返回列表 發帖
標題錯左,背後女人,心之科學,會唔會入選?

成班暗星但仍然有楊千嬅同容祖兒,死未
iamsingingwong 發表於 2018-11-11 08:57

同類的李克勤唔候選,點解容祖兒仲可以候選,楊千嬅果首合唱唔計

估20首得奬歌曲變22首
01. 從未說起 - HANA菊梓喬
02. 但願人長久 - Hana菊梓喬
03. 主宰 - JW王灝兒
04. 兩口子 - 田蕊妮
05. 無常春秋 - 吳若希
06. 神不守舍 - 吳業坤
07. 老少平安 - 周柏豪
08. 烏托邦 - 周柏豪
09. 獻醜 - 洪卓立
10. 理性感性 - 胡鴻鈞
11. 偉業街 - 胡鴻鈞
12. 閃亮的青春 - 梁釗峰
13. 百年樹木 - 張敬軒
14. 潛水 - 張敬軒
15. 青春、戀愛和意外 - 曾樂彤
16. 芭樂 - 鄧小巧
17. 無畏的肩膊 - 鄭俊弘
18. 星光 - 鄭俊弘
19. 若無其事 - 謝文欣
20. 未開始的故事 - 戴祖儀
21. 開心節 - 鍾舒漫
22. Lonely - 關楚耀 譚嘉儀

其實而家Sony都幾好笑,
照派歌上榜,
獎又唔爭,
真係唔明認真如初攞冠軍黎做咩 ...
表妹保莉 發表於 2018-11-11 23:51

仲以為傾掂數玩翻

學華納咁豬?不派去tvb永世無四台冠軍歌
iamsingingwong 發表於 2018-11-12 12:42

但係華納又上勁歌宣傳咯(除左許廷鏗),好心派埋歌啦

如果派勁歌而拎到四台冠軍歌咁又不要拒絕,sony今次做番件好事
由得環球同kay不派勁歌幾好,華納不知諗咩 ...
iamsingingwong 發表於 2018-11-12 13:00

華納既然都上得勁歌,又唔派歌,真係好奇怪

最後最後,係咪plug左,但冇份候選?

可能因為播歌/MV版權問題。
Ching2015 發表於 2018-11-19 13:16

有咁噶事?其實真係幾鍾意2014~2015年,個個台都派歌上tvb,包括環球

Aga  一 有四台冠軍歌真係最正
iamsingingwong 發表於 2018-11-20 14:39

雙雙一做完超級勁歌推介,環球就同tvb冷戰,真係剋星

《2018勁歌金曲優秀選第二回》在11月25日晚上7時45分,於Big Big Channel隆重舉行,並由胡蓓蔚、林師傑、周 ...
matt0605 發表於 2018-11-22 17:40

宜家都冇左翡翠台足本直播了

隨時容祖兒突然出席,攞1.5首歌曲獎,年尾金曲金+1.5首歌曲獎+最受歡迎女歌星 ...
1d14 發表於 2018-11-22 21:36

宜家得翻最受歡迎歌星獎,美祖未拎過

現場冇千嬅同定欣嘅fans, 但有阿田
matt0605 發表於 2018-11-25 19:54

仲有咩燈牌?

全體星夢、坤哥、JW、關楚耀、SG、英皇(除左Joey同Boyz)
matt0605 發表於 2018-11-25 20:00

冇鄧小巧啦

今日頒25首
matt0605 發表於 2018-11-25 20:10

連續三年第二回都超20首

立立好似唱獻醜時喊左出黎...
kevinlai1621 發表於 2018-11-25 21:25

好慘立立2019快出隻Big hit得唔得

張敬軒有冇嚟?!

回復 69# matt0605

女版美祖

英皇其實可以唔洗玩, 差咁多...
kevinlai1621 發表於 2018-11-25 22:17

就算美祖+boyz玩,都係多3首

今年應分番男女歌星頒喎
iamsingingwong 發表於 2018-11-25 23:04

攞嚟搞,上年明明可以頒俾Hana

年尾勁歌廿大
張敬軒3
hana3
楊千嬅2.5
周柏豪2.5
吳若希2
鄭俊弘2
胡鴻鈞2
洪卓立1
鍾舒漫1
jw1
已經唔夠 ...
lu12 發表於 2018-11-25 23:18

頒翻十大算啦,星夢5首:周柏豪,胡鴻鈞,吳若希,菊梓喬,鄭俊弘,英皇3首:張敬軒+2暗星,其他2首就…… 寰亞+星娛樂

其實根本星夢而家只有能力同一時間捧一人,17同18年都係all in Hana. 去年為Hana整個5強,做到佢同克勤同l ...
Ching2015 發表於 2018-11-26 00:08

吳若希宜家好似開始flop了,歌都唔係好得

回復  Ching2015

15年第二回優秀選最高票數係 一顆不變的心 鍾嘉欣,最後唔去總選。果年最女三強祖 ...
黃家正 發表於 2018-11-26 03:35

第二係吳若希,第三先係鍾嘉欣啊,當時美祖的反應好得意(可能覺得乜宜家對手淪落到咁)

0鏗真係絕跡勁歌
肥佬真係小器到..
jimmy 發表於 2018-11-26 00:52

又唔一定關何哲圖事,佢本身係大台親生仔,林峯到宜家都仲絕跡緊啦

參加勁歌的頒獎禮對sony和環球也沒有好處,因為沒人會care勁歌的賽果,根本只有部分鄭先生和jinny的星夢幫 ...
Danny02 發表於 2018-11-26 00:14

