返回列表 發帖

各大流行榜@2018/11/03

TVB勁歌金榜@2018/11/03
RK LW Songs      Singers
01 02 認真如初       陳柏宇
02   03 兩口子        田蕊妮
03 04 Lonely                 關楚耀 譚嘉儀
04   05 老少平安               周柏豪
05   06 若無其事        謝文欣
06   07 青春、戀愛和意外    曾樂彤
07   08 細看近年,那信念    戴祖儀
08   09 大男孩                  Boyz
09   10 但願人長久             HANA菊梓喬
10   NE   偉業街                  胡鴻鈞

903專業推介@2018/11/03
RK  LW Songs                  Singers
01  12  可一可再       Eason and the Duo Band
02  10  四大發明       鄧小巧
03  13  青空         謝霆鋒
04  04  一個女人和浴室    謝安琪
05  15  百年樹木       張敬軒
06  03  錢七         周國賢
07  08  笑容迷路了      黃妍
08  05  撼動         Supper Moment
09  NE  長大         容祖兒
10  NE  R U Naughty?    鍾舒漫
11  19  荷光         Robynn & Kendy
12  14  認真如初       陳柏宇
13  11  未來見        RubberBand
14  01  愛情是一種法國甜品  林二汶
15  07  老少平安       周柏豪
16  NE  破壞王        Eason and the Duo Band
17  09  教我這麼愛下去    許志安
18  NE  #DLGH (跌落個海)  孫耀威
19  16  侘寂         李幸倪
20  18  大不了一代      Nowhere Boys

中文歌曲龍虎榜@2018/11/03
RK  LW Songs                  Singers
01  02  一個女人和浴室   謝安琪
02  04  教我這麼愛下去   許志安
03  05  閃亮的青春     梁釗峰
04  14  神不守舍      吳業坤
05  01  認真如初      陳柏宇
06  07  老少平安      周柏豪
07  08  只想與你再一起   菊梓喬
08  09  On The Road    曾若華/林德信
09  11  關於寂寞      鄭欣宜
10  13  侘寂        李幸倪
11  10  停半分鐘聽一闋歌  許廷鏗
12  06  可一可再      Eason and the Duo Band
13  NE  R U Naughty?       鍾舒漫
14  18  荷光        Robynn & Kendy
15  17  Captain Nancy   薛家燕
16  16  別(口氹)我      陳泳彤
17  NE  百年樹木                 張敬軒
18  19  張家明和婉君    李榮浩
19  NE  笑容迷路了              黃妍
20  12  未來見       RubberBand

新城勁爆流行榜@2018/11/03
01  04  停半分鐘聽一闋歌   許廷鏗
02  05  蒼蠅         陳奐仁
03  07  侘寂         李幸倪
04  09  生之頌        林奕匡
05  14  青空         謝霆鋒
06  06  教我這麼愛下去    許志安
07  08  只想與你再一起    菊梓喬
08  13  撼動         Supper Moment
09  11  百年樹木       張敬軒
10  12  老少平安       周柏豪
11  19  氪氣石        鄭融
12  18  偉業街        胡鴻鈞
13  NE  荷光         Robynn & Kendy
14  16  細看近年,那信念   戴祖儀
15  NE  那一夜        鄧紫棋
16  17  R U Naughty?        鍾舒漫
17  NE  兩口子        田蕊妮
18  NE  自由         江海迦
19  20  寄居太虛       王梓軒
20  NE  睡衣派對       Super Girls

Rb越減越離譜...
CCL :)

6號都po連登個未來見過200ap post好諷刺
冠軍歌 可一可再 - 陳奕迅
亞軍歌 侘寂 - 李幸倪
季軍歌 困獸.28 - 麥浚龍 [ week 46 ]

Lewis 發表於 2018-11-3 21:10

呢招醒吖
擺呢件事上枱放大吹睇903點頒
Jayant Music Chart Week 46
1.麥浚龍 - 困獸.28
2.古天樂 / 謝安琪 - (一個男人)一個女人 和浴室
3.張敬軒 - 百年樹木

RB係咪只要拎埋最歌都可以大滿貫?
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

RB係咪只要拎埋最歌都可以大滿貫?
mosesming 發表於 2018-11-3 21:43

大奬係
至尊歌、兩次至尊唱片、三次組合金、最組連編曲人都拎過
十大拎過3.5首

可能903係曲線要大家推入最歌

大奬係
十大拎過3.5首

可能903係曲線要大家推入 ...
hehehaha 發表於 2018-11-3 21:48

RB仲要連新人金都拎埋
真係爭個最歌就拎哂
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

以為他們與世無爭添
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

呢招醒吖
擺呢件事上枱放大吹睇903點頒
JayantL 發表於 2018-11-3 21:16

到時re心之科學咪得
My top favourite songs in 2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&ptid=12341&pid=964517

RB仲要連新人金都拎埋
真係爭個最歌就拎哂
mosesming 發表於 2018-11-3 22:01

算唔算
2018 梁詠琪好時辰世界巡迴演唱會:圓滿落幕 只有好音樂(不斷更新) · 一起品評吧
http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

