返回列表 發帖
我覺得只有《優秀》叫做唔錯,其它個D ballad雖然JY演繹唔錯
但係曲風好悶 一貫台式情歌 不過overall都算係有進步

台版信和賣$138
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

我覺得只有《優秀》叫做唔錯,其它個D ballad雖然JY演繹唔錯
但係曲風好悶 一貫台式情歌 不過overall都算係 ...
musicsuperman 發表於 2018-10-24 14:06

真心係首首都情歌咩
成隻碟最like係 快:優秀 慢:幸福不急
東京人壽 132 (168) +2
煙花紀 79 +4

台版信和賣$138
l00540 發表於 2018-10-24 21:32

台版有咩唔同?

台版有咩唔同?
星夢情真 發表於 2018-10-24 10:30 PM

台版比較精緻&文藝,港版比較厚&實在!
如果實在分唔出高下,就兩版都買!
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

回復 207# l00540

邊間有得賣

回復  l00540

邊間有得賣
babybaby226 發表於 2018-10-24 23:41

Sky music

買前打去問清楚先
因為台版應該番左少量咋~
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

有冇人知道心之科學幾時出碟?要等到2019廣東碟嗎?

有冇人知道心之科學幾時出碟?要等到2019廣東碟嗎?
阿mark 發表於 2018-10-25 10:17 AM

你好急住要心之科學實體咩?
當然等到2019廣東碟呀

美祖11月25號台北Legacy音樂會,有無祖粉要去
佢揀禮拜六11am賣霏,果時拓元賣緊盧廣仲小巨蛋加場,好擔心台灣樂迷唔得閒理佢

美祖11月25號台北Legacy音樂會,有無祖粉要去
佢揀禮拜六11am賣霏,果時拓元賣緊盧廣仲小巨蛋加場, ...
阻住 發表於 2018-10-25 15:36

我諗都係得啲死忠會買, 台灣佢根本冇乜街客
有幾多個位?

我諗都係得啲死忠會買, 台灣佢根本冇乜街客
有幾多個位?
721AXA 發表於 2018-10-25 15:41

坐位既話好似1100個

美祖啲台灣宣傳真係好鍾意搵位提叱吒
最尾錯過也沒下次係指美祖唔會唱Legacy呢啲細場定係無機會再係台灣開演唱會

最尾錯過也沒下次係指美祖唔會唱Legacy呢啲細場定係無機會再 ...
阻住 發表於 2018-10-25 20:01

好想飛去睇omg

美祖台灣開演唱會
唔知邊個台灣歌手會去做嘉賓呢

坐位既話好似1100個
阻住 發表於 2018-10-25 15:45

唔知台灣有冇一千個fans

最尾錯過也沒下次係指美祖唔會唱Legacy呢啲細場定係無機會再 ...

幾時係香港學美臣咁開番個
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

DIUUU 好想去

博客來週榜
https://www.books.com.tw/web/sys ... ar=2018&week=43

總榜:19>25
華語:10>13

台灣其他榜

光南:4
http://knn.com.tw/商品排行榜/華語音樂銷售排行榜

五大:4(銷量%:4.75)
註:Karen黑膠限量250套經四個網賣。如果五大賣咗6x套, 估計美祖隻碟賣咗800-1000隻
http://www.5music.com.tw/cdtop.asp

玫瑰:21 (唔知係咪有祖粉買錯To Hebe
https://www.g-music.com.tw/websi ... ule_classify_sn=106

2018 香港唱片商會銷量榜第43週 2018/10/26

TW LW NW
01 NE 01 答案之書 / 容祖兒  
02 06 03 A Star is Born / OST
03 01 02 One / 蔡一傑
04 04 03 你說之後會找我 / my little airport
05 03 02 大男孩(新曲+精選) / BOYZ
06 RE 05 Love is Here to Stay / Tony Bennett & Diana Krall  
07 02 03 A Time For Everything / 陳潔儀  
08 10 05 Hinsideout 演唱會2018 / 張敬軒
09 NE 01 First Of All Live 2018 演唱會 / Gin Lee
10 05 04 Hours / RubberBand   

OUT
XX 07 05 星光 / 鄭俊弘
XX 08 09 Believe In Mi / 鄭秀文
XX 09 07 環球高歌陳百強 / VA

多謝版主
果然不出所料奪冠
希望可以繼續冠

拎唔到亞亞亞

台北演唱會啲霏居然好多人搶喎

音樂會門票賣曬了

反應熱烈
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

《幸福不急》聽上癮
李榮浩都好幾年冇寫過一首咁好嘅作品畀自己

Update啲資料
- 暫時仲有兩隻mv, 綁夢同答案之書
- 剛好會做廣東版, 有可能係20周年歌

Update啲資料
- 剛好會做廣東版, 有可能係20周年歌 ...
721AXA 發表於 2018-10-27 15:52

可唔可以唔好plug《綁夢》,頭三plug完全錯曬

應該《優秀》>《答案之書》or《孤單喧嘩》>《單人遊》or《長大》
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

