返回列表 發帖

[明天開演唱會]如果俾你做演唱會搞手

唔知大家有冇ff過搞一場演唱會?
2個零鐘嘅演唱會大約安排到二十幾首歌,你會揀邊D side track/主打?不過做得搞手,梗係要有主題同編排啦(唔好淨係XXX演唱會2018)。

拋磚引玉先,我希望王菀之可以開場演唱會唱返佢寫俾其他歌手嘅歌,演唱會名來自佢返唱自己作品嘅infinity journey同椎名林檎同樣idea嘅兩張~逆輸入~專輯
前半場唱dark歌,中場軒仔做嘉賓因為得佢會做嘉賓,後半場唱upbeat歌

王菀之 逆輸入~宇航局~ 演唱會

1. 我真的受傷了 (張學友)
2. 我生 (古巨基)
3. 後樂園 (陳慧琳)
4. 愛上你開始 (梁詠琪) 轉flow唱dark歌
5. 上癮 (蔡一智) 唔知佢肯唔肯唱
6. 那件瘋狂的小事叫愛情 (袁泉)
7. 傷神 (容祖兒) 好想聽美之唱番
8. 自來水 (鄭融)
9. 冬眠 (薛凱琪)
10. 假期 (王菲cover) 既然冬眠入面有提及,咁就cover返首迷幻d嘅王菲

~嘉賓張敬軒出場~
11. 融了鐘的時間 (by張敬軒) 覺得應該幾啱佢唱
12. 手望 (男女逆轉版) 聽過好幾次,不如試一次交換唱,由美之做天使
13. 戀上你的床 (鄭秀文)
14. 許願池的希臘少女 (蔡依林)
15. 是一個誤會沒甚麼可悲 雖然係自己唱,不過係入行前作品
16. 多愁善感 (劉德華)
17. 郎來了 (楊千嬅)
18. 花灑 (古巨基)

~Encore~ 唱返自己歌,嚟個熱鬧嘅結尾
19. 詩情
20. 開籠雀
21. 柳暗花明

評分人數

新歡:來年就算沒愛情/抬頭尚有天空
舊愛:帶耳筒出發聽下歌/不必搞那麽多

比我搞:
謝安琪2019浦銘心似除耳機演唱會
1. 羅生門 (w/6號)
2. 無盡 (嘉賓:Supper Moment)
3. Shallo ...
HOTMAN 發表於 2019-3-20 01:15

我想同阿Tim@Dear Jane 搞
有咩suggestions?

比我搞:
謝安琪2019浦銘心似除耳機演唱會
1. 羅生門 (w/6號)
2. 無盡 (嘉賓:Supper Moment)
3. Shallow (w/supper moment)
4. 橙海 (w/ supper moment)
5. 勢不兩立 (w/ supper moment)

技術故障 被迫腰斬
改為麥浚龍演出

1. 寂寞就如
2. 耿耿於懷
3. 沒有人
...........

想搞鄭秀文 演唱會
希望請我
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

1.Party with TL
2.Party with TL EDM remix version
Dance mix
3.Party with TL
4.Party with TL(有表情版)

5.Party with TL 清唱版
6.Party with TL jazz version
7.Party with TL acoustic version
8.Party with TL feat BLACKJACK
9.Party with TL feat huna Wong
10.Call me huna feat TL Hon
11.應該分開嗎 合唱版
12.應該分開嗎 戲場版
13.應該分開嗎 feat ex anal sex partners
14.應該分開嗎 感性版
15.應該分開嗎 清唱版
16.She my bae bae
17.She my bae bae 戲場版
18.She my bae bae remix version
19.She my bae bae 大合唱
20.Party with TL 大合唱

有冇人想睇

如果可以搞一個演唱會……

想係旺角d K場搞一眾CM會員既唱作分享區演唱會

例如CM張敬軒John
CM林家謙kfmusic
CM Gin Lee H0TMAN
hotel BB分身白河喜來登

以及一眾實力會員RVHOCPC, 艾石仔, Timmy, thm
大唱經典cover作品

NICE TOPIC!

如果係幫其他歌手既作品做主題
其實好想美之唱 月球上的人
雖然只係編曲同和音{:1_ ...
屮SiU霖屮 發表於 2018-10-21 21:42

月球下的人呢
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

如果可以搞一個演唱會……

《2005同學會 Gathering Live》
歌手:2005年出道新人:衛蘭、王菀之、謝安琪、側田、方大同、張繼聰、Soler、Krusty、Pixel Toy、關智斌、馮穎琪……等等!

每個單位solo 三至五首歌,其中一首係出道處女作。
每一part可以有唔同crossover,選唱一啲2005年金曲,譬如:
《夕陽無限好》、《天才與白痴》、《情非首爾》、《無賴》、《男子組》、《烈女》、《小黑與我》……
之後亦可以選唱佢哋嘅偶像名曲同經典歌。

2粒半鐘,點玩都得啦!

唔知大家有冇ff過搞一場演唱會?
2個零鐘嘅演唱會大約安排到二十幾首歌,你會揀邊D side track/主打?不過做 ...
atmosphere 發表於 2018-10-21 12:33

NICE TOPIC!

如果係幫其他歌手既作品做主題
其實好想美之唱 月球上的人
雖然只係編曲同和音