返回列表 發帖
呢個theme 佢好似依經loop 左好多年 ...
victor1991415 發表於 2018-10-14 19:15

其實祖兒知唔知班台灣/大陸人對佢既明星路同「威水史」根本冇興趣

聽咗長大
普通到爆

網上平台仲未有?

全碟最鍾意單人遊
你地係邊首?
KYC0347 發表於 2018-10-19 21:38

優秀
頭三首其實都OK 後面慢/抒情歌太多 幾失望

聽左一次
暫時覺得隻碟太多 ballad 啦 仲要質素一般
想衝擊金曲獎既話 下次繼續努力

利申 喜歡祖兒

聽完一次 我覺得編係一大亮點 編得幾正 點解要係華語樂壇先敢咁編 廣東樂壇仲係咁鑵頭式
答案之書 聽落有微 ...
rfv123 發表於 2018-10-19 23:11

同意編曲真係亮點 做得幾精緻

不過其實 J-POP 入面幾首都編得幾好
黃昏點唱機 我好得閒 GGH

intro 似《光明會》、bruno mars young girls
en-en-en-joy love 嗰種重複幾年前喺美國好興
chorus 旋律 ...
just11256 發表於 2018-10-21 13:12

都唔明點解佢仲要唱咁多抒情芭樂歌 好似停留係十五年前既香港樂壇咁
其實佢好適合唱 EMOTION/1989 堆 upbeat 既 dance-pop/electropop

有乜好唔明, 因為大眾buy囉 唔係點做到20年
不過我同意佢係應該做多啲快歌, 容小姐本人/alexfun ...
721AXA 發表於 2018-10-21 13:40

其實 upbeat 野宣傳得勁首歌做得好大眾都會buy
因為都係 pop 好易上口
所以先寧願佢做呢啲有活力既歌好過唱抒情慢歌 (仲要質素差)

咁其實我覺得JPOP已經做咗
風見志郎 發表於 2018-10-21 22:20

呢隻 not bad ge 不過仲塞咗玩家 + 兩隻唔高質慢歌
有啲可惜

聽聽下,《揮著翅膀的女孩》放埋入呢隻碟其實都ok
李幸倪恨你 發表於 2018-11-3 19:06

答案之書這本「書」是否指《聖經》?
希望耶穌解答世人疑問
阿門

單人遊最好聽
個感覺好鬆容
hehehaha 發表於 2019-2-21 18:05

Agger

祖兒呢隻碟應該一個金曲獎都冇
上次 Moment 起碼拎到勁歌金曲最受歡迎華語歌曲獎金獎

quote低先
留名5月公布提名拎番出黎鞭屍+恥笑
cathay1996 發表於 2019-3-8 19:15

要等到六月先喎