返回列表 發帖
長大聽聽下又覺得唔差
但單人遊都係第一
支持JOJO
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

綁夢MV Teaser
https://www.youtube.com/watch?v=OZuYaiRwKUo
導演比爾賈

優秀>孤單喧嘩>容光>幸福不急=剛好=答案之書=綁夢>單人遊>長大>亞亞亞

見到個《綁夢》teaser,真系好睇過《亞亞亞》成條街。好心就出一個《拒絕亞軍限量版》啦,又可以kick out呢首無謂歌,又可以講拒絕抄襲,又可以讓個budget同quota比《優秀》。唔知要被光頭佬騎劫幾耐,呢次真係好不容易有一張好好嘅專輯,被某d人真係搞到好火滾。

見到個《綁夢》teaser,真系好睇過《亞亞亞》成條街。好心就出一個《拒絕亞軍限量版》啦,又可以kick out呢 ...
teennum1 發表於 2018-11-12 21:40

黃偉文近年靠害就大把:5354演唱會節日概念娘爆加核突姿客衫/
Meredo插手做監製結果整隻天然呆同笑住唱既樂觀/
亞亞亞呢啲低低能能既概念……
基本上冇佢參與既project都有好評,J&H/MSL,
所以真係唔明點解要搵呢隻野填詞,咪佢怕咩,
條友專hea容祖兒就咪扮friend啦好心

黃偉文近年靠害就大把:5354演唱會節日概念娘爆加核突姿客衫/
Meredo插手做監製結果整隻天然呆同笑住唱既 ...
stephybest 發表於 2018-11-12 22:04

真係好想去容小姐fb講你呢番說話比佢聽

去衝台灣市場唔係好似大陸咁易

簽名被屏蔽

回復 264# tributehotel

你個世界得快慢歌?碟入面有R&B嘅單人遊 Blue嘅幸福不急 編曲中國風嘅答案之書  POP嘅孤單喧嘩catchy嘅優秀 唔明如果音樂係好嘅點解會有分年代  即係囍帖街10年前我覺得好聽 而家就覺得唔好?唔係
你咁都訓得著 其實你只係眼訓 你都係去訓啦

呢隻碟係MOOV 聽完一次 連download 都費L事
完全無記憶點 一半係慢歌 令人訓著個隻
快歌 娘味濃 尤其第一cu ...
tributehotel 發表於 2018-11-12 23:55

根本容祖兒三個字對你黎講就咩都係垃圾
唔好再聽完佢啲歌扮有品味啦
你啲大陸品味都係繼續聽香女人算

簽名被屏蔽

老老實實 香女人 係好聽過 亞亞亞 !
tributehotel 發表於 2018-11-13 12:45 AM

兩個半斤八兩有咩可比性
好聽又點?咪一樣衝唔出亞洲衝唔出國際
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

老老實實 香女人 係好聽過 亞亞亞 !
tributehotel 發表於 2018-11-13 00:45

咁係你嘅睇法姐!音樂呢啲冇對錯嘅
我個人都覺得亞亞亞唔係最好聽,不過都真係好過香女人
如果謝安琪的話,脆弱係最正的

咁係你嘅睇法姐!音樂呢啲冇對錯嘅
我個人都覺得亞亞亞唔係最好聽,不過都真係好過香女人
如果謝安琪的話 ...
daniel1136 發表於 2018-11-13 12:24

兩雙正d
雙雙都係抄佢歌名
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

兩個半斤八兩有咩可比性
好聽又點?咪一樣衝唔出亞洲衝唔出國際 ...
Qmen 發表於 2018-11-13 11:40

咁早早好啲既
國語歌都有幾首代表作
阿key一首都無 仲要比大陸封殺無人氣
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

認真 + 理性 + 非盲反 (利申 嬅粉)

用KKBOX 聽晒全碟
除左優秀, 真心其餘9首都幾好聽
亞亞亞唔算差 (可能有優秀對比)
個人會比較喜歡綁夢 孤單喧嘩 單人遊

用KKBOX 聽晒全碟
亞亞亞唔算差 (可能 ...
wchild 發表於 2018-11-13 09:49 PM

同太后口味相同

阻住 發表於 2018-11-14 12:57

咁先係似樣既台灣MV

咁先係似樣既台灣MV
721AXA 發表於 2018-11-14 13:03

唉可惜佢係綁夢唔係優秀

用KKBOX 聽晒全碟
亞亞亞唔算差 (可能 ...
wchild 發表於 2018-11-13 21:49

X2 優秀真係娘到嚇死人,特別係intro同En En Enjoy Love En En Enjoy Love個part
個D中國風mix埋D西洋野真係好九唔搭八

唔計抄歌,亞X4真係最正(撇除小氣光頭人既敗筆)
綁夢都係我好鍾意既美祖style
之後到單人遊

overall黎講,除左優秀,全碟都好聽 (雖然後面有幾首仲係有少少台灣個種娘味)

咁先係似樣既台灣MV
721AXA 發表於 2018-11-14 13:03

覺得FIRST VERSE果D EFFECT好差
之後好睇D 但成個MV都係呢個LOOK 有D失望
最好睇D畫面個TEASER出曬

亞亞亞係好聽 不過MV實在太娘 好夜總會FEEL

X2 優秀真係娘到嚇死人,特別係intro同En En Enjoy Love En En Enjoy Love個part
個D中國風mix埋D西洋野 ...
Jacz 發表於 2018-11-14 13:36

