返回列表 發帖

在月台上等你 - 衛蘭

單選投票, 共有 85 人參與投票
80.00% (68)
5.88% (5)
3.53% (3)
1.18% (1)
9.41% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: WZA111

派台日期: 07/11/2018

曲:齊樂平
詞:陳詠謙
編:褚鎮東
監:舒文

慢了腳步   思索著未來
未見你在   當我轉入   成長的月台
做個記號   被繁榮下載
在人海擠擁等不到你愛

等   等一朵花會開
等不到個大概
恨你在現場沒出賽
等   絕望地等你來
列車將到站   人還未到
向明日致哀

和你將要離別了   求你不要逃避了
情愛失去價值   不夠努力   問你做過多少
時間不會停頓了   由我出發那刻   心慌了
一天黑一破曉   月台上你身影縹緲

想   想彼此肩並肩
想當初那遇見
像世外桃源未污染
想   步伐踏得太前
旁觀者退後   無言沒語
你停在那邊

和你將要離別了   求你不要逃避了
情愛失去價值   不夠努力   問你做過多少
時間不會停頓了   由我出發那刻   心慌了
一天黑一破曉   月台上你身影縹緲

誰已追到疲倦了   誰也等到麻木了
情愛分化兩極   充滿壓力   是嗎   代價不小
時間不會停頓了   和你不再同步   走散了
一天黑一破曉   便拿著獨身的車票

又K又好聽 滿fun
love wins!

把聲真係好好聽5fun

評分人數

呢首K 得黎好聽
同樣係幾部曲
我期待呢個多於kay x juno

蘭B把聲真係好好丁
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好普通咋wor
Mark Lui嗰堆都好過呢隻多多聲
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

Wonderful!!! 不斷loop呢首歌!!!

好普通咋wor
Mark Lui嗰堆都好過呢隻多多聲
JayantL 發表於 2018-11-11 18:02

同意,呢首一般貨色華納應該搵返連妹啲班底做k歌,
Larry wong kenix cheung嗰啲

一開始好似jw啲歌

只可說
Janice 把聲又救返首歌
【This is MC】澳門見

4 fun 畀把聲

幾期待下集 MV幾好睇
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

首歌好悶

無需太多修飾說話,衛蘭小姐唱呢D K歌就最拿捏得最好不過的了.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

啲"了"太多好un耳,太有天敵影子

真係好悶

衛蘭今年都有兩首歌
女金

衛蘭 saved this horrible song
希望佢唱多啲一晃眼/You Go I Go呢類歌

衛蘭 saved this horrible song
希望佢唱多啲一晃眼/You Go I Go呢類歌
bagfgfcde 發表於 2018-11-13 07:39

其實佢好啱唱少少folk/ rock嘅歌
行蔡健雅風格一流

其實佢好啱唱少少folk/ rock嘅歌
行蔡健雅風格一流
hehehaha 發表於 2018-11-13 07:52

You go I go 個 intro 啲結他聲好正 mix 得又幾好聽
印象中佢唱 rock 都 OK 既
就連蔡健雅行過一隻碟既blues/jazz路線 其實佢把聲都啱唱

但佢冇蔡健雅咁勁同多元化
唱成熟情歌 eg 達爾文 唔得
同埋製作班底廢 自己又唔創作 只可以任人擺佈
結果出到黎質素同樂評評價都唔算高

You go I go 個 intro 啲結他聲好正 首歌 mix 得又幾好聽
印象中佢唱 rock 都 OK 既
就連蔡健雅行過一隻 ...
bagfgfcde 發表於 2018-11-13 08:01

咁多年都係sell把聲,之後就無了
而Live真係一時時ok

希望10年後香港7-8成歌手都係自己寫歌
咁會比較有自己character多啲

希望10年後香港7-8成歌手都係自己寫歌
咁會比較有自己character多啲
hehehaha 發表於 2018-11-13 08:12
即係要反祖撐匡!