嗱 我有credit返cm㗎
反ot:留名落榜周 12減12

算唔算
l00540 發表於 2018-11-3 22:13

係咩嚟

到時re心之科學咪得
kayzzz 發表於 2018-11-3 22:12

yeah
+20 re一星期已經夠數

大奬係
十大拎過3.5首

可能903係曲線要大家推入 ...
hehehaha 發表於 2018-11-3 21:48

但放啲咩人入場投最歌 都係可以由傷台選擇性操控
畢竟佢知道啲account首輪次輪投咗咩歌
而且放多啲飛畀街客入 個賽果都會好唔同
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

以為他們與世無爭添
l00540 發表於 2018-11-3 22:08

希望903夠薑在1月1日當晚反抗英皇,將心之科學下調到第三,只讓軒仔和joey僅僅獲頒十大的第二位和第三位。(個人比較想慢慢喜歡你至少得到十大第四位,那怕karen不會參加頒獎禮也好)

希望903夠薑在1月1日當晚反抗英皇,將心之科學下調到第三,只讓軒仔和joey僅僅獲頒十大的第二位和第三位。 ...
Danny02 發表於 2018-11-3 22:18

唔睇好
霸權咗咁多年
班蠢dj高層重視瀨唔瀨得惦大公司鞋底
多過想推動本地音樂進步
最緊要大公司對賽果舒服
帶挈搵多啲廣告錢

預祝心之科學榮登尊歌寶座
狗台夠膽就好似以前銳哥台咁
喺記者會預先公布「播放指數大獎」
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

希望1月1日 人妻可以十大+女金+最女!無憾了!

以為他們與世無爭添
l00540 發表於 2018-11-3 22:08

可能只係純粹為呢件事開心
未必知俾人瘋狂減ap呢件事

嗱 我有credit返cm㗎  
反ot:留名落榜周 12減12
香港理格麥 發表於 2018-11-3 22:14

等我幫手搞大佢先
未來見(223 - 23)  Jim's Music Selection 2018 WK46
1. 優秀 容祖兒 2. 侘寂 李幸倪 3. 一個女人 和浴室 謝安琪

可能只係純粹為呢件事開心
未必知俾人瘋狂減ap呢件事
Lewis 發表於 2018-11-3 22:28

如果佢地有追埋後面啲post應該會知咩事

未來見 IDKIDC 邊首減得勁D?
learn from the past

未來見 IDKIDC 邊首減得勁D?
fengzhizi9225 發表於 2018-11-3 22:45

未來見 減得勁d

如果佢地有追埋後面啲post應該會知咩事
mosesming 發表於 2018-11-3 22:31

為咗尊重呢邊Mark ap 同估算加減嘅會員
實質嘅數據就冇喺Lihkg Post出嚟嘅
所以佢哋未必知

不過如果戥RubberBand 唔抵嘅 我諗pm Rb俾佢哋知兩星期31-14都好

所以佢哋未必知

不過如果戥Ru ...
香港理格麥 發表於 2018-11-3 22:53

LIHKG仲會留意廣東歌嘅人應該同CM會員都會有一定重疊
實會有人滲到個殘酷真相出嚟

所以佢哋未必知

不過如果戥Ru ...
香港理格麥 發表於 2018-11-3 22:53

咁做令歌手咪仲難堪難做
你就咁出LIHKG post同去903 fb ig洗wall公審佢地可能仲有用

LIHKG仲會留意廣東歌嘅人應該同CM會員都會有一定重疊
實會有人滲到個殘酷真相出嚟 ...
mosesming 發表於 2018-11-3 22:58

通常會貼埋加減同個數字係下個月既事

其實播放「率」會唔會係指:
歌曲播放總時間 divided by 派台歌播放總時間

可否解釋倒:Gin Lee+3+3 、半天空檔離奇奪亞、未來見等事件

希望1月1日 人妻可以十大+女金+最女!無憾了!
ouyang 發表於 2018-11-3 22:28

好難咯,史上得sammi(2001)和joey(2003)可以同時做到

咁做令歌手咪仲難堪難做
你就咁出LIHKG post同去903 fb ig洗wall公審佢地可能仲有用 ...
Lewis 發表於 2018-11-3 23:01

你啱反Ot: 點解未來見 新城上唔到榜嘅

唔睇好
霸權咗咁多年
班蠢dj高層重視瀨唔瀨得惦大公司鞋底
多過想推動本地音樂進步
最緊要大公司對賽果舒 ...
liebe 發表於 2018-11-3 22:27

希望祖兒至尊既時候謝辭學Eason咁講
"errr.....其實我覺得RubberBand首歌好聽d"

好野~恭喜早早至尊

可否解釋倒:Gin Lee+3+3 、半 ...
l00540 發表於 2018-11-3 23:06

我當呢樣嘢係真
你點樣解到零零舍舍得未來見怒減

可否解釋倒:Gin Lee+3+3 、半 ...
l00540 發表於 2018-11-3 23:06

就陳柏宇上年+100AP過側田已經可以KO所有猜測 根本任調
Jayant Music Chart Week 46
1.麥浚龍 - 困獸.28
2.古天樂 / 謝安琪 - (一個男人)一個女人 和浴室
3.張敬軒 - 百年樹木

