返回列表 發帖
首波主打就已經抄襲對alex fung好失望

講真佢花咁多時間搞形象包裝,之前宣傳啲繕稿都係講影黑白照好特別,反而冇講張碟音樂性,淨係靠著 ...
Serendipity 發表於 2018-10-13 17:52

次次都係撻啲人名出黎上次moment方大同,陳少霞,青峰,黃韻玲,蔡健雅。。。
今次應該又係大雜燴

等成品出咗再插都未遲喎
Qmen 發表於 2018-10-13 18:59

乜唔同製作人做碟就會影響統一性咩?

拎唔到亞亞亞

單人遊好似方大同n年前啲倉底r&b貨
大概係love song 三人遊嗰期既歌咁上下
不過我幾鐘意 全碟至愛
---
優秀令我諗起J Pop既閃光彈
都係嗰隻歐美好powerful既快歌夠曬catchy
---
亞亞亞撇除抄歌疑雲
其實好易洗腦聽左幾次都背到歌詞添
---
綁夢編曲好fancy
有種愛麗絲夢遊仙境既感覺
---
孤單喧譁我覺得有點平庸
普普通通既台式K歌
加個鼓聲Something like五月天唱嗰啲
容光都係屬於呢類
連住咁兩首擺位都幾刻意
多數碟最商業化既歌都會塞係中間
---
幸福不急估唔到李榮浩比隻咁blue既歌佢
開始仲諗會唔會係慢慢喜歡你嗰隻feel
點知比到呢種laid back感覺出黎
好過moment維加斯有點好萊塢嗰隻刻意造作既唱腔
---
答案之書中國風有啲似小小
求其搵套古裝大片塞落去做主題曲都得
---
長大雖則有陣老土娘味
但聽落旋律幾好聽都哼得返出黎
---
剛好成件事好有台灣文青既味道
但dum左啲 後段lalalalala直頭扣分
---
Overall都叫做ok既 至少好過硬加祖國兒女同一雞兩味歌
所謂既統一性咪又係快歌幾首溝k歌幾首再溝幾首唔同曲風
同n年之前做碟模式有咩分別姐
不過聽落個質感同過去幾隻既國語碟都有唔同既

見到個《綁夢》teaser,真系好睇過《亞亞亞》成條街。好心就出一個《拒絕亞軍限量版》啦,又可以kick out呢 ...
teennum1 發表於 2018-11-12 21:40

黃偉文近年靠害就大把:5354演唱會節日概念娘爆加核突姿客衫/
Meredo插手做監製結果整隻天然呆同笑住唱既樂觀/
亞亞亞呢啲低低能能既概念……
基本上冇佢參與既project都有好評,J&H/MSL,
所以真係唔明點解要搵呢隻野填詞,咪佢怕咩,
條友專hea容祖兒就咪扮friend啦好心

答案之書概念音樂會 Rundown
01. 亞亞亞
02. 綁夢
03. 第一百個我
04. 容光
05. 單人遊
06. 長大
07. 幸福 ...
721AXA 發表於 2018-11-25 18:03

早知飛去台灣睇唱咁多首

最佳宣傳口號:容祖兒《答案之書》:「第一名小心,她來了!」
cathay1996 發表於 2019-2-21 18:14

最佳舞蹈設計:亞亞亞大媽舞臭臭der

無意間睇到呢條片,
原來蛋公司好想好想容祖兒攻入國語市場,
咁答案之書算唔算成功 

呢隻碟 ...
Garfield 發表於 2019-3-6 12:15

想唔係唔得,只不過係佢plug錯曬歌,宣傳又錯曬,優秀/容光/孤單喧譁 肯定多人鐘意過 亞亞亞/綁夢/長大

祖兒呢隻碟應該一個金曲獎都冇
上次 Moment 起碼拎到勁歌金曲最受歡迎華語歌曲獎金獎 ...
bagfgfcde 發表於 2019-3-8 18:42

祖粉要對祖祖有信心,信佢有就有

支持祖兒入圍金曲獎
bagfgfcde 發表於 2019-3-16 23:44

啊~~~誰不想

如果亞亞亞係廣東歌就好...
John 發表於 2019-3-24 02:41

廣東版亞亞亞都唔會好聽,本身咁差