明天 第二部曲《掉進海的眼淚》洪嘉豪
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

明天 第二部曲《掉進海的眼淚》洪嘉豪
大唔透 發表於 2018-11-13 20:38

即係唔會谷依首歌。。

暫時出面反應唔錯。。

好有《和每天講再見》嗰種是旦堆砌樂器嘅feel

呢個時間plug
都唔會重點谷啦

等   等一朵花會開
等不到個大概
恨你在現場沒出賽

呢一段好似一隻歌
但我諗極都諗唔出

諗咗半個鐘終於諗到

記憶一般都美好
多半是圈套
卻令人隨著起舞
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

等   等一朵花會開
等不到個大概
恨你在現場沒出賽

呢一段好似一隻歌
但我諗極都諗唔出

諗咗半個鐘終於 ...
JayantL 發表於 2018-11-16 01:17

唔講又唔覺
真係好似

「等   等一朵花會開」一句最好聽

其實成首歌都好錯過你feel
無話好唔好聽嘅, 如果以打頭陣黎谷新人做3部曲咁策略上係幾好
單係以歌只可以話係佢最拿手嘅歌, 一定唔會錯
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

把聲好好聽

好好聽
美電唱到首歌有十幾年前啲K歌個陣K味

Lan b 把聲真係好正

即係唔會谷依首歌。。

暫時出面反應唔錯。。
kk8733 發表於 2018-11-13 21:51

用佢黎捧個新人

用佢黎捧個新人
kayzzz 發表於 2018-11-19 20:36

超級好人。。

蘭b今晚唱live好好聽

超級好人。。
kk8733 發表於 2018-11-19 22:48

Jan已當左佢做細佬
   衛蘭紅館演唱會更讓他擔任和音。他坦承好幸運:「上年跟公司內部學嘢,咁啱衛蘭做碟,我哋一周見兩、三次,佢知我唱歌有困難會慰問我,仲好有心咁送咗一盒練聲碟秘岌傳授俾我,寫紙仔提我日日要練歌,另外,同事個個都對我好好,當我係小弟弟咁,我真係一個好幸福嘅新人。」
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

Jan已當左佢做細佬
   衛蘭紅館演唱會更讓他擔任和音。他坦承好幸運:「上年跟公司內部學嘢,咁啱衛蘭做 ...
大唔透 發表於 2018-11-20 06:59

蘭蘭呢D佛系歌手與世無爭, 同JASON一樣
多數都係好人黎

岩岩用耳機聽 發覺呢首歌既和音做得勁用心 勁多層次

alex12341234 發表於 2018-11-23 12:19

你想點。。只發個心心眼圖。。小心俾人扣分。。

K得黎好聽
不過份詞了黎了去 想點
利申:唔係鏡粉

份詞真係廢到一個點
不停都係「了 」聽到好un耳 好彩電單車把聲補救返
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

份詞真係廢到一個點
不停都係「了 」聽到好un耳 好彩電單車把聲補救返
fifty1205 發表於 2018-11-25 11:47

等   等一朵花會開
等不到個大概
恨你在現場沒出賽
等   絕望地等你來
向明日致哀

始終覺得呢段又廢又老套
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

等   等一朵花會開
等不到個大概
恨你在現場沒出賽
等   絕望地等你來
向明日致哀
始終覺得呢段又廢又老套
dongbb2332 發表於 2018-11-25 15:47
陳詠謙出品, 係咁架啦, 華納D歌手真係慘慘豬, 成日被迫用肥謙詞
今年: 一晃眼>生涯規劃>在月台上等你

首歌好shiga...
舞來舞去 不日內開始錄音。

唱得實在太差

我都冇心機知歌詞講緊D乜
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好過天敵好多
一開始覺得幾悶 越聽越愛 支持蘭蘭 5分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

等   等一朵花會開
等不到個大概
恨你在現場沒出賽
等   絕望地等你來
向明 ...
dongbb2332 發表於 2018-11-25 15:47

我用左依段做鈴聲。。

永遠飛行模式反而寫得幾好,點解呢首會寫到唔岩音