好肉酸咯 903一直狂減

求link
小企鵝推介流行榜  31/12 年度推介
2019年.重新開始

就陳柏宇上年+100AP過側田已經可以KO所有猜測 根本任調
JayantL 發表於 2018-11-4 00:10

AP只代表次數
不代表播放「率」

人地可能用apple計
我們卻用orange推算~

AP只代表次數
不代表播放「率」

人地可能用apple計
我們卻用orange推算~ ...
l00540 發表於 2018-11-4 00:43

唔關事,唔好諗咁多
SSN Chart (16 Nov)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 未 來 見 (1 Week No.1) - RubberBand
2. 破 壞 王 - 陳 奕 迅
3. 侘 寂 (1 Week No.1) - Gin Lee

唔關事,唔好諗咁多
John 發表於 2018-11-4 00:48

如非電台內部,無人知真正播放「率」點計

如非電台內部,無人知真正播放「率」點計
l00540 發表於 2018-11-4 00:52

你睇返以往17年結果,就知你個講法不成立
SSN Chart (16 Nov)  自唱新歌「和每天講再見」(4 Jan)
1. 未 來 見 (1 Week No.1) - RubberBand
3. 侘 寂 (1 Week No.1) - Gin Lee

903好陰功,唔鍾意《認真如初》但要格硬+ap到佢上十大,播多三個星期(浴室/撼動/錢七)之後冠,計埋adj約140ap,十大第十位到手。如果莫后缺席,《慢慢喜歡你》十大都凍過水。

暫時估計十大賽果係咁:
認真如初 – 陳柏宇/撼動 – Supper Moment/錢七 – 周國賢/沉默的士高 – 王菀之/無期 – AGA/
一個女人和浴室 – 謝安琪/可一可再 – 陳奕迅/天才兒童1985 – 張敬軒/未來見 – RubberBand/心之科學 – 容祖兒

John 發表於 2018-11-4 00:56

睇返以往結果,都唔係跟足「次數」去頒~

好似上年《和每天講再見》/ Justin etc...

John 發表於 2018-11-4 00:56

年尾有好多荒缪論點去合理化瘋狂調位

Ps: 萬一Kay 播唔夠 我絕對支持調上女金
今week 之後 Kay 暫時女歌手ap 第一
快D冠完換plug lead ap lead多六星期!

好似上年《和每天講再見》/ Justin etc... ...
l00540 發表於 2018-11-4 01:09

其實大致上都成立,起碼用播放次數計嘅賽果差異比你所謂嘅播放率少

好似上年《和每天講再見》/ Justin etc... ...
l00540 發表於 2018-11-4 01:09

按你講法啦,唉
未來見4分幾鐘呀
2003年落地開花3分鐘都唔夠,按你講法咪要播成300次先入到十大?

認真如初真係好肉酸 谷個男銅好啦 唔好十大
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 46
1. 停半分鐘聽一闋歌 2. 睡衣派對 3. 荷光

其實大致上都成立,起碼用播放次數計嘅賽果差異比你所謂嘅播放率少
1d14 發表於 2018-11-4 01:10

我只係提出「次數」和「率」有分別
和提議「率」可以這樣定義(無話一定係咁計)

當然外行人永遠唔會知這個 %怎樣計?
「分子」和 「分母」又分別是什麼?

只是交換意見咋,不喜勿插

我只係提出「次數」和「率」有分別
和提議「率」可以這樣定義(無話一定係咁計)

當然外行人永遠唔會知 ...
l00540 發表於 2018-11-4 01:22

其實播放次數咪就係播放率囉 大部份賽果都証實此點
     例如 2015 男女三甲 真係跟足CM 統計播放次數

唯一係間唔中十大有輕微調位 但可接受 有時比左三甲 就out 該單位首十大

但上年開始 好多賽果調得離譜 尤其宋生和側田慘案

根本唔須要咁多猜測 咩上半年和下半年嘅比重唔同 咩featuring 主唱分1/3、比feat果位
   統統都想太多 索性話商臺黑箱作業好過 例如今年未來見播放次數最高都只得第三

其實播放次數咪就係播放率囉 大部份賽果都証實此點
     例如 2015 男女三甲 真係跟足CM 統計播放次 ...
tributehotel 發表於 2018-11-4 01:34

都唔係上年開始啦
有時條數造得靚,咪跟得好足
有時造造下真係同DJ相差太遠,咪+17、-23
有時造完先想調位,咪有容祖兒銀變金、容祖兒銅變銀同李克勤銀變金等事件

都唔係上年開始啦
有時造完先想 ...
John 發表於 2018-11-4 01:41

希望Donald見到
下禮拜數榜時解釋下
釋除這些指控和疑慮~~~

都唔係上年開始啦
有時造完先想 ...
John 發表於 2018-11-4 01:41

其實 re 返上面會員 問題 播放率 = 首歌或單位播放次數 即是ap(分子)/ 全年total ap
    既然係咁 播放次數咪直接反映播放率囉 播放次數越高 代表ap 佔total ap 的比例或佔有率越高