返回列表 發帖
... 1014_00862_001.html

樂壇天后容祖兒相隔六年推出全新國語專輯《答案之書》,談及第二首主打《長大》 ...
721AXA 發表於 2018-10-14 16:36

呢個theme 佢好似依經loop 左好多年 ...

呢個theme 佢好似依經loop 左好多年 ...
victor1991415 發表於 2018-10-14 19:15

其實祖兒知唔知班台灣/大陸人對佢既明星路同「威水史」根本冇興趣

Runaway Baby同亞亞亞都幾好聽

亞亞亞 根本就系要上春晚唱o架~
阿田 發表於 2018-10-14 13:33

叫中國做第二???

博客來有得預購之後, 呢兩日CD即時榜keep到係28-30咁上下名次
阻住 發表於 2018-10-14 11:29

升咗去到20位啦,希望楊生出多啲銀彈認購

睇完係車度同肥佬跳亞亞亞,覺得首歌好聽咗
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

聽左啲長大
有少少少少五月天勵志歌感覺
夠哂pop

反祖會員表示全日狂聽亞亞亞

長大 太感動了吧

升咗去到20位啦,希望楊生出多啲銀彈認購
Serendipity 發表於 2018-10-14 22:23

陰公,得20位,係台灣唔知道算唔算得上3線歌手

聽咗長大
普通到爆

https://stars.udn.com/star/story/10092/3421947

靠著不畏酸民的傻勁 她成影視歌三棲天后

容祖兒入行19年,已成影視歌三棲的天后,新專輯收錄特別觸動她的心弦之作「長大」,她說近來領悟到成長是因人而異,沒有對錯,長大會失去也會獲得的道理,不再那麼執著,嘗試突破舒適圈,例如獨自旅行、撰寫專欄及挑戰滑水。

她隔了6年發行國語專輯「答案之書」,特別來台錄音、拍MV,錄製「長大」時,一句歌詞「發了誓不容許平淡,才將小小的自我無限地放大」讓她情緒失控、泣不成聲,想起早年不畏批評的自己,她說:「那時就是傻,但如果沒有那股傻勁,怎會有現在的自己呢?」當一行人前往樂器行取景,她順手拿起吉他自彈自唱,純熟技巧贏得同事好評,正式開拍後,只見她忙進忙出、搬東搬西,演活初出茅廬的小女孩角色。

特別的是導演加入奇幻劇情,她扮演的天后和一名女孩靈魂對換,象徵她回到當初,更加明瞭珍惜擁有的心情,事後容祖兒感性說:「失去的是青春,但換來的是人生的智慧,學會接受自己的缺點,因為這才真正了解、面對自己,希望每個人都能更愛自己。」MV於19日上線。

係咪博台灣樂迷唔熟美祖所以吹影視歌三棲

容祖兒入行19年,已成影視歌三棲的天后,新專輯收錄特別觸動她 ...
阻住 發表於 2018-10-15 14:15

影視歌三棲的天后
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

早早演技巔峰之作係咪《美麗在望》,我覺得好本色出演。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

不是因為長了頭髮
也不是因為學會適應了掙扎
也許開始學會認識你我他
我曾以為 那就是 長大

還記得那無懼的盛夏
還記得嗎 年輕的話
那一趟未知的列車 悄然它已出發
丟下 行李 去吧

長大了嗎 世界不完美吧
擁擠的城市裡 尋找自己的偉大
長大了嗎 是不是太複雜
累了時候 問自己你好嗎

發了誓不容許平淡
才將小小的自我無限地放大
夢想與現實 沒有毫釐偏差
我曾以為 那就是 長大

長大了嗎 世界不完美吧
擁擠的城市裡 尋找自己的偉大
長大了嗎 有沒有更複雜
累了時候 問自己你好嗎

不再嘲笑 曾孩子氣的我
曾偏執抹掉犯下的錯
緊緊抓住一切 就是擁有嗎

長大了嗎 時間為誰停下
難道秋冬春夏 在乎渺小或偉大
不再害怕 把好的壞的都寫下
才是 長大

我想 我在 長大

聽完,其實個編曲可以好似《在時間面前》咁激昂D,前面有D悶,後面先有大合唱feel。

“才將小小的自我無限地放大”,終於將“小小”發音正確,美早終於“長大”。

btw,DJ把聲好好J

容祖兒入行19年,已成影視歌三棲的天后,新專輯收錄特別觸動她 ...

