返回列表 發帖

荷光 - Robynn & Kendy

單選投票, 共有 62 人參與投票
82.26% (51)
4.84% (3)
4.84% (3)
1.61% (1)
6.45% (4)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 10/10/2018

作詞:馮穎琪
作曲:馮穎琪
編曲:蘇道哲
監製:周錫漢

聽過哲理幾多次何謂人生嗎
努力尋覓答案
為著誰而追趕
越混沌越想得太多
錯過了某些 假設避不過
明白時間已不等我

看見那痛心的循環不息 仍難喘息
我迷失的 在祈禱中 做神的小角色
清醒得怕睜開眼睛
不敢想哪天可以道破生命
繁文俗世若然是過程

從那一秒誕生 來這一秒發生
誰會抖膽說幾多天活著無遺憾
誰未曾被困 誰人未曾怒憤
誰也都可以輕輕的轉身
隨呼吸感覺初次誕生
來再一次抱緊
人與星光隨著萬物尋覓中運行
睜開眼 請驚嘆
萬物正在共生
在美麗俯瞰… hoo….

聽過教誨幾多遍才是成長嗎
努力沉著應對
現實從來不優雅
再看見那痛苦的仍無止境 循環不息
黯淡之中 在泥土中 做荷光的角色
不清楚 怎麼可覺醒
不急於 哪天可以悟透生命
繁華亂世若然是見證

從那一秒誕生 來這一秒發生
誰會抖膽說幾多天活著無遺憾
誰未曾被困 誰人未曾怒憤
誰也都可以輕輕的轉身
隨呼吸感覺初次誕生
來再一次抱緊
請驚嘆 可驚嘆的

誰還未來信任 誰還未來慶幸
而我抖膽說幾多天活著仍疑問
誰未曾步近 誰人未曾熱吻
誰也都可以謙卑轉身
那一秒誕生 到這一秒發生
睜開眼 請驚嘆
萬物正在共生
在美麗俯瞰… hoo…

愛過痛過幾多次才是人生嗎
這問題沒錯對
但願成全這一世這身軀

點解R&K今年高質到咁
幾時出碟
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

arrangement真係好正, 加曬分
加埋詞成個畫面好出
melody ok, 易上口

加加埋埋七八隻高質歌都可以唔出碟環球想點啊

arrangement真係好正, 加曬分
加埋詞成個畫面好出
melody ok, 易上口
hehehaha 發表於 2018-11-2 00:31

膠少陣啦on9仔

原來已經八隻歌, 係咪唔諗住再出實體, sosad

評分人數

愛死r&k了

HOHO 聽

R&K真係值得組合三甲

即刻衝入嚟投五分越聽越好聽

呢兩個女人啲歌真係好高質
同美巧美煎有得揮
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

比 1000 分都唔過份!
幾時先有機會再聽到佢地上台多謝隻狗

環球快啲幫佢地出埋隻碟就放佢地走啦
10月10號派左呢首正歌可以去到月尾先有個MV/音樂平台有得聽下
公司派台宣傳差到咁真係翻身無望

比 1000 分都唔過份!
幾時先有機會再聽到佢地上台多謝隻狗 ...
mamakin 發表於 2018-11-2 23:56

如果supper自11月中起停播且903肯熱播荷光到around 270-300次ap的話,相信有可能再聽見robynn在台上謝謝牛牛的。P.s.robynn在13年叱吒鳴謝的,是她的公仔牛牛。

佢地初出道時我都無乜點聽/follow佢地既歌
但近年真係首首都好高質

佢地初出道時我都無乜點聽/follow佢地既歌
但近年真係首首都好高質
masterdragon 發表於 2018-11-3 23:06

初出道果幾年,一聽,又係lan小清新,聽到厭,一聽就唔想聽,
呢兩年,直頭好似有隊新組合咁,
旋律歌詞編曲都高汁左幾皮,有深度左好多
呢兩年係大愛R&K
FIGHT for 陳柏宇

初出道果幾年,一聽,又係lan小清新,聽到厭,一聽就唔想聽,
呢兩年,直頭好似有隊新組合咁,
旋律歌詞編曲都高 ...
~蛋撻~ 發表於 2018-11-4 12:27

+1 頭幾年除咗陶瓷娃娃同新一天 都無邊首鍾意呢兩年除咗Shout n cry 首首都狂聽
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

R&K呢兩年既音樂好決心改變 方向值得認同 但好大程度上係靠旋律編曲搶分
而今年三首歌既旋律編曲無咁多元化 突顯佢地carry唔到較成熟既曲風同題材

希望佢地唔好再搵周錫漢監製 好似呢首歌咁 講唔上差 但就係無突出之處
佢地同Eric Kwok/Edward Chan合作火花比較大

好高質,希望可以keep住呢兩年o既風格,唔好再唱小清新

其實佢哋都幾慘
自己創作嘅基本俾人話唔掂
搵人哋作就個個好評咁其實仲使乜俾佢哋唱
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

估唔到華仔都有聽佢地

OT:上年首急救中點解可以零noise
今年似乎想做返多啲pop少少既野?青春終老同荷光都幾pop

A really nice song!!!!!!!

評分人數

• CunninG

OT:上年首急救中點解可以零noise
今年似乎想做返多啲pop少少既野?青春終老同荷光都幾pop ...
stephybest 發表於 2018-11-8 13:41

環球根本冇心宣傳佢哋, 除咗有排上大陸節目紅小小
其餘時間畀錢你自己做音樂, 其他嘢就自生自滅咁, fansbase自然唔會變大

真係好好聽咯

評分人數

衝著華仔推薦嘅至尊歌曲入嚟聽下
的確唔錯
近兩年歌曲都算高質
5分

劉華pick嘅至尊歌無得輸 5分

希望播到有組銅啦

好聽,MV也拍得好靚

求快點出碟

呢首真係好正
十大水準
5分
劉華有d taste
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

環球根本冇心宣傳佢哋, 除咗有排上大陸節目紅小小
其餘時間畀錢你自己做音樂, 其他嘢就自生自滅咁, fans ...
721AXA 發表於 2018-11-8 15:41

總覺得佢地如果有機會上大台唱下歌一定會更加多人識佢地/聽佢地既歌
可惜佢地間公司.......

可能好多人覺得大台個target audience係C9為主
但另一方面睇大台可當係一個踏腳石, 你本身有實力, 上去唱密密唱多幾次
起碼入屋過只靠電台/youtube/麥記, D人會記得有隊女子組合叫R&K
之後累積人氣再做更多商演/商場show之類, 情況類似CAS咁

我只係覺得首歌好適合二重唱
至於RK兩個人表現就有d保留
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

兩條女呢兩年啲歌高質到...
環球宣傳真係太差

但另一方面睇大台可當係一個踏腳石
masterdragon 發表於 2018-11-18 15:45

認同,雖然唔會因為大台而多咗好多fans,但至少會令更加多人知佢地係邊個,一個唔覺意仲會變成話題
都唔講周柏豪呢種直入大台嘅做法,淨係講下至少好多人會記得JW玩美女廚房,會因為跳躍生命線知道林二汶首歌
同埋反面例子欣宜 Alfred mag三個一走無線曝光率一跌就一齊無人再記得,當然仲有其他因素
所以有時會替RK,GinLee同AGA唔抵

認同,雖然唔會因為大台而多咗好多fans,但至少會令更加多人知佢地係邊個,一個唔覺意仲會變成話題
都唔講 ...
sunnyay1231 發表於 2018-11-19 12:13

計呢2年歌曲質素, RK Deserve 更多.   加上感覺佢地今次轉左歌路之後, 講野PRESENTATION 同埋人GE IMAGE 都好左靚左..其實如果多D PROMOTE 大眾都應該會受落

呢首真係好高質 組銅plz!!

成首歌嘅鋪排真係做得好靚