優秀頭幾次聽好似好特別咁, 聽耐咗其實都係歐美罐頭歌..同埋美祖唱功有限...後段d高音完全唔夠力

覺得FIRST VERSE果D EFFECT好差
之後好睇D 但成個MV都係呢個LOOK 有D失望
最好睇D畫面個TEASER出曬

亞亞 ...
SPNicole 發表於 2018-11-14 14:52

睇得出有限budget
但都拍得出華麗感, 算滿意
得一套衫都拍得咁靚, 亞亞亞有成四套衫

其實你哋有無聽過優秀demo?
絕對好聽過宜家呢個版本

絕對好聽過宜家呢個版本
Qmen 發表於 2018-11-14 20:11

邊度有demo聽

個D中國風mix埋D西洋野 ...
Jacz 發表於 2018-11-14 13:36

笑死 識唔識聽架?邊忽聽到有中國風genre
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

絕對好聽過宜家呢個版本
Qmen 發表於 2018-11-14 20:11

我反而覺得DEMO好OUTDATED 既NIGHTCLUB FEEL

阻住 發表於 2018-11-14 12:57

呢首其實唔差 好娃娃
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

2018 香港唱片商會銷量榜第46週 2018/11/17

TW LW NW
01 01 04 答案之書 / 容祖兒
02 08 02 A Touch Of / 林奕匡
03 04 06 A Star is Born / OST
04 RE 06 星光 / 鄭俊弘
05 03 03 to bee continued… / 鍾鎮濤
06 02 03 A Second Chance / 黃翊
07 07 02 Si / Andrea Bocelli
08 05 03 耳朵 / 李榮浩
09 09 05 大男孩(新曲+精選) / BOYZ
10 06 07 Hinsideout 演唱會2018 / 張敬軒

Source: Hinz 版主

竟然有 4 weeks no.1
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

2018 香港唱片商會銷量榜第46週 2018/11/17

TW LW NW
01 01 04 答案之書 / 容祖兒
02 08 02 A Touc ...
l00540 發表於 2018-11-16 19:36

早早好叻

希望早早乘勝追擊推出九首歌嘅冠軍慶功版,我一定買十張

簽名被屏蔽

呢隻碟又一次攻台失敗
tributehotel 發表於 2018-11-17 20:11

PLUG歌就真係完全失敗

teennum1 發表於 2018-11-17 00:34

攞多四週冠
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

teennum1 發表於 2018-11-17 00:34

推出答案之書(第一百個我精選復克版)

祖祖又可以提前鎖定港台最高銷量女歌手
舞來舞去 不日內開始錄音。

kkbox fb 星期日會直播Legacy演唱會

答案之書概念音樂會 Rundown
01. 亞亞亞
02. 綁夢
03. 第一百個我
04. 容光
05. 單人遊
06. 長大
07. 幸福不急
08. 優秀
09. 答案之書
10. 流沙
11. 心淡
12. 孤單喧嘩
13. 剛好
ENCORE
14. 空港
15. 16號愛人
16. 花千樹/最後情人
17. 揮著翅膀的女孩/我的驕傲
18. 獨照
19. 破相 (清唱半首)
20. 謝謝你愛我
21. 連續劇

01. 亞亞亞
02. 綁夢
03. 第一百個我
04. 容光
05. 單人遊
06. 長大
07. 幸福 ...
721AXA 發表於 2018-11-25 18:03

早知飛去台灣睇唱咁多首

01. 亞亞亞
02. 綁夢
03. 第一百個我
04. 容光
05. 單人遊
06. 長大
07. 幸福 ...
721AXA 發表於 2018-11-25 18:03

Final encore:
不好意思我愛你 (兩句)

係現場睇,依家等緊美祖出嚟簽名
台灣班祖粉點廣東歌,唔想聽獨照,寧願聽我的驕傲多過揮著翅膀的女孩
香港飛過去果啲係點國語歌(eg 別說愛我)

係現場睇,依家等緊美祖出嚟簽名
台灣班祖粉點廣東歌,唔想聽獨照,寧願聽我的驕傲多過揮著翅膀的女孩{:4_8 ...
阻住 發表於 2018-11-25 19:21

我都等緊簽名 好大雨

我都等緊簽名 好大雨
eggsteven 發表於 2018-11-25 19:23

係咩有咩福利袋派,我準時5pm先入場無既

回復 295# 721AXA

個rundown其實幾正!估唔到台灣fans都鍾意連續劇

回復  721AXA

個rundown其實幾正!估唔到台灣fans都鍾意連續劇
黃家正 發表於 2018-11-25 21:07

估唔到佢地唔係扮了解祖兒
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

回復 302# John

https://www.youtube.com/watch?v=5ZcsNmRB45Y
    They know the song is from On Call 36...

除左優秀其實其他都唔算太亮眼
佛壇麗淇

呢個live真係聽得出祖兒唱國語還是尚有進步空間,一唱廣東歌完全游刃有餘,明年紅館完全0擔心,佢現在Live狀態已經好relex,記歌詞要多下功夫,同埋唔好咩歌都笑住唱,歌單唔該驚喜D,明明謝謝你愛我,流沙音樂一起都超大反應,唔需要咩我的驕傲,心淡,16號愛人。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

呢個live真係聽得出祖兒唱國語還是尚有進步空間,一唱廣東歌完全游刃有餘,明年紅館完全0擔心,佢現在Live ...
風見志郎 發表於 2018-12-3 11:30

台灣fans應該都聽過這些主打歌:
這就是愛嗎/ 小小/ 愛情復興/ 霧裡看花

偏偏唔唱

Btw, 唔知會唔會出慶功加強版呢
加推Bonus Dvd (收録國語live)