返回列表 發帖

第四十一屆十大中文金曲開始投票 (有名單)

投票係11月10-18日
今年都會分兩日搞,12月17號係頒獎禮 + 出年1月3號係音樂會
詳細名單請到:
https://app4.rthk.hk/special/goldsong2018/poll.php

可以投4個獎
1. 十大金曲獎 (我本來好奇點解冇IVANA首沉默的士高,原來係無派RTHK,但真係揀唔到10首)
2. 優秀流行國語歌曲獎 (其實Ronald係咪WIN硬? 反正呢個獎唔係年年都有歌手親身拎獎)
3. 優秀流行歌手大獎 (粗略一睇,應該只限入圍十大金曲獎的歌手,但樂隊/組合無份) WTF?
4. 最有前途新人獎 (一個都唔識)

假使世界原來不像你預期 方皓玟

>3<

上屆悶到訓著 得城城睇得下
全球華人至尊金曲
心之科學 vs 可一可再
港台心中永遠都係得陳奕迅同容祖兒
今年新人得謝文欣戴祖儀曾樂彤係識

金針菇呢
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

金針菇呢
b01091018 發表於 2018-11-10 18:35

今年俾陳奕迅 下年俾容祖兒 然後送佢地走啦

揀六個新人好辛苦

今年俾陳奕迅 下年俾容祖兒 然後送佢地走啦
stephybest 發表於 2018-11-10 19:11

呢個頒獎禮廢到無人有,我估都無咩人投票

究竟釗峰係咪新人 官方Facebook講到係咁,但名單又無

From C AllStar Facebook
第四十一屆十大中文金曲頒獎禮
大家除咗要留意釗峰有無新人獎攞之餘,仲要留意一下首主題曲「為全世界歌唱」
因為今次釗峰有份參與演出㗎
#41屆十大中文金曲
#用心聽
#為全世界歌唱

https://www.facebook.com/0809cal ... 03878366127?__xts__

究竟釗峰係咪新人 官方Facebook講到係咁,但名單又無

From C AllStar Facebook
第四十一屆十大中 ...
KITSTON 發表於 2018-11-10 19:30

大家除咗要留意釗峰有無新人獎攞之餘
         即係話,未必會有純粹呃關注,
所以。。。
笑笑就美麗

金針菇呢
b01091018 發表於 2018-11-10 18:35

金針獎唔係公開投票的
不過本身唔係年年都頒
你睇果個名人堂頒左兩年都無晒聲氣

今年無哂全國最佳XXX 同 銷量歌手
最優秀歌手無組合/樂隊係好事 因為又會頒最佳組合/樂隊獎
不過點解優秀歌手就有得投 組合/樂隊就無得投呢?

因為有歌上過三甲位置嘅組合/樂隊得7隊, 廢事7揀3咁樣衰?
Dear Jane  / Supper Moment / C AllStar / ReVe / RubberBand / ToNick / Robynn & Kendy
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

不過點解優秀歌 ...
hehemamama 發表於 2018-11-10 21:23

十大金曲獎競猜(11首)
-        心之科學 – 容祖兒
-        缺 – 張敬軒
-        漸漸 – 陳奕迅
-        男人背後 – 周柏豪
-        很堅強 – Gin Lee
-        停半分鐘聽一闋歌 – 許廷鏗
-        認真如初 – 陳柏宇
-        到此一遊 – 胡鴻鈞
-        人妻的偽術 – 謝安琪
-        忍 – 林欣彤
-        假使世界原來不像你預期 – 方皓玟

上屆悶到訓著 得城城睇得下
全球華人至尊金曲
心之科學 vs 可一可再
港台心中永遠都係得陳奕迅同容 ...
kaman921 發表於 2018-11-10 18:35

城城嘅表演確實精彩,好懷念佢個時候載歌載舞嘅頒獎禮,而家真系首首情歌聽到着眼瞓

十大金曲獎競猜(11首)
-        心之科學 – 容祖兒
-        缺 – 張敬軒
-        漸漸 – 陳奕迅
-        男人背後 – 周柏豪
-         ...
1d14 發表於 2018-11-10 21:34

RTHK係唔會比獎小明

今日係街.. 比人捉左做投票=,=
真實版投

不過點解優秀歌 ...
hehemamama 發表於 2018-11-10 21:23

有全國最佳同銷量歌手
只係呢啲都唔係公開投的獎
RTHK當晚先會公佈
剩係頒歌曲+十優歌手+新人,邊度夠攝時間?
仲要搞兩日