返回列表 發帖

[Nov/2/2018] A Touch Of - 林奕匡 (CD)

歌手:林奕匡
唱片名稱:A Touch Of
唱片封面:

推出日期:2018/11/02
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 榮辱戰爭
02. 生之頌
03. 一世同學
04. Hold You Tight
05. 沒有你還沒有你
06. 從世界到我家
07. 花灑下的歌
Bonus Track
08. Miracle – Stockholm Writing Camp Demo Version (Eng)

附加資料:
PHIL  LAM 林奕匡 2018全新個人大碟A TOUCH OF
每一首創作他都精雕細琢、鉅細無遺,務求將最好的作品展現人前。繼” 一世同學”,” 生之頌”後另一精彩作品” 花灑下的歌”
密切留意:11月 3-4日於Star Hall舉行之Philromantic Phil Lam Live in Concert 2018

出處:Echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

隻手p得怪怪的

封面咁難睇,但都會支持!

封面好核突
歌好難聽
希望佢退居幕後

榮辱戰爭睇歌名好似可以期待下
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

cover幾型wor
而家啲大碟真係.. 7+1又大碟

Taste 完又 touch
seems jeng

seems jeng
RVHOCPC 發表於 2018-10-29 19:13

支持下隻album叫 Come with.... Phil

seems jeng
RVHOCPC 發表於 2018-10-29 19:13
聽覺:Songs of Love
味覺:A Taste of Life
觸覺:A Touch of

下隻碟講視覺定嗅覺?

聽覺:Songs of Love
味覺:A Taste of Life
觸覺:A Touch of

下隻碟講視覺定嗅覺?   ...
nicholashin 發表於 2018-10-29 19:24
希望係嗅覺 "Smell of a Pussy Cat"

封面好核突
歌好難聽
希望佢退居幕後
放空 發表於 2018-10-29 18:57
CM比較buy嘅《查無此字》、《第一個早晨》、《好好的聊個天》都係出碟前未曝光

BTW 連Sony官方文案都無視咗《從世界到我家》

感覺佢出碟好密好事黎既

cover幾型wor
而家啲大碟真係.. 7+1又大碟
721AXA 發表於 2018-10-29 19:05

之前唔記得邊隻EP,文案寫大碟,算啦,有得出實體已經好好了

好期待呀!希望其他未曝光嘅歌都係正歌喇

畫蛇添足
P隻手醜到

希望係嗅覺 "Smell of a Pussy Cat"
boy4dudes 發表於 2018-10-29 19:27

我睇到 忍唔住笑
呢個名太正
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

之前唔記得邊隻EP,文案寫大碟,算啦,有得出實體已經好好了
阿mark 發表於 2018-10-29 19:39

應該講緊Songs of Love, 6隻歌+3隻demo扮9歌大碟
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

隻手咩事
DM多仔多到覆唔哂

佢都算出碟幾密嘅歌手
不過隻手想點... 雖然好有3D感覺

字型好醜
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

隻手係咪廣偉個女架

Sony啲碟真係keep住有side track聽(小塵埃、葉巧琳)
好勁
希望下年二汶同黃姸都係大碟

「每一首創作他都精雕細琢、鉅細無遺,務求將最好的作品展現人前。」
唔好再寫得嘔心啲?貨不對版既喂
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

某會員做乜 P 自己隻手上去

應該講緊Songs of Love, 6隻歌+3隻demo扮9歌大碟
sampras625 發表於 2018-10-29 21:21
Do You Know係小眾情人國語新曲加精選嘅新歌黎 只係再次入碟 唔係demo
嗰3首歌都fit個主題 而且滿足咗大家話想聽別來無恙Demo 然後可以話Jason唱得好聽啲嘅願望
Sony啲碟真係keep住有side track聽(小塵埃、葉巧琳)
好勁
希望下年二汶同黃姸都係大碟
hehehaha 發表於 2018-10-30 00:57
呢隻碟未出碟前side track多過派台歌 試問而家仲有幾多香港主流樂壇歌手做到
二汶好似話係EP 唔知會唔會塞啲instrumental/remix扮大件夾抵食啦
「每一首創作他都精雕細琢、鉅細無遺,務求將最好的作品展現人前。」
唔好再寫得嘔心啲?貨不對版既喂
帥小寶` 發表於 2018-10-30 04:02
勤力唔代表得人鍾意嘅 始終大家比較鍾意天才

