一首比人唱到街知巷聞嘅歌」唔係雨落大地?
903有亞軍
仲勁過信、天地一沙鷗、型人道、祖國兒女 ...
John 發表於 2018-10-9 12:55

其實係唔係已經出唔返呢一類歌
雨落大地,傷仲永,三十歲前要完成的事嗰期我好Buy
高山跑出長期唱暖男歌聽到我反胃
之後最多出咗停止繁殖但佢又handle唔到
生之頌係叫做比之前好咗少少
但已經對呢條友無咩耐性聽佢新歌

近年flop 得最快
男 林奕匡
女 薛凱琪

快d同偶像整翻手合唱歌就有得上位

WFc

其實係唔係已經出唔返呢一類歌
雨落大地,傷仲永,三十歲前要完成的事嗰期我好Buy
高山跑出長期唱暖男歌聽 ...
Frankiekiekie 發表於 2018-10-9 14:13

完全表達出我嘅想法。奇情夜,寫詩.....出道頭10首歌後已經見底,真心失望

一路睇一路打冷震 難以平復
利申:唔係鏡粉

一向有聽開佢的歌,演唱會有買飛睇架。不過我提議佢如果自己無咩靈感,不如唱下別人作的歌啦,或者有新火花。

極度懷疑篇文係樓豬寫既
帥小寶` 發表於 2018-10-9 13:14
我唔會用「油膩」去形容《Goodman》!

邊忽紅?男版菲傭

一首高山低谷我先至識得邊個係林生.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

如果唔係sony 強撐住
應該已消失
【This is MC】澳門見

開始覺得樓主係反框
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

近年flop 得最快
男 林奕匡
女 薛凱琪
放空 發表於 2018-10-9 14:29

美長叫做開過兩次紅館
有幾年都叫拎全女金幾個月