返回列表 發帖

點解 AGA 作曲咁好聽?

AGA 係近年香港樂壇最驚艷嘅新人,出道只係幾年但係風格越嚟越統一、成熟,更成為炙手可熱嘅作曲人。我覺得佢真係好勁,除咗因為多產之外(成日聲稱有幾百隻 demo),因為佢自稱冇受過啲咩訓練,只係做空姐嗰陣想作曲,但交出嚟嘅作品真係好難令人相信佢唔係一生立志做音樂人。佢作嘅曲唔單止有一定嘅質素保證,最犀利係你一聽就知道係佢作,其實因為佢作曲有一定嘅套路,而佢已經將呢樣嘢風格化。

好多人都覺得 AGA 作曲好「歐美式」,當然唔係淨係因為有好多英文。佢曲風歐美,因為一個好大好大嘅特色:不斷重複同一個音。最成功嘅例子當然係佢至今嘅代表作《3AM》。

好多歐美最 top 嘅作曲人(例如 Taylor Swift)都好鍾意用呢個技巧。呢個技巧有幾個好處,包括一、易入腦,二、將變化擺喺節奏,三、突出歌詞。第一點,阿媽係女人嘅道理,試想象一句旋律啲音飄嚟飄去比起一句旋律永遠都係同一個音,邊句易記啲。將旋律音調嘅重要性減低,除咗顛覆廣東歌傳統,更加將聽覺嘅重點放喺節奏、歌詞、編曲、演繹甚至 MV 等方面,聽歌由聽旋律變成聽氣氛、聽 package,聽眾嘅記憶會更加鮮艷。第二點方面,見到佢第一句越遞進個節奏就越密集,但冇搶拍,好似有一步一步加速前進嘅感覺,令你隻耳有意欲去衝去終點。去到終點「how to say goodbye」有兩下搶拍令首歌更好「un」。作為一句 hookline,呢句根本係教材級。第三點較為特別,粵語有聲調限制,作詞人好難將一句歌詞全部寫同一個音,所以呢種寫法喺廣東歌嚟講相對冇咁普及。但 AGA 偏偏唔理,令到佢嘅旋律喺樂壇入面突出,亦都解釋咗點解佢啲歌咁多英文歌詞,因為根本寫唔到粵語歌詞。

但 AGA 嘅功力唔淨係得咁多,睇下 chorus 第二句就會明。第二句又上又落,全部搶拍,同第一句完全相反。兩句之間有反差,隻歌不斷帶你隻耳去新嘅地方,去到第二句最後兩個音先真正停喺主音。AGA 嘅同音旋律例子真係數唔晒,例如「I can smile a little more,sing a little more」、「過去我對與不對,再要計較太瑣碎」、「how many lonely nights without you」等等。當然,AGA 亦好擅長寫港式旋律,尤其係 Eric Kwok 最鍾意嗰隻 chorus 頭兩句一樣字數(例:「你一次匆匆的遇到,我憶起溫馨的懷抱」、「這叫做成熟吧,誰都會活過去」),但由於唔太特別,所以唔詳細分析。

但其實都有冇咁成功嘅例子,例如《小問題》。

《小問題》之所以冇咁成功,因為有啲似想複製《3AM》咁,但《3AM》嘅優點通通都冇。啲音重複得嚟節奏冇變化,「只需很悉心的設計」嗰句格硬填粵語詞,聽落好似念經。不過都係嗰句,你隻耳去咗編曲到,你就會俾佢嘅中國風編曲吸引。你聽完記得嘅唔一定係 chorus 嘅旋律,但會係中國風編曲同 MV 個古怪 look。所以佢嘅歌其實一定要有特別嘅編曲先會成功,《3AM》波多野裕介、《Nights Without You》Ted Lo、《小問題》T-MA 都係好出色嘅作品同編曲人,慢歌嗰啲普通舒文貨就較為一般。