Update啲資料
- 剛好會做廣東版, 有可能係20周年歌 ...
721AXA 發表於 2018-10-27 15:52

可唔可以優秀做廣東版

感覺第一plug應該系優秀  睇二plug系幸福不急 完全系plug錯歌

單人遊好似方大同n年前啲倉底r&b貨
大概係love song 三人遊嗰期既歌咁上下
不過我幾鐘意 全碟至愛
---
優秀令我諗起J Pop既閃光彈
都係嗰隻歐美好powerful既快歌夠曬catchy
---
亞亞亞撇除抄歌疑雲
其實好易洗腦聽左幾次都背到歌詞添
---
綁夢編曲好fancy
有種愛麗絲夢遊仙境既感覺
---
孤單喧譁我覺得有點平庸
普普通通既台式K歌
加個鼓聲Something like五月天唱嗰啲
容光都係屬於呢類
連住咁兩首擺位都幾刻意
多數碟最商業化既歌都會塞係中間
---
幸福不急估唔到李榮浩比隻咁blue既歌佢
開始仲諗會唔會係慢慢喜歡你嗰隻feel
點知比到呢種laid back感覺出黎
好過moment維加斯有點好萊塢嗰隻刻意造作既唱腔
---
答案之書中國風有啲似小小
求其搵套古裝大片塞落去做主題曲都得
---
長大雖則有陣老土娘味
但聽落旋律幾好聽都哼得返出黎
---
剛好成件事好有台灣文青既味道
但dum左啲 後段lalalalala直頭扣分
---
Overall都叫做ok既 至少好過硬加祖國兒女同一雞兩味歌
所謂既統一性咪又係快歌幾首溝k歌幾首再溝幾首唔同曲風
同n年之前做碟模式有咩分別姐
不過聽落個質感同過去幾隻既國語碟都有唔同既

容光 單人遊 答案之書 are the best

聽聽下,《第一百個我》放埋入呢隻碟其實都ok

容光 Live 唱得超差

聽聽下,反而《容光》好耐loop,《答案之書》個編曲真係大師級,聽到好寒。

終於有時間聽晒成隻碟
英皇搞乜 竟然plug 咗全碟最差嘅兩首歌

未講最愛tim

優秀好catchy
孤單喧嘩有種台式pop 味道 好過長大好多

聽聽下,《揮著翅膀的女孩》放埋入呢隻碟其實都ok
耶 穌 愛 您。
#teamJesus

聽聽下,《揮著翅膀的女孩》放埋入呢隻碟其實都ok
李幸倪恨你 發表於 2018-11-3 19:06

答案之書這本「書」是否指《聖經》?
希望耶穌解答世人疑問
阿門

SKY MUSIC天空銷量榜

市場指標真實數量
絕對公正逢星期一更新公佈

銷售日期[29-10-2018至04-11-2018]

1)  Hinsideout 張敬軒演唱會2018 2 BR + 3CD LIVE演唱會版 + KARAOKE 卡拉OK 版
2)  Gin Lee 李幸倪.First Of All Live 2018 演唱會2BD+3CD
3)  蔡一傑 – One
4)  "Hinsideout 張敬軒演唱會2018  4DVD + 3CDLIVE演唱會版 + KARAOKE 卡拉OK 版
5)  鍾鎮濤 to bee continued…
6)  PHIL LAM 林 奕匡 2018全新個人大碟A TOUCH OF
7)  my little airport 第九張專輯《你說之後會找我》
8)  2018黃翊全新個人大碟"A SECOND CHANCE
9)  容祖兒 – 答案之書  
10) BOYZ 大男孩 (新曲+精選)

太后咁快回落

SKY MUSIC天空銷量榜

市場指標真實數量
絕對公正逢星期一更新公佈

銷售日期[29-10-2018至04-11-2018]

1) ...
Qmen 發表於 2018-11-5 21:36

Gin Lee已經成為新一代天后
容嬤嬤已過氣

優秀 真係越聽越上癮

單人遊真係好好loop
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

美祖香港三周冠啦今次成績真係好好
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

下隻好似派綁夢
拍左mv排左舞

幾時到優秀啊
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

下隻好似派綁夢
拍左mv排左舞

幾時到優秀啊
hehe 發表於 2018-11-11 18:38

我喜歡堅持
我只得堅持