返回列表 發帖
睇完係車度同肥佬跳亞亞亞,覺得首歌好聽咗
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

早早演技巔峰之作係咪《美麗在望》,我覺得好本色出演。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

聽完,其實個編曲可以好似《在時間面前》咁激昂D,前面有D悶,後面先有大合唱feel。

“才將小小的自我無限地放大”,終於將“小小”發音正確,美早終於“長大”。

btw,DJ把聲好好J

其實我覺得頭兩plug都唔差,但唔係wow果種。

走數,網上都冇得聽

絕對係佢出道至今最有誠意的一張國語大碟,聽完一次,主題好統一。

《優秀》個種高質唔係一般高質,intro 一起個種氣勢係好勁。
去到後半部有d 位真係好有歐美歌手影子 e.g ...
victor1991415 發表於 2018-10-21 11:56

個intro似天朝宮廷片頭曲,黎料啦

都唔明點解佢仲要唱咁多抒情芭樂歌 好似停留係十五年前既香港樂壇咁
其實佢好適合唱 EMOTION/1989 堆 up ...
bagfgfcde 發表於 2018-10-21 13:26

咁其實我覺得JPOP已經做咗

優秀>答案之書>長大>單人遊>孤單喧嘩>亞亞亞>容光>剛好>幸福不急>綁夢

早早is so叻叻,每日都狂loop單人遊。

反應熱烈

Update啲資料
- 暫時仲有兩隻mv, 綁夢同答案之書
- 剛好會做廣東版, 有可能係20周年歌 ...
721AXA 發表於 2018-10-27 15:52

可唔可以唔好plug《綁夢》,頭三plug完全錯曬

應該《優秀》>《答案之書》or《孤單喧嘩》>《單人遊》or《長大》

聽聽下,反而《容光》好耐loop,《答案之書》個編曲真係大師級,聽到好寒。

呢個live真係聽得出祖兒唱國語還是尚有進步空間,一唱廣東歌完全游刃有餘,明年紅館完全0擔心,佢現在Live狀態已經好relex,記歌詞要多下功夫,同埋唔好咩歌都笑住唱,歌單唔該驚喜D,明明謝謝你愛我,流沙音樂一起都超大反應,唔需要咩我的驕傲,心淡,16號愛人。

台灣fans應該都聽過這些主打歌:
這就是愛嗎/ 小小/ 愛情復興/ 霧裡看花

偏偏唔唱

Btw, 唔知 ...
l00540 發表於 2018-12-3 11:55

都睇得出JY今次明顯刻意避開04-16呢段時間嘅國語歌,因為真係為出國語碟而出,02-03就係佢啱開始打入台灣小成功的代表作,16-18小文青風格。

《答案之書》MV TEASER
呢隻碟終於有翻個好睇既 MV
616.1314 發表於 2018-12-5 12:59

終於plug啱一隻,前面三首成件事都錯曬

希望容什麼兒可以上金曲獎的台
帥小寶` 發表於 2019-2-21 16:11

應該0提名

睇舊年年底出碟果堆女歌手就知肯定冇佢份喇
佢應該慶幸自己出碟冇同呢堆人撞正