返回列表 發帖
容光=剛好>孤獨喧嘩>>>>>綁夢>答案之書>優秀>>>>>>>>>>>>>>>>>長大>單人遊=幸福不急>亞亞亞

我反而幾鐘意剛好
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

同意編曲真係亮點 做得幾精緻

不過其實 J-POP 入面幾首都編得幾好
黃昏點唱機 我好得閒 GGH ...
bagfgfcde 發表於 2018-10-20 00:26

除左編曲d 歌詞都寫得幾好  為佢度身訂造咁
(雖然其他人會無咩共鳴 所以plug長大都合理ge)
漫天子彈 朦起雙眼 都會為你分擔

除左編曲d 歌詞都寫得幾好  為佢度身訂造咁
(雖然其他人會無咩共鳴 所以plug長大都合理ge) ...
tobby 發表於 2018-10-20 12:54

今次全部歌詞都係概念統一, 仲寫得幾好, 真係好難得
孤單喧嘩份詞最impressive
不過係personal啲, 街客未必有feel

大家可以買下碟 包裝同本booklet都幾有心思

聽多次隻碟,真心唔錯!
希望《容光》、《孤獨喧嘩》、《答案之書》同《優秀》之後都會plug !

今次全部歌詞都係概念統一, 仲寫得幾好, 真係好難得
孤單喧嘩份詞最impressive
不過係personal啲, 街客未 ...
721AXA 發表於 2018-10-20 13:19

是港版嗎?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

是港版嗎?
l00540 發表於 2018-10-20 15:39

港版, 但我覺得港版同台灣版唔會有咩分別

同意編曲真係亮點 做得幾精緻

不過其實 J-POP 入面幾首都編得幾好
黃昏點唱機 我好得閒 GGH ...
bagfgfcde 發表於 2018-10-20 00:26

因為過往容式情歌 慢歌 都係好鑵頭式
今次反而抒情歌既編 係編得好好 唔會編到好full 令到好嘈好K 淡淡然 我覺得幾好
所以利申 我真心唔中意長大 係香港既歌迷 聽呢個容祖兒真係聽得太多

高質到痴線 驚訝係竟然岀現係佢既國語碟 連廣東碟都無咁有深度 完整

全碟最唔中意就係亞亞亞同長大
偏偏派呢兩首

其實仲未聽,但作為唔專業樂迷嘅我覺得長大已經唔錯
然後見到大家將長大排到咁後令到我對呢張碟都幾有期望

港版, 但我覺得港版同台灣版唔會有咩分別
721AXA 發表於 2018-10-20 16:22

考慮緊買哪一版
找天去信和一趟
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

考慮緊買哪一版
找天去信和一趟
l00540 發表於 2018-10-20 21:25

有jf話美祖好似係ig live講台灣版精緻啲好似

咩啊 兩版買哂唔得咩?
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

作為祖粉
我覺得呢隻碟好有誠意
一直都知國語唱片都唔係佢強項
大家都成日笑佢係唱歌機器
但其實由第一plug亞亞亞開始已經聽得出vocal比之前用心左好多
呢家十隻歌都可以聽, 聽得出多左好多detail
當然我唔係話呢隻碟係好高質
要挑剔既位都仲會有
但至少我感受到果份台味同誠意

好鍾意孤單喧嘩

容光份詞感動到痴線
容小姐今次演繹得好好!

暫時最鍾意 優秀
之後係 孤單喧嘩 同 容光
答案之書 同 剛好 都唔錯
其餘嗰啲聽多幾次再排
整體嚟講隻碟質素好過我預期
感受到美祖嘅誠意同用心
不過隻碟嘅 Concept 感覺用喺廣東碟會適合過用喺國語碟
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

loop咗一日, 發現"剛好"好洗腦, 唔知點解成日哼

俾某啲 jf 同《優秀》fake 咗,有啲失望
《小日子》仲係佢最高質嘅一隻碟
《優秀》真係高質,可以做幾年前嘅歐美歌手嘅主打
《亞亞亞》都 ok,不過俾《優秀》比下去
跟住啲歌唔係唔好,但全部都似曾相識,冇乜新意
有幾首好似你會喺 msl 聽到嘅歌,但 msl 啲歌係嚟自十幾廿年前嘅碟
李榮浩個首超李榮浩,我聽到係諗「如果畀李榮浩唱就好啦」
《答案之書》好似《小小》、《摩登時代》,又係十年前嘅風格
反而《長大》其實 ok,雖然老土咗啲,但畀人感覺真誠
《剛好》好明顯後期加上去,根本用《長大》收尾已經 ok