Sony起碼有個演繹獎,環球?可以分咩?除非陳奕迅玩就得

回復  阿mark

我係話優秀選第二回得票最高歌曲係鍾嘉欣「一顆不變的心」啦。總選只記得三強jinny li ...
黃家正 發表於 2018-11-26 07:39

其實美祖只當04-05果幾個係對手,再之後出道噶最多加個GEM,其他果啲,美祖根本唔放在眼內

通常ban兩年,19年6月/7月解禁。問題係華納會唔會再派歌上勁歌。不過金堅紅館開完,上去都無用。 ...
Ching2015 發表於 2018-11-26 09:27

有咁噶講法?點解林峯仲未解封

林峰已經約滿英皇,上左大陸發展,唔需要tvb宣傳,應該係佢自己唔上tvb.
其實我睇大陸劇成日見到峰少。而 ...
Ching2015 發表於 2018-11-26 09:36

明明flop到無朋友

既然恢復頒男女歌手,咁不如頒翻十大啦,就算多幾個其他豬肉獎都冇所謂啊

based on 上年廿大的分佈 + 再用兩次優秀選去揀
==星夢10隻==
周柏豪X2 / HANAX2 / 吳若希X2 / 胡鴻鈞X2  / ...
cakeiii2000 發表於 2018-11-27 17:01

鍾舒漫地位仲低過許靖韻?另外美泳有一首歌,出席應該都有20大咯~唉,另外林欣彤如果仲有得候選兼出席,應該都有20大

泳兒年尾好似冇晒聲氣咁
我有啲覺得佢上年拎唔到最女(演繹果個,雖然都只係豬肉一個)
感覺佢今年想唔黎 ...
cakeiii2000 發表於 2018-11-28 08:53

但佢今年真係好hea咯,不過其實好似佢14-15年都係得一首新歌

靚泳越做越hea,冇計啦,四不像嗰年算有聲氣但最後四台成績慘淡。。。冇可能再爆到上黎 ...
stephybest 發表於 2018-11-28 09:11

可能連續兩隻原創碟都慘敗,英皇又hea佢啦,宜家捧翻鍾舒漫

就算冇田,咁都應該有小定啊,16年佢同煎餅都試過拎金曲獎,關生最后可能得0.5,同譚嘉儀一首 ...
chris 發表於 2018-11-28 09:43

胡定欣唔會玩的啦,2016都係玩票性質,加上果期熒幕情侶檔受歡迎,宜家佢都開始hea大台

如果按上年入左優秀選先可以候選最受歡迎歌手獎,咁今年得

男歌手(11位):張敬軒 胡鴻鈞 鄭俊弘 吳浩康 關楚耀 吳業坤 伍富橋 羅力威 周柏豪 梁釗峰 洪卓立

女歌手(14位):HANA菊梓喬 JW王灝兒 吳若希 顏卓靈 謝文欣 譚嘉儀 許靖韻 曾樂彤 鄧小巧 泳兒 田蕊妮 鍾舒漫 Super Girls 戴祖儀

相信大獎賽果圍繞LE 堆人

金金: 豪
最男:軒  演男:鈞

最女:容/ 靖(容 唔來的話)  演女:菊
人氣:若
最跳 ...
hkbaby 發表於 2018-11-29 01:41

金曲金:男人背後
最男:張敬軒
最女:菊梓喬
演繹男:胡鴻鈞
演繹女:鍾舒漫
人氣男:鄭俊弘
人氣女:吳若希
組合:Super Girls

候選又唔一定去過優秀選
先有美祖16年兩次都無去,END-UP都拎左
宋禮都一樣,兩次無去有金曲金
當然係旦 ...
cakeiii2000 發表於 2018-11-29 13:52

覺得乜都係為美祖,上年美祖唔玩,就只有出席優秀選先可以候選最受歡迎,仲要cut埋最女

又唔係完全為美祖
係要討好旦公司,唔好連「最大陪坐公司」都無埋
HINS就黎有音樂特輯出街,已經拎硬最男 ...
cakeiii2000 發表於 2018-11-29 14:40

周柏豪唔知幾時先可以拎tvb最男,15年到宜家都未有機會

如果上年宋禮唔來,又唔搞合併獎項,佢都應該拎左啦(相信佢都係全場最大牌啦,獎都係睇人來俾)
雖然只係 ...
cakeiii2000 發表於 2018-11-29 15:23

仲有super girls,其實星娛樂幾時先可以拎大獎

TBB對SG好飄忽
15年無啦啦係優秀選度頒左個廣告歌獎(照常應該喺總選頒)
你以為SG掂硬,點知去到總選都只 ...
cakeiii2000 發表於 2018-11-29 15:42

tvb對supper仲差,有歌又冇份入選

最男:周柏豪
金曲金:張敬軒(未拎過)

演繹男:胡鴻鈞

最女:千嬅或祖兒或小恩子或吳若希 (不信2年年資 ...
iamsingingwong 發表於 2018-11-29 18:13

Hana上年其實已經拎左最女

其實我好想知 Jinny 見到 HANA 地位超越自己有咩感受
616.1314 發表於 2018-11-30 00:05

佢好似話過冇所謂

譚嘉儀銷量第一位,都有資格取代hana拎最女
iamsingingwong 發表於 2018-11-30 17:55

今年tvb如果有翻最女,而容祖兒楊千嬅又唔玩,咁就應該俾hana啦,如果按年資就吳若希

香討最女投票angela算多票,好奇怪
iamsingingwong 發表於 2018-12-3 12:26

佢宜家好紅???如果俾佢,泳兒鍾舒漫顏面何存

WHO IS 美馬?
尋日SHIGA加盟星夢
會唔會有變數? 俾最女?
cakeiii2000 發表於 2018-12-5 12:26

歌都未有點最女,而且剛剛簽