返回列表 發帖

麥記與唱片公司關係一問

食開麥記嘅香港樂迷都會知道,麥記一向同環球唱片合作開,然而近期麥記多次與英皇歌手合作,到底麥記同邊間唱片公司先係真正合作伙伴呢?
麥記與環球唱片關係
大家食開老麥都會發現,麥記播開嘅歌都係來自環球唱片,歌手有陳奕迅、李幸倪、符致逸、江海迦等等。麥記播嘅歌都頗新,例如有《可一可再》、《侘寂》、《小問題》同《荷光》。
麥記與英皇娛樂關係
麥記早排搵咗英皇歌手容祖兒同張敬軒合唱廣告歌《Make A Beat》,近期亦搵咗謝霆鋒拍廣告,仲用佢嘅歌《青空》做配樂,而新一期推廣賣緊嘅一系列嘅食都係以「鋒味」名義推出。
環球唱片與英皇娛樂關係
唔使多問,死對頭兩個
噉究竟麥記同緊邊個合作?定係食緊兩家茶禮?定係一半跟英皇、一半跟環球?以下開放討論
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

咁麥記都係有搵藻藻賣廣告,又有搵單_賣廣告啦
FIGHT for 陳柏宇

祖祖唱過麥記廣告歌 再搖兩四次有心情過一天,環球群星近年好似無唱過麥記主題曲。
舞來舞去 不日內開始錄音。

咁903究竟同緊邊個合作?定係食緊兩家茶禮?定係一半跟英皇、一半跟環球?

麥當勞總公司同環球GLOBAL有合約,全球麥當勞播音樂必須又環球提供。與英皇之合作係香港麥當勞Promo/Marketing campaign.
Rchi

簽名被屏蔽

咁有火又點計數
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

咁有火又點計數
b01091018 發表於 2018-11-5 09:38

因為謝霆鋒呢排鋒味包先有呢個playlist

其實食兩家茶禮已經係一個唔準確既比喻
現實商業社會一間公司都唔會只依賴一個Supplier或者customer
而各suppliers同customers之間其實都可能係競爭關係

情況就好似開心樂園餐送既玩具係來自唔同既公司
SCB既代言人有Sammi Pakho Rainie, 全都係黎自唔同公司

因為謝霆鋒呢排鋒味包先有呢個playlist
s0m3bodii 發表於 2018-11-5 10:16

2月個陣就播緊咯
老m有冇咁好死
week13

之前果期有容祖兒同張敬軒代言薯條
Make A Beat
心之科學
潛水
天才兒童
最近就有謝霆鋒代言
代言期間同英皇合作好正常
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

2月個陣就播緊咯
老m有冇咁好死
b01091018 發表於 2018-11-5 10:23

I think that makes a lot more sense now. Nicholas and McDonalds are probably under some sort of deal even in the beginning of the year already. That burger now probably take some time to develop/push, etc.

有錢收怕咩
潛水。。。。

李克勤仲係環球時已經同英皇既Joey合作演唱會
環球同英皇都係商家
冇話永遠死對頭定永遠朋友
有錢齊齊搵

希望Juno搵麥記傾下, 等佢可以上juno同kay既歌.

btw 其實麥記都可以整個榜出黎, 計下播歌次數..lol
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

btw 其實麥記都可以整個榜出黎, 計下播歌次數..lol ...
kaytse 發表於 2018-11-6 02:42

咁多分店點count播放率

btw 其實麥記都可以整個榜出黎, 計下播歌次數..lol ...

估唔到承你貴言,幻國和麥記傾成咗,在M記播Juno 和Kay MV ,而且仲埋Mc Cafe 廣告

估唔到承你貴言,幻國和麥記傾成咗,在M記播Juno 和Kay MV ,而且仲埋Mc Cafe 廣告 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-6-6 03:31

可惜廣告話題只限最多一周
廢膠kayzzz支持邊個死邊個,被禁言後繼續發膠中

員工
week13

環球同英皇的關係,係咪一定完全係死對頭呢,唔知道都唔係完全一定。。。
但麥記係一個會令人容易D知道有新歌上架的地方。傾得成,唔出奇。

依家仲多一間幻國 hahaha
打仗

預言家

罷食m記
容祖兒取700多獎項,為香港歌手之冠