成件事有啲似 a-lin 舊年隻碟,啲歌唔係唔好,但除咗《優秀》之外都畀唔到原因我聽多一次
佢嘅 vocal 自 jyxhl 起基本上係無可挑剔,雖然有層語言嘅隔膜,隻碟依然唱得好,但「好」對容祖兒嚟講只係最基本嘅要求,佢做唔到徐佳瑩嘅情感表達
Alex 都唔係畀好大驚喜我,所以總括而言係失望

《優秀》真係高質,可以做幾年前 ...
just11256 發表於 2018-10-21 08:10

《優秀》個種高質唔係一般高質,intro 一起個種氣勢係好勁。
去到後半部有d 位真係好有歐美歌手影子 e.g Lady Gaga
陶山個編曲真係好正,當年佢幫A Lin 做《幸福了然後呢》依經好得。

just11256 發表於 2018-10-21 08:10

你話似msl十幾年前個啲歌,呢part唔係好明
我估你講緊孤單喧嘩? 其中有兩句歌詞的確似描述緊msl唱貪嗔痴既飛花畫面咁
同埋首歌都係寫佢台上台下既感覺, 你諗起佢既演出係正常
但同msl入面啲歌有咩關係 lol

《優秀》個種高質唔係一般高質,intro 一起個種氣勢係好勁。
去到後半部有d 位真係好有歐美歌手影子 e.g ...
victor1991415 發表於 2018-10-21 11:56

陶山個編曲大氣diva得黎,我仲聽到少少中國風

victor1991415 發表於 2018-10-21 11:56

intro 似《光明會》、bruno mars young girls
en-en-en-joy love 嗰種重複幾年前喺美國好興
chorus 旋律好似 usher 嗰首 dj falling in love
成首歌好似 carly rae jepsen

你話似msl十幾年前個啲歌,呢part唔係好明
我估你講緊孤單喧嘩? 其中有兩句歌詞的確似描述緊msl唱貪嗔痴 ...
721AXA 發表於 2018-10-21 12:49

我主要講緊《綁夢》,無論曲風唱腔都好似 msl 第一 part 個啲歌
《孤單喧嘩》《容光》都似佢不嬲做開嘅曲風
我話似十年前係話佢一成不變/冇新意

intro 似《光明會》、bruno mars young girls
en-en-en-joy love 嗰種重複幾年前喺美國好興
chorus 旋律 ...
just11256 發表於 2018-10-21 13:12

做pop歌手就係咁, 就算類似曲風, 都可以更進步同精緻
今次最唔同就係比以前更有血有肉, 唔只一味迎合市場K歌
反而夾硬玩新意轉曲風亦未必係好事

chorus 旋律 ...
just11256 發表於 2018-10-21 13:12

都唔明點解佢仲要唱咁多抒情芭樂歌 好似停留係十五年前既香港樂壇咁
其實佢好適合唱 EMOTION/1989 堆 upbeat 既 dance-pop/electropop

繼續吹
唔好insult Lady GaGa please
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

聽咗一半,完全係倒模別人的歌的曲式,都幾悶,真係唔係佢歌迷完全無共鳴
P.S. 近幾年來,佢最出色的一張專輯都係小日子,歌都係
任我行 失憶蝴蝶

都唔明點解佢仲要唱咁多抒情芭樂歌 好似停留係十五年前既香港樂壇咁
其實佢好適合唱 EMOTION/1989 堆 up ...
bagfgfcde 發表於 2018-10-21 13:26

有乜好唔明, 因為大眾buy囉 唔係點做到20年
不過我同意佢係應該做多啲快歌, 容小姐本人/alexfung成日都覺得佢太多快歌, 唔需要再咁diva, 好無奈

做pop歌手就係咁, 就算類似曲風, 都可以更進步同精緻
今次最唔同就係比以前更有血有肉, 唔只一味迎合市場 ...
721AXA 發表於 2018-10-21 13:25

我唔係想佢為試而試
但我聽唔出佢中間嗰幾首慢歌有咩咁「進步」同「精緻」
反而《長大》我覺得係一首成功嘅慢歌因為我聽得出呢兩樣嘢

我唔係想佢為試而試
但我聽唔出佢中間嗰幾首慢歌有咩咁「進步」同「精緻」
反而《長大》我覺得係一首成功 ...
just11256 發表於 2018-10-21 14:14

孤單喧嘩好impress到我, 本身旋律好聽, 不過最精緻係阿龔編曲同歌詞, 成件事好完整
容光我暫時感覺不大, 必備情歌
長大大眾化啲, 偏即食保守, 感情搭救

