返回列表 發帖

【男團11月出道】姜濤掀唱片公司爭奪戰

明週

ViuTV《Good Night Show全民造星總決賽》於上周日舉行,姜濤大熱勝出, 贏得一百萬港元獎金兼一份廣告合約,Ian(陳卓賢)與Lokman(楊樂文)分別獲亞軍及季軍,賽果合理。其實《全民造星》籌備和播出之初,未被外界看好,ViuTV拉攏唱片公司合作,為得獎者出唱片,但不少唱片公司抱觀望態度,不過播映中段姜濤跑出,隨即掀起幾間公司的爭奪戰。

有着偶像甜心外殼的姜濤,比賽期間人氣由頭帶到尾,除了有班妹妹fans外,更有中女殺手之稱,fans年齡層廣,未到總決賽已經掀起HMV、太陽娛樂和環球唱片的爭奪戰,經過連月蹉商,傳聞現階段ViuTV跟環球合作的呼聲最高,除了照計劃原有的男團出道外,更有打算讓姜濤作個人歌手發展,姜濤說:「我一直想做跳唱歌手,羅志祥和Rain都是我的目標!」

據知,姜濤有份演出的兩齣劇集《退休女皇》和《信任的遊戲》均有唱主題曲或插曲的機會,在《退休女皇》中他與景黛音飾演母子,Anson Kwong亦會參與演出。至於Ian、Lokaman及Anson Lo會參演《信任的遊戲》,lan一樣有機會唱主題曲。目前除了龍志權離開了十強團隊外,九強加Anson Lo已經進行特訓,準備十一月正式出道。

ViuTV於十一月舉行記者會,宣布十強出道和未來的發展。ViuTV 製作部副總裁金廣誠表示《全民造星》的參賽者簽約ViuTV後,會提供一系列專人特訓課程,包括演戲,唱歌、跳舞等,希望大家給這班年輕人時間,他們需要打造,待正式跟觀眾見面時,大家會有不同感覺。

個人感想 :
九強+anson lo組團單嘢唔似係堅,因為細貓(同大陸經紀公司打緊官司+要返韓國讀書)jeremy(琴日ig live話冇公司搵佢
而且九強d人風格都唔夾 特別係lokman真係有陣老土味,都係返去同dee、alton玩"hip hop"?啱佢多d
另外香港真係冇咩做快歌嘅幕後,唔睇好組團/姜濤係香港行跳唱路線。而且男團好燒錢,budget 唔夠嘅話出到黎成件事可以好肉酸,只會俾人笑

Btw作為姜B cm 第一打手,希望姜濤之後有好嘅發展啦,想姜濤solo多過組團

未成年娘MK既氣質, 泡菜翻版形象呢D 已經注定佢只會得中學生市場,
最大問題係唱歌超級難聽, 唔搞掂呢樣應該 ...
hkchart 發表於 2018-10-22 08:14

baby kingdom 都有姜糖喎 根本大把師奶中女都會煲韓劇追韓星
唔係只有男人先鐘意食嫩草嘅

Viu 又揾環球笨。
總動員又派美君婆婆同Eric 做評審,又派一姐Gin 上去同班新仔唱到鬼五馬六。
到頭來就話 ...
dom 發表於 2018-10-27 09:05

咁睇嚟下年viutv好大機會會自己搞頒獎典禮 到時gin lee應該可以登基攞viutv女金嘅
Btw明週話造星仔仔會頂林欣彤九展個期搞演唱會