篇文瓊姐寫架?

轉plug長大之後, 博客來即時榜上到第5

影視歌三棲的天后
JasOh103 發表於 2018-10-15 14:32

阻住 發表於 2018-10-16 11:31

上到第4, 不過跌番第5

反祖會員表示全日狂聽亞亞亞
gooloo 發表於 2018-10-15 11:47

有冇跟住一齊跳?

咁美嬋美Mi係咩?

博客來係台灣好多人用?

影視歌三棲的天后
JasOh103 發表於 2018-10-15 14:32

原來祖祖係影后 我而家先知

長大
作曲 : 林家謙/鍾舒漫/徐浩
填詞 : 朱琳
編曲 : 馮翰銘
制作人 : 馮翰銘/黃馨

長大
制作人 : 馮翰銘/黃馨 ...
721AXA 發表於 2018-10-16 14:43

竟然有鍾舒漫 打左個突
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

頭兩plug仲衰過moment
舞來舞去 不日內開始錄音。

阻住 發表於 2018-10-16 11:31

第5 je
不過呢種洗腦小品, 主題易有共鳴, 容易引起注意
台灣大陸都會buy, 揮著翅膀的女孩+小小type
紅唔紅到睇彩數個mv煽情啲狗血啲都有啲機會紅, 純粹係天后自傳就...

上到第4, 不過跌番第5
SPNicole 發表於 2018-10-16 12:19

已經4變5,5變14了

原來祖祖係影后 我而家先知
放空 發表於 2018-10-16 14:09

早早憑diva拎到澳門電影節影后,同人瑞平起平坐

回復 84# cathay1996

你真係厚面皮到呢

Btw 美祖會唔會派國語歌黎香港?

cathay1996 發表於 2018-10-16 20:01

提名咋 = =
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

已經4變5,5變14了
Serendipity 發表於 2018-10-16 18:37

已經19,會唔會係有兩個祖粉買咗就升到上第5跟住又打回原形
btw亞亞亞同長大真係令到我對早早全碟更加有信心,肯定十首歌都唔方好聽

她堅強地去證明自己:「嗰時真係憑一個字,傻!但如果冇嗰份傻勁,又點會有依家嘅自己呢?以前執着嘅事,依家都可以漸漸放下。」
721AXA 發表於 2018-10-14 16:36

很堅強,只因一起堅持這份傻勁
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

長大
制作人 : 馮翰銘/黃馨 ...
721AXA 發表於 2018-10-16 14:43

黃馨 2003女新人銅奬,馮生老婆

長大又娘又舊,好似聽緊Sally90年代既國語歌,咁既國語歌就想打入內地市場
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

黃馨 2003女新人銅奬,馮生老婆
阿mark 發表於 2018-10-17 19:12

馮生兩公婆喺唔喺專登整蠱早早噶 第二PLUG仲揀香港班底,無眼睇

馮生兩公婆喺唔喺專登整蠱早早噶 第二PLUG仲揀香港班底,無眼睇 ...
sunshine 發表於 2018-10-17 19:48

Eason上年隻碟全香港班底作曲+監製添
但人哋贏盡口碑
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 11 冠軍歌:粉紅A - 不能同意更多

Omg,,, 完全不吸引,亞亞亞,如果轉反廣東歌會好d⋯⋯
相比之下,對上一張moment 好好多

cathay1996 發表於 2018-10-16 20:01

咪 7 LA,佢係有入圍但係冇拎到。

Omg,,, 完全不吸引,亞亞亞,如果轉反廣東歌會好d⋯⋯
相比之下,對上一張moment 好好多 ...
ellybest 發表於 2018-10-18 00:07

講起moment,我記得當時睇一個節目講呢張專輯雖然好多人合作 好突顯萬年女金既唔同範疇 但唔夠統一性係moment最大問題
反而今次佢話都係用台灣做主導同執行 我覺得佢係記得佢做國語碟既問題 用晒alex做主軸 務求做好統一性
只不過頭兩plug都真係聽到一頭霧水 好容祖兒既問題 雷聲大雨點小

講起moment,我記得當時睇一個節目講呢張專輯雖然好多人合作 好突顯萬年女金既唔同範疇 但唔夠統一性 ...
rfv123 發表於 2018-10-18 14:58

其實今次呢兩首有幾一頭霧水?
yayaya - 快版歌, 打響頭炮, 係個mv衰啲
長大 - 想食糊嗰種小品+D狗血歌
而且兩首詞都係正面有啲意思, 感覺統一, 比起moment好咗好多, 個"主題"已經好出

對於容祖兒呢種歌手, 根本唔應該曲風統一, =Jolin/elva嗰一種

其實今次呢兩首有幾一頭霧水?
yayaya - 快版歌, 打響頭炮, 係個mv衰啲
長大 - 想食糊嗰種小品+ ...
721AXA 發表於 2018-10-18 15:11

一頭霧水既位係佢呢隻碟既定位 佢話呢隻碟好台灣fu 好多野都以台灣做主導 希望做到一張似同自己對話既專輯
亞亞亞 同 長大 令到我暫時覺得 歌詞>曲風 而且佢以書黎做專輯名 就更加應該用台灣填詞人去造就更美既文字既寫呢本書
暫時亞亞亞同長大 係有正面信息 但處於好表面既層面
純粹個人感覺

一頭霧水既位係佢呢隻碟既定位 佢話呢隻碟好台灣fu 好多野都以台灣做主導 希望做到一張似同自己對話既專 ...
rfv123 發表於 2018-10-18 15:57

咁其實隻碟未出嘅 仲有成八隻未聽
同埋台灣好多歌詞都係走空洞+表面+堆砌, sell感覺比較多
亞亞亞歌詞喺主流台灣市場, 算係有意思
長大好表面我好同意, 不過好台灣"文青"style

同埋台灣好多歌詞都係走空洞+表面+堆砌, sell感覺比較多
亞亞 ...
721AXA 發表於 2018-10-18 16:06

想問亞亞亞 喺台灣主流市場有咩意思?
我淨係覺得肥佬Y 啲歌詞又係好表面
同天才兒童1985 差唔多

想問亞亞亞 喺台灣主流市場有咩意思?
我淨係覺得肥佬Y 啲歌詞又係好表面
同天才兒童1985 差唔多 ...
放空 發表於 2018-10-18 16:14

i mean亞亞亞詞喺台灣主流市場已經算係比較有意思嘅詞
"雖敗猶榮"theme唔係有意思? 係表面但都有意思

一頭霧水既位係佢呢隻碟既定位 佢話呢隻碟好台灣fu 好多野都以台灣做主導 希望做到一張似同自己對話既專 ...
rfv123 發表於 2018-10-18 15:57

想做同自己對話既專輯..
亞亞亞..容祖兒係同自己講雖敗猶榮? 佢大半個演唱生涯都無輸過囉

真係唔明佢想表達咩.

亞亞 ...
721AXA 發表於 2018-10-18 16:06

所以我講係暫時 而且要慶幸既係華語樂壇玩法唔似香港
你調轉番諗 如果其餘8隻係好過頭兩plug 咁plug亞亞亞同長大用途係邊度?用兩年制作 有令我想聽下今次容祖兒想做d咩 但兩plug都無令期待值增加 呢個已經係一個問題

所以我講係暫時 而且要慶幸既係華語樂壇玩法唔似香港
你調轉番諗 如果其餘8隻係好過頭兩plug 咁plug ...
rfv123 發表於 2018-10-18 17:17

個人品味我控制唔到, 得閒嘅咪聽下成隻碟

其實我覺得頭兩plug都唔差,但唔係wow果種。