呢隻碟係佢音樂性+主題+感情 發揮得最好同比較完整嘅一次

其實我睇法同你有d似
Track 4-10 真係無乜記憶點
全部都慢熱ballet+少少sidecut格輕快歌
俾我個感覺係刻意模仿前兩屆金曲獎最佳女歌手 徐佳瑩 艾怡良嘅方向去做碟
但佢又無人地咁有唱腔特色/story teller feel 結果出黎係一堆過耳即忘嘅慢熱歌
Ballet唔係問題 好似心之科學咁起碼聽完會入腦
但呢隻d ballet真係唔多掂
個人意見,不喜勿插
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

優秀》〉All

有乜好唔明, 因為大眾buy囉 唔係點做到20年
不過我同意佢係應該做多啲快歌, 容小姐本人/alexfun ...
721AXA 發表於 2018-10-21 13:40

其實 upbeat 野宣傳得勁首歌做得好大眾都會buy
因為都係 pop 好易上口
所以先寧願佢做呢啲有活力既歌好過唱抒情慢歌 (仲要質素差)

個intro似天朝宮廷片頭曲,黎料啦
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實佢好適合唱 EMOTION/1989 堆 up ...
bagfgfcde 發表於 2018-10-21 13:26

咁其實我覺得JPOP已經做咗
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

咁其實我覺得JPOP已經做咗
風見志郎 發表於 2018-10-21 22:20

呢隻 not bad ge 不過仲塞咗玩家 + 兩隻唔高質慢歌
有啲可惜

係高雄買咗台版,台幣428送穿窿海報

五大門口好大個美祖唔好話美蛋無宣傳啦

版權所有,翻印必究段字好明顯港台版唔同
至於布料質地真係唔知(尋日係CD Warehouse係咁兒望過下港版無詳細睇)

版權所有, ...
阻住 發表於 2018-10-21 23:58

哇,我係淘寶買左兩張港兩張台,港版賣家就有穿窿海報送,台版就唔知,好希望都會有

版權所有, ...
阻住 發表於 2018-10-21 11:58 PM

算英皇有做嘢啦
其實上面有地址可以分咩版囉咁明顯
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

SKY MUSIC天空銷量榜

市場指標真實數量

絕對公正逢星期一更新公佈

銷售日期[15-10-2018至21-10-2018]
http://t.cn/RLlhks3

1)  容祖兒 – 答案之書

2)  Gin Lee 李幸倪.First Of All Live 2018 演唱會2BD+3CD

3)  RUBBER BAND -《Hours》全新大碟

4)  BOYZ 大男孩 (新曲+精選)

5)  my little airport 第九張專輯《你說之後會找我》

6)  Hinsideout 張敬軒演唱會2018  4DVD + 3CDLIVE演唱會版 + KARAOKE 卡拉OK 版

7)  蔡一傑 – One

8)  環球高歌陳百強 The World Sings Danny Chan

9)  星夢娛樂2018 #鄭俊弘 全新專輯 – 星光

10) 吳業坤 “坤哥” 2018 年概念雙封面 EP “Keep Going
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

阿SA 最鍾意 優秀同剛好
反而容祖兒 最鍾意 亞亞亞....

版權所有, ...
阻住 發表於 2018-10-21 23:58

台版是布質地? thanks

癡線優秀咁高質都唔派!全碟最中意優秀同容光

優秀>答案之書>長大>單人遊>孤單喧嘩>亞亞亞>容光>剛好>幸福不急>綁夢

CD Warehouse銷量榜
銷售日期[14-10-2018至20-10-2018]
十大中文唱片

1 容祖兒 【答案之書】
2 MY LITTLE AIRPORT 【你說之後會找我】
3 BOY'Z 【大男孩】
4 RUBBERBAND 【HOURS】
5 陳潔儀 【A TIME FOR EVERYTHING】
6 蔡一傑 【ONE】
7 姚瓔格 【粵】
8 鄭秀文 【BELIEVE IN MI】
9 VA 【環球高歌陳百強】
10 鄭俊弘 【星光】

十大中文唱片

2 MY LITTLE  ...
Qmen 發表於 2018-10-23 18:36

一日周冠?

一日周冠?
TT进化论 發表於 2018-10-24 01:44 AM

太后好犀利
美煎演唱會碟系sky music一日先亞

太后好犀利
美煎演唱會碟系sky music一日先亞
Qmen 發表於 2018-10-24 02:33

唔知今次台灣成績點?好緊張~

早早is so叻叻,每日都狂loop單人遊。

十大中文唱片

2 MY LITTLE  ...
Qmen 發表於 2018-10-23 18:36

我有份買 喜歡祖兒
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak