返回列表 發帖
美祖最高質既始終都係《獨照》,我諗台灣人最熟佢既歌都應該係呢首啦。

希望可以入圍最佳專輯包裝獎
dicksonkwok 發表於 2018-10-13 11:05

可能《亞亞亞》mv 入圍最佳音樂錄影帶獎呢

... 1014_00862_001.html

樂壇天后容祖兒相隔六年推出全新國語專輯《答案之書》,談及第二首主打《長大》 ...
721AXA 發表於 2018-10-14 16:36

呢個theme 佢好似依經loop 左好多年 ...

聽完一次,我會咁排:
優秀=答案之書 > 容光 > 孤獨喧嘩 > 亞亞亞 > 幸福不急 > 長大 > 剛好 > 綁夢  > 單人遊

感覺成隻碟係有唔少國語女歌手既成份係入面
我自己覺得上半部精彩d,《優秀》成首歌真係好優秀。同類曲風應該會係G.E.M 同Jolin 身上發現
《答案之書》係《小小》昇華版,再溝左d 《蓋亞》落去。《容光》似A Lin 個類電視電影情歌,《亞亞亞》又有少少似魏如萱。

呢隻碟d 編曲真心幾細緻做得,值得一讚!出年金曲獎最佳國語女歌手都唔係完全冇機入圍既。

聽多次隻碟,真心唔錯!
希望《容光》、《孤獨喧嘩》、《答案之書》同《優秀》之後都會plug !

俾某啲 jf 同《優秀》fake 咗,有啲失望
《小日子》仲係佢最高質嘅一隻碟
《優秀》真係高質,可以做幾年前 ...
just11256 發表於 2018-10-21 08:10

《優秀》個種高質唔係一般高質,intro 一起個種氣勢係好勁。
去到後半部有d 位真係好有歐美歌手影子 e.g Lady Gaga
陶山個編曲真係好正,當年佢幫A Lin 做《幸福了然後呢》依經好得。

美祖台灣開演唱會
唔知邊個台灣歌手會去做嘉賓呢

聽聽下,《第一百個我》放埋入呢隻碟其實都ok