另外 AGA 作嘅旋律有一樣嘢令我一聽就知係佢作。今年年初聽《無期》嘅時候,我一聽到就覺得:「嘩,呢下好 AGA」。我稱之為 the AGA turn。

就係「無人可比」嗰下,旋律轉上去,我覺得係佢嘅標誌。其實功能上冇乜特別,主要可以將一個 chorus 起死回生再重複一次,亦唔係得佢一個咁寫,但佢真係成日用,其他例子包括:「命運像流水,坦率去面對」、「消費愛情當消遣,如何膚淺~」。

最後一樣嘢其實同音樂冇關,只係心理上我覺得唱作人作嘅曲係好聽啲,因為唱出嚟嘅時候我會覺得成件事真誠啲,唔係工廠化。我覺得唱作人嘅感情、想法好似縫咗喺旋律入面,呢樣嘢唔一定同歌詞有關。歐美樂壇入面好多歌手都係唱作人,做唱作人唔係咩特別嘢,反而香港會頒一個特別獎畀唱作人。亦都解釋咗點解 AGA 係聽外語歌人多嘅 Spotify 入面竟然可以打入 all-time 五甲,因為佢唱歌某程度上加咗誠意分。香港人覺得香港樂壇「嚟嚟去去都係 K 歌」,其實嗰種鄙視某程度上源自於樂壇工廠化,歌手只係歌手,唱嘅嘢係人地寫嘅,咁即係所謂嘅唱歌機器。唯獨 AGA 嘅音樂賣到個性,令佢突圍而出。

評分人數

佢嘅曲風的確香港好少聽到
例如 天橋 認

所以我成日會被呢樣野吸引我聽多幾次

Btw 又學多左好多野 thanks!

好睇在專業得黎解釋得有文有路,又有說服力
但想討論下如果「只需很悉心的設計」填返英文即係果效就會好左無咁似念經?
咁如果「It's 3am in the morning and I don't know」呢句填左中文又會效果差左?
所以小問題無3am咁效果好係因為melody問題而唔係演繹?
FIGHT for 陳柏宇

一於支持aga女金創作金加到至尊歌。Talents win
舞來舞去 不日內開始錄音。

港樂好抒情,但AGA屬於港樂+歐美當代R&B風格所以聽起身耐聽好多又好聽得多,無甘平淡,以及國外R&B比較注重旋律同節奏,所以比較殺食。

OT Taylor swift 叫做 top?

lorbat 發表於 2018-10-21 18:04

睇你點睇
如果你話論藝術性 佢當然比唔上好多另類樂團或者歌手
但評價主流既 pop artists 成唔成功其中一個角度就係佢商業上係咪成功
呢個角度睇 佢的確係最 top 之一
主要原因就係佢可以寫到好多好搶耳既旋律
其中一個好殺食既技巧就係樓主所講既不停重覆同一粒音
最佳例子係 All You Had To Do Was Stay

另外咁樣不停重覆都好適合 AGA & TayTay
原因係乜相信睇過佢地現場既人都好清楚
3AM LIVE 基本上冇乜點炒
加上音樂底做得好出色 自然吸引到人欣賞同支持

ANYWAY 最認同最後面一段
Singer-songwriter 係值得更漫長既等待同更多支持
外國好興歌手參與創作 相反香港就好唔同 好多都分工
感覺真係差啲同難有個人特色

Serrini 作曲最好聽
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

的確係好聽,不過呢啲應該好睇佢個人創意同音樂感,始終係藝術創作
亦可能係因為佢mixed所以接觸外國音樂較多

Serrini 作曲最好聽
b01091018 發表於 2018-10-21 19:39
天空塌下前
不過作曲都係陳輝陽最正(Sorry for 踩場
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

Aga的確是一個很有才華的唱作歌手
若然亂世還有甜品 即刻去叫一份 =D

Cousin Fung > AGA

AGA作曲既melody真係唔錯,但好少歌手問佢邀歌?好似就得千嬋&送禮
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

AGA作曲既melody真係唔錯,但好少歌手問佢邀歌?好似就得千嬋&送禮
我等我在 發表於 2018-10-21 20:38

出道之前定係出道之後?