毫無唱功、無樣可言,
希望佢做幕後,作歌畀人唱算啦
唔想見到佢出現喺幕前啊
Be a top star 退貨別要遮瑕
隨便在世界到處也站立
寧願用一身筋骨作收納

進擊吧祖粉
加油呀
暗示期待做爸爸嗎
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

唔要隻手會好好多

發覺林奕匡未出過8首歌或以上的全廣東歌大碟

發覺林奕匡未出過8首歌或以上的全廣東歌大碟
ininin 發表於 2018-10-31 02:24 PM

呢個世代有碟出已經好好
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

回復 1# hinz

Sammi隻高山低谷,佢翻唱得幾好

毫無唱功、無樣可言,
希望佢做幕後,作歌畀人唱算啦
唔想見到佢出現喺幕前啊 ...
若葉之年 發表於 2018-10-31 11:14

同意既,真係唱功冇放時間改進咁,會唔會係覺得做自我,唔想求變呢?
不過, 佢作比Sammi隻高山低谷,其實都唔錯,如果佢唱返就不了

簽名被屏蔽

你講乜鬼野,高山低谷原唱係林奕匡
iamsingingwong 發表於 2018-10-31 21:23

真的假的?我沒有聽過

真的假的?我沒有聽過
onceuponatime 發表於 2018-11-1 11:12

是「假」的

上次出cook book
今次係咪曲 book (touch 丫嘛
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

Sony真係好X識派歌。所有Sony歌手啲碟side track先係最好聽
Infinity & Eternity

花灑下的歌好好聽!終於唱返首啱佢range嘅歌

榮辱完勝所有派台歌

嘩 隻碟好高質
就連本來感覺唔大嘅《一世同學》都好聽咗10000倍
Album of the year confirmed

利申未聽

Primary 好聽啲

好感動,好難得聽完一次成隻碟係會仲想聽,好好 Loop
Miracle成首歌都好 林奕匡,好多畫面
沒有 ...
nicknicknick 發表於 2018-11-2 09:46

真係好似心之科學

好感動,好難得聽完一次成隻碟係會仲想聽,好好 Loop
Miracle成首歌都好 林奕匡,好多畫面
nicknicknick 發表於 2018-11-2 09:46
除左編曲d 歌詞都寫得幾好  為佢度身訂造咁
(雖然其他人會無咩共鳴 所以plug從世界到我家都合理ge)

其實成只碟聽落好舒服好正
每首歌都仿似 頌讚詩 噶延續
但就少左首搶耳噶pop song
我祈求美雅拎女銅一定要發生

不過, 佢作比Sammi隻高山低谷,其實都唔錯,如果佢唱返就不了
onceuponatime 發表於 31/10/2018 21:20
CM 年度最佳發言

好嘔心
佢有無諗過無人想 Touch 佢?
仲嘔心過舊馬拉糕
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

好嘔心
佢有無諗過無人想 Touch 佢?
仲嘔心過舊馬拉糕
616.1314 發表於 2018-11-2 12:43
又唔好咁講
佢拍cover都忍唔住合埋眼 無眼睇自己 相信佢有自知之明
加隻Touch唔到佢嘅手 用埋啲核突字體 都係想嚇走大家
假如佢萬聖節用呢個厲鬼look大聲唱生之頌 肯定大受歡迎!

一世同學-->生之頌-->仲要派花灑下的歌?
派D dark小小嘅 榮辱戰爭, 沒有你還沒有你 得唔得, 呢兩隻都夠曬pop

全年最難聽:06. 從世界到我家
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

榮辱戰爭>一世同學>花灑下的歌>生之頌>沒有你還沒有你>Hold You Tight >>>>>從世界到我家
如果唔派從世界到我家男三甲同唱作金已經穩咗,不過可能果陣時未作好榮辱戰爭
所以點解台灣玩成隻碟出咗先揀反應好嘅黎plug就係咁解
當然香港頒獎禮嘅制度都唔容許咁做