作曲咁好聽以後幕後作曲就夠
唔好再唱歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

AGA作曲係勁,但係出歌慢呢

的確係好聽,不過呢啲應該好睇佢個人創意同音樂感,始終係藝術創作
亦可能係因為佢mixed所以接觸外國音 ...
PenguinMusic 發表於 2018-10-21 20:04

?
呢位會員一定冇乜留意per se
Serrini負責填詞啫
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

?
呢位會員一定冇乜留意per se
Serrini負責填詞啫
dongbb2332 發表於 2018-10-22 01:20

撈亂咗sorry
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

好睇在專業得黎解釋得有文有路,又有說服力
但想討論下如果「只需很悉心的設計」填返英文即係果效就 ...
~蛋撻~ 發表於 2018-10-21 17:02

「只需很悉心的設計」呢句我覺得聽落好似壓住咁唱,其實原因有幾樣:喺 AGA 嘅音域嚟講算低、個音(D)喺首歌個 key (a minor) 嚟講可以算係一個怪音,但我覺得句廣東話詞唔啱音都係一大原因,填英文就會消滅咗呢個因素

lorbat 發表於 2018-10-21 18:04

我澄清喺香港樂壇嘅定義嚟講,佢唔係一個 top 嘅作曲人,因為佢絕少幫其他人作曲,所以佢唔係 Max Martin 嗰種壟斷市場嘅作曲人
但只睇作曲功力,我覺得佢唔輸市場任何一位 Max Martin
當然要留意,歐美樂壇嚟講,「作曲人」呢個角色唔僅限於作旋律,作詞甚至編曲都係「作曲人」嘅一部分,而我對 Taylor Swift 嘅評價係包括埋呢啲(同埋佢最新隻碟跌晒 watt 我都知)

我都好鍾意AGA既歌 真係首首聽到就認得
有一句好同意:我覺得唱作人嘅感情、想法好似縫咗喺旋律入面,呢樣嘢唔一定同歌詞有關。
成日都覺得佢係有機會打破香港樂迷聽詞>聽曲既局面
同埋佢都有D中板歌 聽個陣好好un

sia一樣都係一聽曲就知係佢作,當中佢用既技巧係咪同aga相反 ?

簽名被屏蔽

「粵語有聲調限制,作詞人好難將一句歌詞全部寫同一個音,所以呢種寫法喺廣東歌嚟講相對冇咁普及。但 AGA 偏偏唔理,令到佢嘅旋律喺樂壇入面突出,亦都解釋咗點解佢啲歌咁多英文歌詞,因為根本寫唔到粵語歌詞。」

勁, 同意x10000000
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

aga令我有興趣聽翻多d廣東歌,應該唔少人有咁既睇法
當到咗2018年啦,廣東歌壇都仲系俾大部分沉悶既芭樂歌壟斷時(但好多周邊地區已經行得更前更多元),
3am,nights without you,小問題 呢d歌既出現真係令到我好驚喜,尤其3am果年真係令人有醒一醒既感覺。
Aga又勤力又有自己既堅持同固執,接觸音樂又多,又願意大膽嘗試,唔止才華,凈系sell character都好吸引。

唔可以怪本地聽眾少聽廣東歌,當而家資訊咁發達,接觸渠道咁多,市場好容易俾更有吸引力既產品吸引。
(以前對韓國歌好有偏見同抗拒,但系認真聽先發覺人地好有可取之處,甚至有d歌可以接近歐美水準,但又不失佢地既本土化特色)
當本土音樂人好多仲系停留系comfort zone,思維停滯不前,廣東歌就好有可能繼續沉悶落去 (利申:撐廣東歌,身在外國都會買鐘意既廣東實體碟)

p.s. 除咗aga,好似王嘉儀都幾唔錯幾有心wor
真昼間の月に僕は種を植えに行くんだ

我等我在 發表於 2018-10-21 20:38

自己都唔夠用仲作比人== 冇貨啦
叱咤唯一大滿貫女歌手

aga令我有興趣聽翻多d廣東歌,應該唔少人有咁既睇法
當到咗2018年啦,廣東歌壇都仲系俾大部分沉悶既芭樂歌 ...
elky 發表於 2018-11-23 09:51

3AM 真係好正, 連D 唔聽廣東歌既ABC都識.
真係好掂~
叱咤唯一大滿貫女歌手

A talented composer!!